Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Puncstorta  recept
Puncstorta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Desszert

Lépésről lépésre: így lesz tökéletes és omlós a pitetészta

Rácsos epres pite
A gyúrt omlós tészta ideális alap kiadós édes és sós töltelékek alá. Kevés hozzávalóból egykettőre összeállítható, ráadásul a felhasználásig a hűtőben tárolható. Érdemes egyszerre több adagot készíteni belőle, ha kedvenced a pitetorta és a quiche.

A siker záloga a gyorsaság

A receptben előírt hozzávalók (liszt, zsiradék, cukor, esetleg tojás) mindegyike legyen hideg, és a kezedet is hűtsd le hideg vízzel. Fontos továbbá, hogy hideg felületen dolgozz. (A legjobb egy márványlap.)

Az átszitált lisztet ujjaid begyével morzsold össze a vajjal vagy margarinnal. Ezután add hozzá a cukrot, és a többi alapanyaggal együtt gyúrd simára minél rövidebb idő alatt, mert a megolvadt vajtól a tészta szétesik. Nem baj, ha még látszanak benne kis vajdarabok!

Az összeállt masszát formázd cipóvá, és folpakba csomagolva tedd a hűtőbe lehetőleg 2-3 órára, de legalább 30 percre.

Nyújtás előtt az előre elkészített és a normál hűtőtérben tárolt, valamint a felengedett fagyasztott tésztát szobahőmérsékleten pihentesd 10 percig. Ezzel megakadályozhatod, hogy sütés közben túlságosan összeessen a forró sütőben.

A nyújtás fortélya

Nyújtás előtt – és szükség estén közben is – vékonyan lisztezd meg a munkafelületet. Túl sok liszttől a tészta megkeményedhet! Ebben a munkafázisban is gyorsan dolgozz, mert a tészta rosszul viseli a kezed melegét.

A pihentetett tésztát két darab folpak vagy szilikonos sütőpapír között is kinyújthatod. Így kevésbé melegedik fel benne a vaj, ráadásul a papír segítségével könnyebb átemelni a tésztát a sütőformába.

A tésztát akkorára nyújtsd ki, hogy a pereméig kitöltse a formát. A művelet közben időről időre forgasd el, így könnyebben kialakíthatod a kívánt alakot.

Belehelyezés után körben óvatosan nyomkodd a forma oldalához a tésztát, majd vágd le a túllógó széleket. A felesleg magától leesik, ha sodrófát hengergetsz a kibélelt forma tetején.

A tészta alját szurkáld meg villával, hogy a sütés közben keletkező gőzök eltávozhassanak.

Vakon sütés

Erre a műveletre azért van szükség, hogy a később vastag töltelékkel megrakott tészta biztosan átsüljön, ne maradjon nyers, szalonnás.

Terítsd le a tésztával kibélelt formát sütőpapírral, és önts rá nehezéknek szárazbabot, -borsót, lencsét vagy rizst. (Ezeket többször is felhasználhatod.)

Told a tésztát az előmelegített sütőbe, majd süsd a receptben megadott hőfokon és ideig, általában 10-20 percig.

Vedd le a tésztáról a sütőpapírt a nehezékkel együtt. Ezután tojással lekenve visszatolhatod a sütőbe 1 percre, hogy plusz védőréteget képezz a tészta és töltelék között.

Befejező lépések

Készítsd el a tölteléket, és oszlasd el egyenletesen az elősütött tésztán. Lédús gyümölcstöltelékek alá szórhatsz egy kevés zsemlemorzsát, finomra morzsolt babapiskótát vagy ledarált háztartási kekszet nedvszívónak.

Végül süsd készre a pitét a receptben megadottak szerint. Közben ne nyitogasd az ajtót!

A sütési idő utolsó harmadában ellenőrizd a tésztát szemrevételezéssel, tűpróbával.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.