Dubarry-csirkemell
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus stíriai metélt
Dödölle - az eredeti recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék
Zsemlegombóc
Mákos guba
Epres blondie
Kínai szezámmagos csirke
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos
Csupacsokis brownie
Rakott zöldbab darált hússal
Tárkonyos csirkeraguleves
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Káposztás tészta egyszerűen
Desszert

Lépésről lépésre: így lesz tökéletes és omlós a pitetészta

Rácsos epres pite
A gyúrt omlós tészta ideális alap kiadós édes és sós töltelékek alá. Kevés hozzávalóból egykettőre összeállítható, ráadásul a felhasználásig a hűtőben tárolható. Érdemes egyszerre több adagot készíteni belőle, ha kedvenced a pitetorta és a quiche.

A siker záloga a gyorsaság

A receptben előírt hozzávalók (liszt, zsiradék, cukor, esetleg tojás) mindegyike legyen hideg, és a kezedet is hűtsd le hideg vízzel. Fontos továbbá, hogy hideg felületen dolgozz. (A legjobb egy márványlap.)

Az átszitált lisztet ujjaid begyével morzsold össze a vajjal vagy margarinnal. Ezután add hozzá a cukrot, és a többi alapanyaggal együtt gyúrd simára minél rövidebb idő alatt, mert a megolvadt vajtól a tészta szétesik. Nem baj, ha még látszanak benne kis vajdarabok!

Az összeállt masszát formázd cipóvá, és folpakba csomagolva tedd a hűtőbe lehetőleg 2-3 órára, de legalább 30 percre.

Nyújtás előtt az előre elkészített és a normál hűtőtérben tárolt, valamint a felengedett fagyasztott tésztát szobahőmérsékleten pihentesd 10 percig. Ezzel megakadályozhatod, hogy sütés közben túlságosan összeessen a forró sütőben.

A nyújtás fortélya

Nyújtás előtt – és szükség estén közben is – vékonyan lisztezd meg a munkafelületet. Túl sok liszttől a tészta megkeményedhet! Ebben a munkafázisban is gyorsan dolgozz, mert a tészta rosszul viseli a kezed melegét.

A pihentetett tésztát két darab folpak vagy szilikonos sütőpapír között is kinyújthatod. Így kevésbé melegedik fel benne a vaj, ráadásul a papír segítségével könnyebb átemelni a tésztát a sütőformába.

A tésztát akkorára nyújtsd ki, hogy a pereméig kitöltse a formát. A művelet közben időről időre forgasd el, így könnyebben kialakíthatod a kívánt alakot.

Belehelyezés után körben óvatosan nyomkodd a forma oldalához a tésztát, majd vágd le a túllógó széleket. A felesleg magától leesik, ha sodrófát hengergetsz a kibélelt forma tetején.

A tészta alját szurkáld meg villával, hogy a sütés közben keletkező gőzök eltávozhassanak.

Vakon sütés

Erre a műveletre azért van szükség, hogy a később vastag töltelékkel megrakott tészta biztosan átsüljön, ne maradjon nyers, szalonnás.

Terítsd le a tésztával kibélelt formát sütőpapírral, és önts rá nehezéknek szárazbabot, -borsót, lencsét vagy rizst. (Ezeket többször is felhasználhatod.)

Told a tésztát az előmelegített sütőbe, majd süsd a receptben megadott hőfokon és ideig, általában 10-20 percig.

Vedd le a tésztáról a sütőpapírt a nehezékkel együtt. Ezután tojással lekenve visszatolhatod a sütőbe 1 percre, hogy plusz védőréteget képezz a tészta és töltelék között.

Befejező lépések

Készítsd el a tölteléket, és oszlasd el egyenletesen az elősütött tésztán. Lédús gyümölcstöltelékek alá szórhatsz egy kevés zsemlemorzsát, finomra morzsolt babapiskótát vagy ledarált háztartási kekszet nedvszívónak.

Végül süsd készre a pitét a receptben megadottak szerint. Közben ne nyitogasd az ajtót!

A sütési idő utolsó harmadában ellenőrizd a tésztát szemrevételezéssel, tűpróbával.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.