Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Az izgalmas, gazdag torták önmagukban is mindig sikeresek, de a szépen díszített torták különlegesek, ünnepiek. Csak némi fondant-ra és egy kevés kézügyességre van hozzá szükség. A fondant előállítása nem túl bonyolult, ellenben nagyon esztétikus, ünnepre hangolt tortákat, muffinokat készíthetünk a segítségével.

A klasszikus fondant (ejtsd: fondan) alapja nem más, mint porzselatin, porcukor, vaj és méz megfelelő arányú keveréke. A vajnak köszönhetően a fondant-nak alapvetően kellemes tört tojásszíne van, de ha kókuszzsírral készítjük, akkor egészen fehér alapmasszát is kaphatunk eredményül. A méz színe is befolyásolja a fondant színét, ha világos anyagot szeretnénk, akkor érdemes minél áttetszőbb mézet választani, például akácmézet. A méz helyettesíthető glükózsziruppal, kukoricasziruppal is, a zselatint pedig helyettesíthetjük agar agarral.

 

A fondant nagyon jól formázható, meseszép díszítés készíthető belőle tortákra, süteményekre
A fondant nagyon jól formázható, meseszép díszítés készíthető belőle tortákra, süteményekre

 

A fondant természetesen színezhető folyékony, gél vagy por ételfestékkel. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy míg a gélfesték vagy a porfesték a már bekevert fondant-hoz is adható, a folyékony festéket a zselatinhoz kell adni. Ha nem szeretnénk festékre beruházni, vagy ódzkodunk a mesterséges összetevőktől, akkor a fondant színezéséhez használhatunk meggylevet, céklalevet, instant kávéport, kakaóport vagy akár spenótport is. Ha igazán szép, homogén színű fondant-ra vágyunk, akkor a különféle porokat a már átszitált porcukorhoz is hozzáadhatjuk.

A minél szebb és jobban nyújtható fondant érdekében érdemes minél finomabb szemcséjű porcukrot használni. Ám a legfinomabb porcukor esetében is érdemes a felhasználandó mennyiséget a fondant készítése előtt alaposan átszitálni.

 

Fondant-díszítéssel a legegyszerűbb süti is ünnepivé válik
Fondant-díszítéssel a legegyszerűbb süti is ünnepivé válik

 

A vajjal készített fondant hűtést igényel, ha azonban kókuszzsírral készítjük el, akkor a fondant hűtés nélkül is sokáig eláll. A kész fondant-t célszerű fóliába csomagolni, s úgy a hűtőszekrénybe vagy hűvös helyre tenni. Az elkészítés után legalább fél napot hagyjuk pihenni a masszát, mielőtt felhasználnánk.

A fondant felhasználásakor a nyújtás előtt porcukrot vagy étkezési keményítőt kell a deszkára szórni, hogy ne tapadjon le a massza, ne szakadjon el, hanem szépen, egyenletesen tudjuk nyújtani. A torta bevonásához 2-3 milliméter vastagságú fondant-ra van szükség.

 

Egy kis gyakorlattal szépen beborítható fondant-nal a torta
Egy kis gyakorlattal szépen beborítható fondant-nal a torta

 

A fondant alá vajas krémet érdemes kenni, de trüffelkrémet is tehetünk alá. Arra ügyeljünk, hogy pudingos, tejes krém ne kerüljön a fondant alá, mert az könnyedén felpuhítja. Ha minimális tej van a krémben, az még nem jelent problémát, de célszerű ezeket elkerülni a biztonság érdekében.

A fondant nem csak teljes torták, tészták bevonására, hanem szobrászkodásra is alkalmas. Cukormázas, csokoládé bevonatú, krémmel bevont tortára is tehetünk fondant-ból készített figurákat, formákat, mintákat. A figuráknak, mintáknak ki kell száradniuk, mielőtt a torta dekorálásánál felhasználjuk.

 

Igazi mini torták válhatnak egy egyszerű muffinból fondant-díszítéssel
Igazi mini torták válhatnak egy egyszerű muffinból fondant-díszítéssel

 

A diszítőelemek felhelyezésére, rögzítésére is ideális a vajkrém, de cukorsziruppal vagy felmelegített lekvárral is rögzíthetjük a különféle dekorelemeket. A kisebb formák borítása esetében a vajkrém helyett szintén használhatunk melegített lekvárt, ezzel a módszerrel lényegesen egyszerűbb a muffinok, cupcake típusú sütemények bevonása.

