Kevesen tudják, hogy a farsang egykor a párkeresés időszaka volt. A lányok akkoriban fánkot sütöttek azoknak a fiúknak, akiket kiszemeltek maguknak. Később pedig, amikor komolyra fordult a dolog, a legények fánkocskának becézték a kedvesüket. Ha a fánkot közösen törte ketté a szerelemes pár, akkor szinte biztos volt, hogy közel az esküvő, hiszen az isteni desszert oldalán körbefutó szalag a karikagyűrű jelképének számított.
Ismerünk olyan legendát is, miszerint a fánk Olaszországból származik. Egyes feltételezések szerint Aragóniai Beatrix magyar királyné közvetítésével került Mátyás király udvarára. Egyébként még számos érdekes történet kering a köztudatban a fánk megjelenéséről Európában, ám ezeket majd egy másik cikkben vesézzük ki. Most inkább átadjuk a terepet a legjobb fánk recepteknek.
„Frissen sül a farsangi fánk, kívül piros, belül foszlik, míg a vendég el nem oszlik. S aki panasszal van bajba, menjen a sóhivatalba!” - részlet József Attila: Étkek áradata című verséből.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.