Nem lehet elégszer ismételni, hogy az egészséged megőrzése érdekében naponta fogyassz lehetőleg 5 adag zöldséget, gyümölcsöt. Ha fogyni akarsz, a gyümölcsbevitelt korlátozd napi 2 adagra, fogyassz inkább zöldségféléket: ezekben kevés a cukor, így segítenek a szénhidrát mennyiségét csökkenteni. Ügyelj rá, hogy ezek minél kevesebb keményítőt tartalmazzanak – ilyenek a saláták, a káposzta, a tök, a padlizsán, a cukkini. Cukkini- vagy sárgarépaspagettivel helyettesítheted a kifőtt tésztát, a burgonyát vagy a rizst.
A zsírok létfontosságúak a szervezet számára: energiaforrásként szolgálnak, segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, szinten tartják a testhőmérsékletet, továbbá nélkülözhetetlenek a sejthártya felépítéséhez, egyes hormonok működéséhez és a D-vitamin képződéséhez. Az állati zsírokkal szemben részesítsd előnyben a növényi eredetűeket, mert ezekben túlnyomórészt telítetlen zsírsavak fordulnak elő. A leghasznosabbak a többszörösen telítetlen, úgynevezett esszenciális zsírsavak, mint az omega-3 vagy omega-6. Sütéshez-főzéshez kiváló az olíva-, a napraforgó-, a repce-, a kukorica-, a pálma- és a kókuszolaj vagy a kókuszzsír. Az avokádó húsából, szójából, mákból, mogyoróból, len-, szőlő- és tökmagból hideg sajtolással nyert olajokat főleg salátákhoz használhatod.
Egészséges zsírt szolgáltat számos tengeri halfaj is, pl. a lazac, a hering, a makréla, a tonhal, a hazaiak közül pedig a busa vagy a pisztráng.
A szénhidrátcsökkentő diétában általában véve kerülendők a magas keményítőtartalmú élelmiszerek, így a gabonák (búza, rozs, árpa, kukorica, rizs), a kenyér és a tésztafélék. A keményítő egyfelől szénhidrát, másfelől finomított formában nagyon megemeli a vércukorszintet.
Vásárolj teljes kiőrlésű lisztet, és a belőle készült tésztákat, kenyereket és pékárut, s hántolt rizs helyett pedig válaszd a hántolatlan barnát!
A fehérjében gazdag élelmiszerek gyorsan és hosszú időre teltség érzetet adnak, serkentik az anyagcserét, és elengedhetetlenek az izomépítéshez. Alkotórészeik közül megkülönböztetjük az esszenciális és a nem esszenciális aminosavakat. Szervezetünk nem termel esszenciális aminosavakat, ezeket a táplálékkal – tojással, tejtermékekkel, hússal (főleg szárnyasokkal) – kell bejuttatnunk. Növényi fehérjeforrásaink kiemelkedő képviselői a telítetlen zsírsavakban is bővelkedő olajos magvak (dió, földimogyoró, kesudió, makadámdió, mandula, mogyoró, napraforgó, paradió, pisztácia).
Sok fehérje található még a hüvelyesekben (pl. bab), valamint a quinoában. A libatopfélékhez tartozó növény magja tartalmazza az összes aminosavat, és különösen gazdag lizinben, amely elősegíti az egész test szöveteinek egészséges növekedését.
Az alacsony szénhidráttartalmú étrendben mellőzni kell a finomított cukrot és az édesített üdítőket, sőt a gyümölcsleveket is. A kóla, a különféle szénsavas és a szűrt vagy szűretlen gyümölcsitalok elsősorban kalóriát tartalmaznak, alig van tápértékük. Tudtad, hogy egy egész alma a természetes rosttartalmának köszönhetően jobban eltelít, mint a vele arányos mennyiségű 100%-os almalé? Üres kalóriák helyett egyél valódi gyümölcsöt vagy igyál ásványvízzel hígított gyümölcslét!
Nem kell ellenállnod a kísértésnek, ha rád tör az édesség utáni vágy, csak ne kapd le a polcról vaktában az első édes nasst. Ne a tetszetős csomagolás, hanem a beltartalom alapján válassz, és a mennyiség helyett a minőség legyen az elsődleges szempont. A sok cukrot (beleértve a fruktózt és a dextrózt), továbbá mesterséges ízfokozókat és ismeretlen E-ket tartalmazó csokiszeletek helyett örvendeztesd meg magadat egy minél magasabb kakaótartalmú táblacsokoládéval vagy egy falatnyi egészséges süteménnyel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.