A bevont tortát nem szerencsés hűtőbe tenni, a párás közegben a cukros bevonat kicsapódhat. Ha tartunk tőle, hogy a majdnem hermetikus cukorréteg alatt baja eshet a beltartalomnak, akkor javasolt vastagabb kartondobozba állítani a tortát, és úgy a hűtőbe tenni, ez jó eséllyel megvédi a felesleges nedvességtől.

 

Virágos jókedvet fakaszt ez a fondant-díszítésű torta :)
Virágos jókedvet fakaszt ez a fondant-díszítésű torta :)

 

A klasszikus fondant mellett érdemes megemlíteni a pillecukorral készített bevonót is, ahol a porcukor, a víz és a zsiradék mellett fontos szerep jut az amerikaiak kedvelt finomságának is. A hófehér vagy épp színes pillecukrot mikróban vagy gőz fölött megolvasztjuk, majd nagyobb mennyiségű zsiradékkal kikent edényben és szintén alaposan bekent fakanál segítségével a többi alapanyaggal összedolgozzuk. A klasszikus fondant-hoz képes lágyabb masszát étkezi keményítővel vagy átszitált porcukorral felszórt deszkán nyújtjuk.

 

Pillecukorból is készíthetünk fondant-t
Pillecukorból is készíthetünk fondant-t

 

Fondant

Hozzávalók:
1 evőkanál zselatinpor
6 evőkanál víz
2 dkg (1 evőkanál) vaj
2 evőkanál akácméz
1 kg átszitált porcukorból annyi, amennyit felvesz

Elkészítés: 50 dkg porcukrot beleszitálok egy nagyobb keverőtálba. Egy forralóban vizet melegítek. A zselatint egy kisebb fémedénybe szórom, hozzáadom az 1 kanálnyi vizet, majd elkeverem, s a tálat a forralóra helyezem, majd a vízgőz felett felmelegítem a zselatint. A forró zselatinhoz hozzáadom a vajat és a mézet, majd homogén állagúra keverem.
A vajas-mézes zselatint a tálba szitált porcukorhoz adom, majd egy fakanál segítségével alaposan összedolgozom. Porcukorral alaposan meghintett felületre borítom a masszát, s elkezdem gyúrni. Annyi porcukrot adok hozzá, amennyit felvesz. Egészen addig adagolom, amíg a massza már nem ragad az asztalhoz és a kezemhez. A kész masszát fóliába csomagolom, majd a hűtőbe teszem, amíg felhasználásra nem kerül.

 

Aprósütik dekorálásához is tökéletes a fondant
Aprósütik dekorálásához is tökéletes a fondant

 

Pillecukor fondant

Hozzávalók:
30 dkg hófehér pillecukor
35 dkg porcukor
2 evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál víz
vaj

Elkészítés: A porcukrot és a keményítőt külön-külön átszitálom. Egy mikrózásra alkalmas nagyobb tálat és egy fakanalat vajjal alaposan ki- és megkenek, majd belezúdítom a viszonylag apró pillecukrot. Hozzáadom a vizet, majd beteszem a mikróba, és nagyjából fél percig hagyom olvadni. Az olvadozó cukrot átkeverem a fakanállal, majd a tálat újra visszateszem a mikróba, és megint olvasztok a pillecukron. Ezt a műveletet addig ismétlem, amíg az utolsó rögöcske is el nem olvad.
25 dekányi alaposan átszitált porcukrot adagolok lassan az olvadt cukorhoz, a fakanál segítségével finoman összedolgozom, majd a maradék cukor egy részével megszórt deszkára borítom. A keverőtálhoz és a fakanálhoz hasonlóan a kezemet is bekenem vajjal, majd a hűlő masszába már kézzel gyúrom bele a porcukor hátralevő részét. Ha kevés a cukor, akkor egy kis keményítőt is szórok a deszkára. A rugalmas masszát ezután már kedvem szerint felhasználhatom.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.