A burgonya nem tartozik a legnépszerűbb fogyókúrás alapanyagok közé, pedig helyes mennyiségben fogyasztva és megfelelő módokon elkészítve igenis beépíthető a karcsúsító étrendbe! A gumós zöldség, szénhidráttartalmának köszönhetően, hosszan eltelít, ezért aztán a farkasétvágy ellen is segíthet felvenni a harcot. A főtt krumpli esetében pedig, ha főzés után hagyja kihűlni a burgonyát, az úgynevezett rezisztens keményítők tovább nyújtják a telítettségérzetet.
A klasszikus köretek közül ráadásul a burgonya tartalmazza a legkevesebb energiát: 100 g-jában 70 kcal van, míg ugyanekkora mennyiségű rizsben 95 kcal, a tésztákban pedig 150 kcal. Ráadásul a krumpli káliumtartalma is jelentős, aminek köszönhetően remek vízhajtó.
A burgonya nagyszerű párost alkot a túróval. A kiváló minőségű fehérjeforrás tovább fokozza a karcsúsító hatást. Ráadásul kalciumban is gazdag, márpedig az ilyen ételek a kutatások szerint segítenek a hason és a csípőn felhalmozódott zsírréteg eltüntetésében.
Még egy versenyzőt ajánlunk a nyertes csapatba: a hidegen sajtolt lenmagolaj az egyik legegészségesebb zsiradék. Rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, és a krumplival meg a túróval együtt kedvező hatást gyakorol a zsíranyagcserére. A finom, diós íz pedig már csak hab a tortán!
Finom és hatásos: ez a 3 alapanyag elűzi az éhségérzetet, így biztosítva a sikeres fogyást.
1. Túró
A magas kalciumtartalom és a kiváló minőségű fehérjék garantálják a hosszan tartó jóllakottságot.
2. Krumpli
A gumós zöldség zsír- és kalóriaszegény mivolta ellenére igazán laktató táplálék. Káliumtartalma révén remek vízhajtó, de rendkívül gazdag ásványi anyagokban és rostokban is.
3. Lenolaj
Az aranysárga növényi zsiradékban kiemelkedő mennyiségben található meg az omega-3 zsírsav. Pozitívan hat a vérzsírszintre és az anyagcserére.
1. nap
Reggeli: Csirkesonkás szendvics
Vágjunk félbe 1 db korpás zsemlét. Az alját kenjük meg 2 ek zsírszegény túróval, fektessünk rá 3 szelet ligth pulykamellsonkát, majd tegyük rá a tetejét. Fogyasszunk mellé friss paradicsomot, paprikát, kígyóuborkát.
Ebéd: Töltött édesburgonya
Alaposan mossunk meg 1 db nagyobb édesburgonyát (kb. 250 g), és héjatul süssük meg a 200 fokos sütőben. Mossunk meg, vágjunk kis darabokra 1/2 db cukkinit, pirítsuk meg 1 tk felhevített olívaolajon, és ízesítsük sóval, borssal. Keverjünk össze 120 g zsírszegény túrót 1 tk lenolajjal, 1 ek apróra vágott petrezselyemzölddel, 1 tk citromlével, ízlés szerint sóval, borssal és a megpirított cukkinivel. A sült édesburgonyát vágjuk félbe, és kanalazzuk rá a túrós keveréket. Végül szórjuk meg 50 g megpirított light csirkemellsonkával.
Vacsora: Hideg uborkaleves
Turmixoljunk össze 300 g feldarabolt kígyóuborkát 2 ek apróra vágott petrezselyemzölddel és 150 g zsírszegény natúr joghurttal. Ízesítsük sóval, borssal. Fogyasszunk el mellé 2 szelet pirított Graham-toastkenyeret.
2. nap
Reggeli: Gyümölcsös túrókrém
Keverjünk krémesre 100 g zsírszegény túrót 1 tk natúr joghurttal, és édesítsük folyékony édesítőszerrel. Végül forgassunk bele 100 g megmosott bogyós gyümölcsöt.
Ebéd: Zöldségek és húsgolyók nyárson, túrókrémmel
Főzzünk kb. 15 percig forró, sós vízben 4 db kisebb burgonyát, majd hámozzuk meg, hagyjuk kihűlni. Keverjünk ki 100 g zsírszegény túrót 1 gerezd átnyomott fokhagymával, sóval, borssal, apróra vágott snidlinggel és egy csepp mézzel. Vágjunk nagyon apróra 1/2 fej vöröshagymát, és dolgozzuk össze 50 g darált marhahússal, valamint 1/2 ek zsemlemorzsával, sóval, borssal, édes-nemes pirospaprikával. Vizes kézzel formázzunk a masszából 4 db húsgolyót. Mossunk meg 8 db koktélparadicsomot és 1/2 db cukkinit, utóbbit vágjuk nagyobb darabokra. A burgonyát, a húsgolyókat, a cukkinit és a paradicsomot váltakozva tűzzük fel 2 db fémnyársra, és grillsütőn vagy grillserpenyőben forgatva süssük meg minden oldalról kb. 10 perc alatt. Csepegtessünk le olívaolajjal 4 fej megmosott sampinyongombát, és 5 perc alatt ezeket is grillezzük meg. Tálaljuk a nyársakat a gombával és a túrókrémmel.
Vacsora: Gombás-fűszeres omlett
Mossunk meg és vágjuk kis darabokra 200 g sampinyongombát 1 fej megtisztított vöröshagymával együtt. Pirítsuk meg 1 tk felhevített olajon, majd adjunk hozzá 2 db villával elkevert, sóval, borssal ízesített tojást, valamint apróra vágott snidlinget és petrezselyemzöldet. Serpenyőben süssünk belőle omlettet.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.