Az egészséges táplálkozás alapja a napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Ezt elsősorban úgy tudod biztosítani, ha figyeled az akciókat, illetve arra is ügyelned kell, hogy szezonális árukat vegyél. Utóbbiak egyébként nemcsak olcsóbbak, de finomabbak, ízletesebbek is, mint a kényszerérett, a világ távoli pontjairól érkezett élelmiszerek. A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök is olcsóbbak, míg vitamin- és ásványi anyag tartalmuk ugyanolyan magas, mint a frisseké. (Különösen igaz ez a bogyós gyümölcsökre, mint az eper, az áfonya vagy a meggy.) Sajnos a konzervekkel a legtöbb esetben már más a helyzet: gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot és sót. Mindig ellenőrizd a címkét vásárláskor, így egy idő után tudni fogod, melyik márkát érdemes venni, és figyelheted, mikor tudod beszerezni akciósan.
A növényi fehérjeforrások - például a bab, a lencse, a tofu - nemcsak olcsóbbak, mint a hús, de alacsonyabb a telített zsírtartalmuk is, így a szív egészsége szempontjából is nagyszerű választás fogyasztásuk. Persze ez nem azt jelenti, hogy a húsról le kell mondanod: az alacsony zsírtartalmúakat heti 2-3 alkalommal fogyaszthatod. Ugyanúgy, mint a zöldségeknél, gyümölcsöknél, itt is érdemes az akciókat figyelni. Lehet kevesebb húst használni a bolognai szószhoz, a pörköltekhez és a currykhez, ha a hús egy részét zöldséggel (bab, lencse, sárgarépa stb.) helyettesíted.
Halat a szív egészsége érdekében legalább hetente egyszer érdemes fogyasztani. Válassz konzerv lazacot, szardíniát, makrélát vagy szardíniát: ezek olcsóbbak, mint a friss hal és még a főzéssel sem kell bajlódnod. Fagyasztott halakat is jó áron kaphatsz. Kerüld a bundázott, ízesített termékeket, vegyél natúr halszeleteket. Ezt tudod egészségesen, "diétásan" elkészíteni.
A teljes kiőrlésű kenyér vagy tészta ma már nem feltétlenül kerül többe, mint a fehér, viszont fogyasztásuk segít megőrizni az emésztőrendszer egészségét, és tovább érzed magad jóllakottnak. A zabkása egészséges választás, és olcsóbb, mint sok gabonaféle. Ha már unod a kását, áztasd egy éjszakára vízbe vagy zsírszegény tejbe a zabot, keverj hozzá egy csipet fahéjat és egy kis gyümölccsel megbolondítva máris kész az ideális, és pénztárcakímélő reggeli.
Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nem biztos, hogy szükséged lesz kisétkezésekre, nassokra. De ha a rágcsálnivalók az étrended részét képezik, próbálj meg gyümölcsöt, natúr zsírszegény joghurtot és olajos magvakat enni. Ezek laktatóak és táplálóbbak is, mint a sütemények, csipszek. A banán, az alma jó ár-érték arányú nassolnivalók, fogyasztásuk nem igényel semmilyen előkészületet. Ha van időd, vágj fel sárgarépát vagy uborkát, zellert csíkokra - ha adagonként nézed, valójában nagyon olcsó nassolnivalók ezek is -, a maradékot pedig fagyaszd le: jó lesz a levesbe. A boltban vásárolt csipszek helyett készíts otthon egészséges nasst: cékla vagy káposztalevélből, zöld fűszerekkel ízletes rágcsával kényeztetheted magad.
A napraforgómag és a tökmag ára kedvező, és fogyasztásuk hasonló egészségügyi előnyökkel jár, mint a drágább magvakké. Sajnos a sózott vagy pörkölt földimogyoró gyakran olcsóbb, mint a sima, sótlan változat, de próbálj nem elcsábulni! Ne feledd, hogy a sózott ételek arra késztethetnek, hogy többet egyél belőlük, és a túl sok só hozzájárulhat a magas vérnyomás betegség kialakulásához.
