Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Diéták

Igaz vagy sem? Lerántjuk a leplet 3 diétamítoszról

Bizonyára te is ismersz „tuti” fogyókúratippeket, amelyek minden körülmények között működnek. De vajon tényleg mindig mindenkinél beválnak? Az alábbiakban utánajártunk a legfontosabbaknak!

1. Ne egyél este 8 óra után

Ezt általában azzal magyarázzák, hogy a reggeltől elfogyasztott kalóriákat a nap folyamán elégetjük, míg az este nyolc óra után megevett ételben lévők zsírrá alakulva „leülnek” a testünkben, ez pedig bizony elhízáshoz vezet.

Ezzel szemben mi a valóság?

Nos, a szervezet a nap 24 órájában egyformán emészt. Az valóban igaz, hogy ha mondjuk este, a kanapén fekve eszel, miközben tévét nézel, akkor lelassulnak ezek a folyamatok. Ám másnap ismét mozogni fogsz, és ehhez tested felhasználja a maradékokat. Persze, ez nem azt jelenti, hogy jöhetnek a zsíros és cukros falatok! Ezeket amúgy is érdemes hanyagolnod, mivel nemcsak a testsúlyod, hanem az álmatlan éjszakáidnak a száma is gyarapodni fog miattuk.

2. Kis adagok, nagy fogyások

Gyakran halljuk, hogy mindig csak kis mennyiségeket fogyasszunk, mert ez beindítja, pontosabban felgyorsítja az anyagcserét.

Ezzel szemben mi a valóság?

Az ételek bevitelének módja igazából nagyon minimális hatással van az emésztésre. Ha degeszre tömöd magad, az biztosan nem tesz jót, de inkább arra ügyelj, hogy mit eszel. Egyes élelmiszerek, például a kávé, fokozhatják az anyagcserét, de nem annyira, hogy az számottevő legyen. Ami valójában meghatározó, az a szervezet alapanyagcsere-, vagyis BMR- (Basal Metabolic Rate) indexe. Ez határozza meg azt a sebességet, amivel a test nyugalmi állapotban képes kalóriát égetni. Minél több izom van rajtad, ez az érték annál nagyobb, ami azt jelenti, hogy 1 kg zsírmentes szövet naponta körülbelül 14 kcal-t éget el, míg 1 kg zsírral teli mindössze 2-3 kacal-t. A megoldás tehát nem az adagokban, hanem az ételek minőségében és a rendszeres testmozgásban rejlik: sportolj legalább hetente kétszer, és étkezz egészségesen!

3. A tészta hizlal

Ez az élelmiszer igazi mumus a diétázók körében. Általános vélekedés, hogy tele van szénhidráttal, ami a szervezetbe jutva cukorrá alakul, ezután pedig zsírként rakódik le.

Ezzel szemben mi a valóság?

Igaz, hogy magas a szénhidráttartalma, ám ettől még önmagában nem hizlal. Tény az is, hogy a szénhidrát extra kalóriát jelent, de nem mindegy, hogy milyen formában viszed be a szervezetedbe: nem csak az édességek, a zsíros ételek vagy a kenyérfélék tartalmazzák, ugyanúgy megtalálható a zöldségekben, a gyümölcsökben és a teljes kiőrlésű gabonákban, vagyis az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen hozzávalóiban is. Leegyszerűsítve: nem az a probléma, ha tésztát eszel, hanem az, ha túl sokat. A dietetikusok 50–80 g fogyasztását javasolják egy felnőtt embernek naponta. Nem vitatkozunk azzal, hogy egy jó bolognainál talán nincs is finomabb, csak azt mondjuk: azzal is elkerülheted a túlevést, ha úgy gondolsz a tésztára, mint az adott étel egyik összetevőjére, és nem a fő alapanyagára.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.