A banánkenyér recepttel először a XIX. század közepén találkozhatott a nagyközönség, amikor Eleanor Parkinson cukrászkönyvében említést tesz a Karib-térségben kedvelt, banánnal készített kenyérféleségről. A sütőporos tésztájú banánkenyér azonban csak a sütőpor ipari gyártását és elterjedését követően jelenhetett meg, de a XX. századra ez is általánossá vált.
A banánkenyér azóta is töretlen népszerűségnek örvend, ami nem véletlen, hiszen az érett banánokkal felturbózott tészta nagyon kellemesen édes és ami még jobb: olyan nedvdús, hogy sütés után napokig kibírja, feltéve, ha marad belőle.
A banánnak köszönhetően a sütemény kevesebb plusz cukort és zsiradékot igényel, így megfelelő liszt felhasználása mellett akár egészséges finomságnak is tekinthető.
Természetesen nem feltétlen kell ebbe az irányba mozdulni, a banánkenyeret számtalan – kevésbé kalóriaszegény – extrával is felturbózhatjuk. A kenyérben nagyon jó helyen vannak a különféle csonthéjasok egyben vagy darálva, mint például a dió, a mogyoró, a kesudió, a mandula vagy épp a pekándió, a különféle aszalványok, mint a mazsola vagy az aszalt sárgabarack. A banánkenyérbe tehetünk még akár kókuszreszeléket is, illetve más gyümölcsökkel is megpakolhatjuk. A leggyakrabban alma, körte, sárgabarack, mangó, ananász kerül bele, de bármilyen szezonális gyümölccsel kísérletezhetünk.
A tésztának nem árt, ha egy kevés alkoholt (rumot, brandyt vagy likőrt) is löttyintünk bele. Az alkohol nem csak az ízét befolyásolja, hanem sokkal könnyebb, lazább tésztát kapunk végeredményül.
A banánkenyér fűszerezése rendkívül egyszerű, a banán már eleve ad neki egy kellemes hangulatot, amire kevés fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval vagy vaníliával érdemes ráerősíteni. Készíthetünk csokoládécseppekkel vagy épp kakaóporral, olvasztott csokoládéval gazdagított tésztát is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.