Hagymás rostélyos
Kijevi csirkemell rizibizivel
Zsemlegombóc
Finomfőzelék
Klasszikus kuglóf
Babgulyás
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Epres blondie
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen
Kapros tökfőzelék virslivel
Körömpörkölt csülökkel
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Csupacsokis brownie
Mákos guba
Vadas marha
Tojásos nokedli fejes salátával
Desszert

Ezzel a trükkel tökéletes, fényes, habkönnyű lesz az égetett tészta

Ezzel a trükkel tökéletes, fényes, habkönnyű lesz az égetett tészta
Sokaknak mumus az égetett tészta – és így a profiterol, az ekler- vagy a képviselőfánk – elkészítése, holott ha betartunk néhány egyszerű alapszabályt, és hagyunk elég időt az egyes lépésekre, garantált a siker!

Kedvenc cukrászdai süteményed a képviselőfánk, az ekler vagy a profiterol? Ne félj az otthoni elkészítésüktől, megmutatjuk, hogyan fogj hozzá az égetett tésztához, és adunk hozzá egy bombabiztos alapreceptet is!

Ha betartunk néhány egyszerű alapszabályt, és hagyunk elég időt az egyes lépésekre, garantált a siker! (Fotó: Shutterstock)
Ha betartunk néhány egyszerű alapszabályt, és hagyunk elég időt az egyes lépésekre, garantált a siker! (Fotó: Shutterstock)
  1. Használj mérleget, ne bögrével, kanállal vagy gondolomra adagold a receptben előírt alapanyagokat!
  2. Friss tojást használj, és egyenként dolgozd a forró masszába. Az utolsó tojás hozzáadása előtt ellenőrizd a tészta állagát. Ha már erősen fénylik, és úgy válik le a fakanálról vagy a spatuláról, hogy nyúlik, szálat húz, ne adj hozzá több tojást, mert a túl lágy tészta sütéskor szétfolyik.
  3. Egymástól 3-5 cm távolságra nyomd a tésztát a habzsákból a sütőpapírra, ugyanis sütés közben meg fognak nőni.
  4. Alapszabály, hogy a sütő jó forró legyen. Az első 20 percben ne nyisd ki az ajtaját!

ÉGETETT TÉSZTA ALAPRECEPT:

Hozzávalók
(16 db eklerfánkhoz, vagy 12 db képviselőfánkhoz, vagy 30 db profiterolhoz):

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 1 dl víz
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • kb. 15 dkg tojás (3-5 db)

Elkészítése:

  1. A vizet a vajjal együtt lábasba tesszük, majd addig melegítjük, míg a vaj teljesen felolvad benne. Ekkor levesszük a tűzről, elkeverjük benne a lisztet, a sót, a cukrot, majd nagy lángon keverjük további 1-2 percig. Akkor jó, ha egy labdává áll össze, és pattogó hangokat ad, az edényen pedig vékony filmréteg képződik. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és pár percig hűlni hagyjuk.
  2. Ezalatt a sütőt 200 fokra előmelegítjük, egy sütőlemezre pedig sütőpapírt teszünk.
  3. Amikor a tészta már langyosra hűlt, robotgéppel egyenként hozzákeverjük a tojásokat, amíg egy ragacsos, nyúlós masszát nem kapunk. Ha ennél keményebb, tegyünk hozzá még egy kevés felvert tojást. Habzsákba töltjük, és az eklerfánkhoz 10-12 cm hosszú csíkokat, a képviselőfánkhoz nagyobb diónyi, a profiterolhoz kisebb diónyi gömböket nyomunk belőle a sütőpapírra, kissé távolabb egymástól, mert a tészta sülés közben nőni fog. Kb. 20 percet pihentetjük a tésztát, majd megspricceljük egy kis vízzel, hogy gőzben süljenek a fánkocskák.
  4. Légkeveréses sütőben 15 percig sütjük, majd a hőfokot 150 fokra csökkentjük, és további 20 percig sütjük. A sütőt elzárjuk, a sütő ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal, és további 10 percig hagyjuk bent a fánkokat.
  5. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd a receptnek megfelelően dolgozhatunk vele!

Ha pedig biztosra akarsz menni, nézd meg a Sütisuli sorozatunk égetett tésztáról szóló videóját!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.