Bodzavirágot csak poros vagy forgalmas utaktól távol eső területeken gyűjts. Szellős kosárban vidd haza, majd felhasználás előtt alaposan rázd ki a virágtányérokat, hogy eltávolítsd belőlük az esetleges szennyeződéseket és a rovarokat.
Palacsintához legjobb a félig még bimbós friss virágzat, egyéb célra a teljesen kinyíltat dolgozd fel! Ha túl sokat szedtél, kíméletesen lefagyaszthatod, így később is készíthetsz belőle pl. szörpöt.
Próbáld ki ezt a 4 adagos receptet, ha gyerekkorodban nem lested el a vidéki nagyidtól! Eperfagylalttal különösen finom.
Az abszolút kedvenc! Palackozott boltit is vásárolhatsz, de a házinak nincs párja. A hűtőben 4-5 hónapig eltarthatod, feltéve, ha nem fogy el addig limonádéhoz, krémbe, desszertszószhoz vagy pezsgőkoktélhoz.
Nyári napokon nincs jobb egy behűtött házi limonádénál! Az alaphoz tegyél egy nagy befőttesüvegbe 2 marék bodzavirágzatot és 1 db felkarikázott citromot, öntsd le 20 dkg cukorból és 1 l vízből főzött sziruppal, majd zárd le az üveget, és hagyd állni 2 napig. Szódával vagy ásványvízzel hígítva kínáld!
Nyári kerti partikon saját készítésű bodzapezsgővel, bodzaszörpös pezsgőkoktélokkal és bólékkal fokozhatod a hangulatot.
Feldobhatsz vele fagylaltkelyhet, díszíthetsz vele krémdesszertet, süteményt és tortát, vagy egyszerűen vajas kenyérre kenheted.
A teljesen kinyílt virágok különleges aromát kölcsönöznek a bogyós gyümölcsnek. Darabolj egy edénybe 1 kg epret, kissé nyomkodd szét, és öntözd meg 1/2 db citrom levével. Forgasd össze 3 marék lecsipkedett virággal és 50 dkg 2:1 arányú befőzőcukorral, majd hagyd állni kb. 3 órát. Ezután forrald fel, és bugyogva főzd legalább 4 percig. Végül töltsd 4 db 2,5 dl-es csavaros üvegbe.
A hűsítő nyalánkságot fagyigép nélkül is elkészítheted. Az alábbi mennyiségek 4 adaghoz elegendők.
Hozzávalók
6 db bodzavirágtányér
1 db lime
1/2 dl almalé
2 ek folyékony méz
3 dl zsírszegény joghurt (1,5%-os)
1,5 dl főzőtejszín (15%-os)
1 ek porcukor
1 db zselatinlap
folyékony édesítőszer
Elkészítés
1. A lerázott bodzavirágtányérokat a szárak levágása után egy tálban megöntözzük a lime kifacsart levével, valamint az almalével, majd összeforgatjuk a mézzel. Lenyomtatjuk egy lapostányérral, nehezéknek ráteszünk 2 konzervet, és szoba-hőmérsékleten állni hagyjuk egy éjszakán át.
2. Másnap a masszát egy tálra helyezett apró lyukú szűrőbe öntjük, és jól kinyomkodjuk. A joghurtot és a főzőtejszínt a lecsepegett léhez adjuk, a porcukorral édesítjük, és habverővel simára keverjük.
3. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és egy láboskában, gyenge tűzön kevergetve feloldjuk. A tűzről levéve habverővel beledolgozunk 2 ek joghurtos masszát, majd a maradék joghurtos masszába keverjük, és tetszés szerint némi folyékony édesítőszerrel édesítjük. Végül fagylaltgépbe töltjük, és a készüléktől függően 20-40 percig fagyasztjuk.
Koronázd meg a bodzaszörppel készített muffint bodzaszörpös krémmel!
Hozzávalók
20 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
2 tk sütőpor
2 db tojás
15 dkg nádcukor
1 csipet só
15 dkg olvasztott vaj
3 ek bodzaszörp
25 dkg tejföl
A toppinghoz:
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
10 dkg natúr krémsajt
2 ek bodzaszörp
Elkészítés
1. A lisztet elvegyítjük a keményítővel és a sütőporral. Egy másik tálban a tojásokat összekeverjük a cukorral, a sóval, a vajjal és a szörppel. Beledolgozzuk a tejfölt, majd összeforgatjuk a lisztes keverékkel.
2. A tésztát egy 12 darabos muffintepsi papírformával kibélelt mélyedéseibe töltjük, és a 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 25 perc alatt.
3. A toppinghoz a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd apránként váltogatva beledolgozzuk a krémsajtot és a szörpöt. Végül habzsákból a muffinokra nyomjuk.
A toppinghoz használt krémet torták töltésére is felhasználhatod. Akárcsak a fenti cupcake-et, ezeket is dekorálhatod bodzavirággal.
Az egyszerű panna cottára bodzazselét kanalazhatsz vagy házi bodzaszörpöt csorgathatsz, és lecsipkedett friss bodzavirággal, valamint bogyós gyümölcsökkel, citromfűvel díszítheted.
A bodzaecet friss nyári saláták különleges ízesítője lehet. Tegyél nagy uborkásüvegbe 8-10 db bodzavirágtányért 2 szem szegfűszeggel együtt, és önts rá 1 l gyümölcsecetet. Lezárva hagyd állni 10 napig, majd szűrd le. Gasztroajándéknak is kitűnő, ha szép formájú kis üvegekbe töltöd.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.