Becslések szerint a megvásárolt élelmiszer egyötöde kárba vész. Az étkezéseid megtervezése segíthet abban, hogy egészséges, kiegyensúlyozott étrend mellett csökkentsd a pazarlást. Szinte minden maradék zöldségből készülhet levest, amit aztán dúsíthatsz tésztával, hússal, hogy tartalmasabb legyen. A szeletelt kenyér vagy zsemle nem penészesedik meg, ha a fagyasztóban tárolod és mindig csak annyit veszel ki, amennyire szükséged van.
A mikrohullámú sütő és a kukta igazán energiatakarékos főzési mód, így érdemes beszerezni ezeket a konyhai eszközöket. A sütőt soha ne hagyd kihasználatlanul: ha például húst készítesz benne vacsorára, tedd mellé a zöldségeket! Készíts egyből dupla adagot, hogy a másnapi ebedét is meglegyen. Megpróbálhatod kikapcsolni a sütőt öt-tíz perccel a javasolt sütési idő vége előtt például rakott húsoknál, zöldségeknél, mert ezeknek elegendő, ha az utolsó perceket a meleg sütőben töltik. (Sütemények esetében ez nem működik!)
Ha a főzőlapon főzöl, használd a munkához szükséges legkisebb serpenyőt, és tegyél rá fedőt, hogy felgyorsítsd a főzést és energiát takaríts meg.
Lehetőleg ne forralj több vizet a vízforralóban, mint amennyire szükséged van! Ha mégis többet melegítettél, öntsd ki egy kancsóba, hagyd kihűlni és használd el főzéshez vagy kávé, tea készítéséhez, esetleg öblítésre, fogmosásra stb.
Hétfő
Reggeli: sovány tejjel készült zabkása, 1 banán
Ebéd: lencse alapú zöldségleves (konzervből),1 szelet teljes kiőrlésű kenyér olívaolajjal megkenve
Vacsora: 1 közepes méretű burgonya (mikrohullámú sütőben vagy sütőben elkészítve), 1doboz paradicsomszószos szardínia
Választható snackek: 1 alma; 1 kis marék natúr földimogyoró (30g); 1 adag (125g) zsírszegény natúr görög joghurt
Kedd
Reggeli: 2 szelet teljes kiőrlésű kenyérből pirítós,1 főtt tojás és 1 paradicsom
Ebéd: hétfői maradék leves, 2 lapkenyér
Vacsora: zöldséges-paradicsomos ragu, barna rizs
Választható snackek: 3 db zabkeksz krémsajttal, 1 körte
Szerda
Reggeli: 2 szelet teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós, banán, 1 adag zsírszegény natúr görög joghurt
Ebéd: 1 édesburgonyával és babbal dúsított zöld saláta
Vacsora: céklás árpa rizottó, roston sült hal
Választható snackek:1 sárgarépa, 1 alma, 1 kis marék dió
Csütörtök
Reggeli: hozzáadott cukor nélküli müzli sovány tejjel,1 banán
Ebéd: 2 szelet teljes kiőrlésű kenyérből készült tojásos, paradicsomos és uborkás szendvics
Vacsora: teljes kiőrlésű spagetti szardíniával és koktélparadicsommal, 1 adag zöldsaláta
Választható snackek: 2 szilva, 1 körte, 2 zabkeksz
Péntek
Reggeli: előző este tejbe áztatott zabpehely, fagyasztott meggy, fahéj
Ebéd: csökkentett zsírtartalmú sajtos, zöldsalátás szendvics 2 szelet teljes kiőrlésű kenyérből készítve
Vacsora: gombás, karfiolos frittata (vagy bármilyen zöldségből, amit otthon találsz)
Választható snackek: 1 adag natúr görög joghurt, túró pár szem mandulával
Szombat
Reggeli: zabkása, bogyós gyümölcsök
Ebéd: bableves sok zöldséggel, natúr csirkemell
Vacsora: tonhalas, kukoricás tészta, brokkolival tálalva
Választható snackek: 1 alma, 1 körte, 1 kis marék vegyes olajos mag
Vasárnap
Reggeli: buggyantott tojás, gomba, 2 szele teljes kiőrlésű kenyér
Ebéd: sült csirke, párolt alma, bulgur
Vacsora: teljes kiőrlésű kenyérrel az ebéd maradéka
Választható snackek: 1 kis marék natúr dió vagy mandula, 1 sárgarépa, 1 körte
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.