Gazdag B1-, B2-, E-vitaminban és ásványi anyagokban. A benne lévő többszörösen telített zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet. Nagyon egészséges, tele van telítetlen zsírsavakkal és vitaminokkal. Mivel 30%-a zsír, szuper bőrápoló, érdemes egy kanállal elcsenni belőle gyors arcpakolás céljára.
Az avokádó húsa világos zöld, vajszerűen kenhető. Íze lágy, enyhén dióaromájú. Közepében diónyi mag található. Akkor vegyük meg, ha már kissé puha, és héja könnyedén benyomható. Ha mégis nagyon zöld, újságpapírba csomagolva, szobahőmérsékleten 1-2 nap alatt jól beérik.
3 trükk: így nem barnul meg az avokádó! >>>
A leggyakoribb avokádóból készülő étel az avokádókrém, vagyis guacamole. A spanyol hódítók „kölcsönözték” a receptet az aztékoktól a 16. század környékén. Ennek az alapja a puha avokádó szétnyomott gyümölcshúsa, só és bors, valamint citromlé, hogy a barnulást megakadályozuk. Az eredeti mexikói padlizsánkrém a molcajate nevű kőmozsárban készült, és apróra vágott paradicsomot is hozzátesznek. Érdekesség, hogy Venezuelában Guasacaca néven fogyasztanak egy, a guacamolénál hígabb, ecetes avokádóöntetet is.
Só, bors, citrom - krémen kívül vannak, akik az alábbi hozzávalókkal is megbolondítják az avokádókrémet. Ehhez add hozzá az alábbiakat: fokhagyma, vöröshagyma, lime reszelt héja, lime leve, koriander, menta, chilipaprika, tabasco, paradicsom, tejföl, majonéz, mustár, friss bazsalikom.
Az avokádókrémet tortilla csipsszel mártogathatjuk és mindenféle burrito, taco és quesadilla mellé is felszolgálhatjuk, de sima vajaskenyéren is megállja a helyét. Vendégváráshoz a guacamolét fogyaszthatjuk mártogatósként zöldségcsíkokkal (répával, szárzellerrel, kaliforniai paprikával) is.
Hozzávalók:
2 puha avokádó
1 egész lime leve
2 közepes paradicsom héj nélkül, kimagozva, apróra kockázva
2 gerezd fokhagyma
fél lilahagyma apróra kockázva
só, bors
A puha avokádót félbevágjuk, a húsát villával összenyomjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát, az aprított vagy reszelt lilahagymát és az aprított paradicsomot. Lehet bele tenni 1 evőkanál tejfölt is.
Kolumbiai guacamole
Hozzávalók:
4-5 puha avokádó
2 paradicsom
2 szál újhagyma
1 citrom (de lehet lime is)
koriander
őrölt erőspaprika
víz
só
Egy megmosott, meghámozott paradicsomot és 1 szál újhagymát zöldjével együtt apróra vágunk, ezt öszekeverjük egy nagyobb csészében egy kis őrölt erőspaprikával, ízlés szerinti apróra vágott korianderrel, kis sóval, 1 lime (vagy citrom) levét ráfacsarjuk, és egy kis vízzel felengedjük. Ezt különben így magában - aji néven - is eszik húsokhoz, főtt burgonyához stb. A megmosott avokádókból eltávolítjuk a magot, kikaparjuk a húst, pépesítjük, összekeverjük a maradék felaprított paradicsommal és újhagymával, illetve az ajiból annyival, amennyit felvesz (majdnem az egészet bele lehet tenni).
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.