Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Desszert

A rétes, a strudel, a baklava és társaik

Manapság kevesen állunk neki rétest nyújtani, pedig nem olyan nagy ördöngösség. Feltétlenül szükséges hozzá egy nagy, körbejárható asztal, rétesliszt, asztalterítő, olaj, só és víz. És persze finom töltelék.

A bécsi almás rétes a világ 100 leghíresebb ételeinek egyike. Persze nem csak az almás nagy kedvencünk, hanem a többi is: szilvásak, túrósak, káposztások, spenótosak, mindegyik jöhet. És cikkünkben szólunk még a rokonságról: baklavákról és burekekről.

Az almát reszelhetjük vagy kockázhatjuk a töltelékhez, nyersen vagy párolva is tölthetjük vele a réteslapokat
Az almát reszelhetjük vagy kockázhatjuk a töltelékhez, nyersen vagy párolva is tölthetjük vele a réteslapokat

Rétestörténelem

A magyar rétes szó a rétegesből származik, míg a német Strudel jelentése az örvény, forgatag szavakból ered. Régen a rétes töltelék nélküli, sokrétegű, kemencében sült, porcukorral megszórt sütemény volt. A töltött változat a 17. századtól ismert. A rétes a 18. századtól terjedt el a Habsburg Birodalomban. Az első írásos rétesrecept 1696-ból származik, és a Bécsi Városi Könyvtárban őrzik.

Leveles tésztával is készülhet a rétes
Leveles tésztával is készülhet a rétes

A rétes rokonsága

A rétest az egész világon ismerik strudelként, miközben Közép-Kelet Európába szinte minden országában hagyományos étel. Szlovéniában štrudelj vagy zavitek, Csehországban závin vagy štrúdl, Romániában strudel, Horvátországban štrudla vagy savijača. A szerbek gibanica néven fogyasztják a sajtos, túrós rétest.

Közeli rokonai a baklava és a burek, melyek a mediterrán, török, arab, iráni konyha kedvelt csemegéi. A baklava az édességkedvelők nagy favoritja: ez rakott rétestészta diófélékkel, pisztáciával és sziruppal, mézzel, cukorral. Csokis változat is létezik.

Mézédes baklava, pisztáciűval is nagyon finom!
Mézédes baklava, pisztáciűval is nagyon finom!

A burek egyes fajtái már erős keveredést mutatnak más tésztafélékkel. Kinézetében már jobban közelítenek a leveles tészták csoportjához, sőt sokan oda is sorolják őket. Tortaformában vagy háromszögben kisütött, sós túróval, fetával, hússal töltött finomságok ezek. Sós formái gyakran szezámmaggal megszórtak. Gyümölcsös is létezik.

A rétesliszt

A jó rétes a jó liszttel kezdődik. Már lehet kapni teljes kiőrlésű lisztből készült réteslapot is, otthoni készítés esetén maradjunk a réteslisztnél. De mi is az a rétesliszt? Grízes, darás vagy kétszer fogós lisztnek is nevezik, a finomlisztnél lágyabb lisztfajta. Régen nullás lisztnek is hívták. Lisztkódja: BFF 55.

Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 2 evőkanál olaj, 4 dl víz, só; a pihentetéshez: liszt, zsír/olaj. Elkészítése: A lisztet tálba szitáljuk. Az olajat hozzáadjuk, elkeverjük, majd mélyedést vájunk, és hozzáadjuk a langyos sós vizet. Puha tésztát gyúrunk, deszkán jól kidolgozzuk (kb. 15 perc). Két részre osztjuk, a cipókat megkenjük olajjal, majd lefedjük, 15 percig pihentetjük. Asztalunkat teljesen körbejárhatóvá tesszük, tiszta terítővel leterítjük, lisztezzük. A cipót az asztal közepére tesszük, és először nyújtófával téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük zsírral vagy olajjal, és körben, kézfejre húzva addig nyújtjuk, amíg hártyavékony lesz. Félig megszárítjuk, majd egyenletesen megolajozzuk. Ezután következik a töltés. Lehet persze egyszerűbben is, több olvasónk dicséri ezt a receptet: Rétes kezdőknek

Káposztás töltelékkel is készülhet a rétes
Káposztás töltelékkel is készülhet a rétes

Tésztanyújtás

Nagyanyáink a rétestészta nyújtásával bizonyították háziasszonyi képességieket, hiszen akkoriban még nem lehetett minden közértben konyhakész rétestésztát kapni. A tésztanyújtási hadművelet gyakran az egész konyhát elfoglalta, de egy nagy asztalnyi hely biztosan kellett hozzá. A jó rétestészta olyan vékony, hogy egy szerelmeslevelet - rosszabb napokon az újságot - el lehet olvasni, ha alátesszük.

Az örök klasszikus az almás rétes
Az örök klasszikus az almás rétes

Töltelékek és formák

A mindenható mák a rétesben is remekel
A mindenható mák a rétesben is remekel

A tölteléktörténet végtelen történet. Szinte nincs is olyan alapanyag, ami kis fantáziával ne végezhetné rétestöltelékként. A legkedveltebbek a túró, meggy, alma, káposzta, de készülhet rétes spenótból, tökből, babból, krumpliból, mandulából, sütőtökből is, hogy csak néhány különlegesebb példát említsünk.

Kombinálhatjuk is a töltelékeket, a sós rétesekbe kerülhet hús és sajt is, a gyümölcsösekbe kerülhet túró, ricotta, de nem ismeretlen a meggyes-mákos vagy a tökös-mákos rétes sem... Ennek alapján az ízesítésnek tényleg csak a fantázia szabhat határt!

Ha már a fantáziánál tartunk... A rétestésztát nem csak a hagyományos rúddá tekert, megsütött, felvagdosott formában használhatjuk. Csinálhatunk apró batyukat, tekerhetjük a megtöltött rétest csigaformába, csinálhatunk rétestortát is.

Sok-sok rétes receptje >>>

A sziruptól omlós lesz a baklava, a réteslapok egy része mégis ropogós marad
A sziruptól omlós lesz a baklava, a réteslapok egy része mégis ropogós marad

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.