Krémes spenótfőzelék
Tojásos nokedli fejes salátával
Zsemlegombóc
Dubarry-csirkemell
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Dödölle - az eredeti recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kapros tökfőzelék virslivel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Finomfőzelék
Vadas marha
Körömpörkölt csülökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kínai szezámmagos csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egy módszer, mellyel biztosan, és az egészségedet megőrizve csökkentheted a testsúlyodat: íme a GI-diéta!
  1. A glikémiás indexen (GI) alapuló étrend lényege a következő biokémiai folyamatból ered: a glikémiás index az a szám, amely megmutatja az egyes élelmiszerek, ételek, és a szénhidráttartalmukkal megegyező mennyiségű glukóz által okozott vércukor-emelkedés arányát.


A lényeg a felszívódás sebességében van: minél lassabban szívódik fel az étel, annál lassabban emeli meg a vércukorszintet is. Tulajdonképpen minél alacsonyabb az adott élelmiszer vagy étel glikémiás indexe, annál tovább tart a szervezet számára a megemésztése, és így a teltségérzet is annál hosszabb ideig áll fenn. Minél rostosabb és minél zsírosabb az élelmi alapanyag, annál alacsonyabb a glikémiás index.

Egy tányér kukoricapehely és egy pohár narancslé - a GI-diéta szempontjából tiltólistás élelmiszerek
Egy tányér kukoricapehely és egy pohár narancslé - a GI-diéta szempontjából tiltólistás élelmiszerek

Vigyázat! Ha egy-egy rendszeresen fogyasztott alacsony glikémiás indexű étel zsírtartalma magas, akkor előfordulhat, hogy minden erőfeszítés ellenére nem, hogy csökkenne, de emelkedik a fogyni vágyó súlya - így a hatékony diétához, de főleg a szív- és érrendszeri betegségeket gyógyító étrend kialakításához érdemes dietetikus segítségét kérni, aki összeállítja az egyénre szabott étrendet.

Házigazdánk összes cikkét itt olvashatod >>>

Az értékek

90–100%-os GI: malátacukor, burgonyapüré por, főtt krumpli, méz, gabonapelyhek (általában minden pelyhesítéssel szétroncsolt falú, magas szénhidráttartalmú növényi termék), puffasztott búza és rizs, cukor hozzáadásával készült üdítőitalok.

70–90%-os GI: fehér és félbarna kenyér, zsemle, kifli, extrudált kenyerek, sós sütemények, kekszek, édes müzlik, pudingpor, tejberizs, fehér liszt, főtt tészták (kivéve a durumtermékeket!), kalács, szőlő és répacukor.

50–70%-os GI: zabpehely, kukorica, főtt rizs, fekete kenyér, banán, 100%-os gyümölcslé.

30–50%-os GI: tej, joghurt, kefir, a legtöbb hazai gyümölcs, durumtészták, tejszínes fagylaltok (ezeknél a magas zsírtartalom miatt szívódik fel lassan a cukor).

30% alatti GI: fruktóz, cukoralkoholok (pl. a xilit vagy a maltit), száraz hüvelyesek, dió, mogyoró, korpás müzli, színes főzelékek, saláták, cékla, retek, paprika, paradicsom.

AZ alacsony GI indexű élelmiszerek rost-és zsírtartalma magas, szénhidráttartalma alacsony
AZ alacsony GI indexű élelmiszerek rost-és zsírtartalma magas, szénhidráttartalma alacsony

3 tipp

- Ha nem szereted a korpás kenyérféléket, válaszd a félbarnát, és fogyassz mellé zöldséget is!

- A cukrozott cornflakes helyett válassz zab-, rozs-, árpapelyheket, kissé főzd meg zsírszegény tejben, és inkább friss gyümölccsel tedd édesebbé őket!

- Figyelem: a cukoralkoholok alacsony GI-értékűek ugyan, nagy mennyiségben fogyasztva azonban hasmenést okozhatnak!

ÉLETMÓDVÁLTÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE - A DIETETIKUS SEGÍT, HOGY CSINÁLD! >>>

3 KILÓ MÍNUSZ EGY HÉT ALATT, EGÉSZSÉGESEN: ITT A GI-DIÉTA! >>>

4 MÍTOSZ A FOGYÓKÚRÁRÓL, AMI VALÓJÁBAN NEM IGAZ >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.