Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Minestrone recept
Minestrone
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Diéták

Jó hír a diétázóknak: a szója nem hizlal és igazi fehérjebomba!

A tofu, más néven szójababsajt szójából készül, ami a vegetáriánusok legfőbb húspótló élelmiszere, ám a hétköznapi étrendbe is jól illeszthető – megmutatjuk hogyan!

A szójababból készült tofu semleges ízű, így édes és fűszeres fogásokhoz egyaránt használható, fehérjetartalma révén pedig kiváló húspótló. A sárga szójababból először szójatejet nyernek, majd az író kicsapatása után a pépet összegyúrják, összesajtolják, és kocsonyásítószerrel besűrítik. Végül a masszát tömbökké vagy rudakká formálják.

 

 

Így fogyaszd!

A szójabab rengeteg fehérjét tartalmaz, és ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag. És ami fontos: a tofu kalóriaszegény (10 dekányiban csak 75 kalória van), ráadásul koleszterinmentes. Ám mivel hiányoznak belőle a rostok, érdemes zöldséggel, gabonafélékkel kombinálni.

 

 

Melyiket válaszd?

A vágható keménységű tofutól egészen a pépesítésre alkalmas puha, selymes változatig számos fajtáját beszerezheted. Kapható natúr, füstölt és fűszeres változatban egyaránt. Ázsiai és bioboltokban, reform- és élelmiszer áruházban országszerte megtalálhatod – általában a hűtőpultnál kell keresni. A friss tofu vízbe téve, a hűtőben legfeljebb egy hétig őrzi meg frissességét, de le is fagyaszthatod. Felengedés után még jobban átveszi a marinádok és fűszeres mártások ízét. Minél tovább pácolod, annál intenzívebb aromát kap.

 

 

Így használd!

A keményebb tofut felszeletelve megsütheted serpenyőben, vagy kiránthatod, illetve grillezheted. Kockákra vágva jó ragunak, pirospaprikával pörköltnek, nyersen pedig salátába is kitűnő választás. Megtölthetsz vele tésztabatyut és zöldségeket, továbbá tojásrántotta vagy parasztreggeli gazdagítására is alkalmas. A lágy tofut kikeverve mártások, szendvicskrémek, édesítve desszertek, krémek, süteménytöltelékek készítésére használhatod. Mivel önmagában íztelen, érdemes fűszerekkel, továbbá különféle magvakkal, gyümölcsökkel és zöldségekkel megbolondítani. Különösen az ázsiai fűszerek – például gyömbér, szójaszósz, koriander, currypép – illenek hozzá.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.