Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Diéták

Jó hír a diétázóknak: a szója nem hizlal és igazi fehérjebomba!

A tofu, más néven szójababsajt szójából készül, ami a vegetáriánusok legfőbb húspótló élelmiszere, ám a hétköznapi étrendbe is jól illeszthető – megmutatjuk hogyan!

A szójababból készült tofu semleges ízű, így édes és fűszeres fogásokhoz egyaránt használható, fehérjetartalma révén pedig kiváló húspótló. A sárga szójababból először szójatejet nyernek, majd az író kicsapatása után a pépet összegyúrják, összesajtolják, és kocsonyásítószerrel besűrítik. Végül a masszát tömbökké vagy rudakká formálják.

Így fogyaszd!

A szójabab rengeteg fehérjét tartalmaz, és ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag. És ami fontos: a tofu kalóriaszegény (10 dekányiban csak 75 kalória van), ráadásul koleszterinmentes. Ám mivel hiányoznak belőle a rostok, érdemes zöldséggel, gabonafélékkel kombinálni.

Melyiket válaszd?

A vágható keménységű tofutól egészen a pépesítésre alkalmas puha, selymes változatig számos fajtáját beszerezheted. Kapható natúr, füstölt és fűszeres változatban egyaránt. Ázsiai és bioboltokban, reform- és élelmiszer áruházban országszerte megtalálhatod – általában a hűtőpultnál kell keresni. A friss tofu vízbe téve, a hűtőben legfeljebb egy hétig őrzi meg frissességét, de le is fagyaszthatod. Felengedés után még jobban átveszi a marinádok és fűszeres mártások ízét. Minél tovább pácolod, annál intenzívebb aromát kap.

Így használd!

A keményebb tofut felszeletelve megsütheted serpenyőben, vagy kiránthatod, illetve grillezheted. Kockákra vágva jó ragunak, pirospaprikával pörköltnek, nyersen pedig salátába is kitűnő választás. Megtölthetsz vele tésztabatyut és zöldségeket, továbbá tojásrántotta vagy parasztreggeli gazdagítására is alkalmas. A lágy tofut kikeverve mártások, szendvicskrémek, édesítve desszertek, krémek, süteménytöltelékek készítésére használhatod. Mivel önmagában íztelen, érdemes fűszerekkel, továbbá különféle magvakkal, gyümölcsökkel és zöldségekkel megbolondítani. Különösen az ázsiai fűszerek – például gyömbér, szójaszósz, koriander, currypép – illenek hozzá.

Tofu-receptekért olvass tovább itt >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.