Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Desszert

Ezzel a trükkel tökéletes, fényes, habkönnyű lesz az égetett tészta

Ezzel a trükkel tökéletes, fényes, habkönnyű lesz az égetett tészta
Sokaknak mumus az égetett tészta – és így a profiterol, az ekler- vagy a képviselőfánk – elkészítése, holott ha betartunk néhány egyszerű alapszabályt, és hagyunk elég időt az egyes lépésekre, garantált a siker!

Kedvenc cukrászdai süteményed a képviselőfánk, az ekler vagy a profiterol? Ne félj az otthoni elkészítésüktől, megmutatjuk, hogyan fogj hozzá az égetett tésztához, és adunk hozzá egy bombabiztos alapreceptet is!

Ha betartunk néhány egyszerű alapszabályt, és hagyunk elég időt az egyes lépésekre, garantált a siker! (Fotó: Shutterstock)
Ha betartunk néhány egyszerű alapszabályt, és hagyunk elég időt az egyes lépésekre, garantált a siker! (Fotó: Shutterstock)
  1. Használj mérleget, ne bögrével, kanállal vagy gondolomra adagold a receptben előírt alapanyagokat!
  2. Friss tojást használj, és egyenként dolgozd a forró masszába. Az utolsó tojás hozzáadása előtt ellenőrizd a tészta állagát. Ha már erősen fénylik, és úgy válik le a fakanálról vagy a spatuláról, hogy nyúlik, szálat húz, ne adj hozzá több tojást, mert a túl lágy tészta sütéskor szétfolyik.
  3. Egymástól 3-5 cm távolságra nyomd a tésztát a habzsákból a sütőpapírra, ugyanis sütés közben meg fognak nőni.
  4. Alapszabály, hogy a sütő jó forró legyen. Az első 20 percben ne nyisd ki az ajtaját!

ÉGETETT TÉSZTA ALAPRECEPT:

Hozzávalók
(16 db eklerfánkhoz, vagy 12 db képviselőfánkhoz, vagy 30 db profiterolhoz):

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 1 dl víz
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • kb. 15 dkg tojás (3-5 db)

Elkészítése:

  1. A vizet a vajjal együtt lábasba tesszük, majd addig melegítjük, míg a vaj teljesen felolvad benne. Ekkor levesszük a tűzről, elkeverjük benne a lisztet, a sót, a cukrot, majd nagy lángon keverjük további 1-2 percig. Akkor jó, ha egy labdává áll össze, és pattogó hangokat ad, az edényen pedig vékony filmréteg képződik. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és pár percig hűlni hagyjuk.
  2. Ezalatt a sütőt 200 fokra előmelegítjük, egy sütőlemezre pedig sütőpapírt teszünk.
  3. Amikor a tészta már langyosra hűlt, robotgéppel egyenként hozzákeverjük a tojásokat, amíg egy ragacsos, nyúlós masszát nem kapunk. Ha ennél keményebb, tegyünk hozzá még egy kevés felvert tojást. Habzsákba töltjük, és az eklerfánkhoz 10-12 cm hosszú csíkokat, a képviselőfánkhoz nagyobb diónyi, a profiterolhoz kisebb diónyi gömböket nyomunk belőle a sütőpapírra, kissé távolabb egymástól, mert a tészta sülés közben nőni fog. Kb. 20 percet pihentetjük a tésztát, majd megspricceljük egy kis vízzel, hogy gőzben süljenek a fánkocskák.
  4. Légkeveréses sütőben 15 percig sütjük, majd a hőfokot 150 fokra csökkentjük, és további 20 percig sütjük. A sütőt elzárjuk, a sütő ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal, és további 10 percig hagyjuk bent a fánkokat.
  5. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd a receptnek megfelelően dolgozhatunk vele!

Ha pedig biztosra akarsz menni, nézd meg a Sütisuli sorozatunk égetett tésztáról szóló videóját!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.