Sokan elsősorban a csontok egészségének megőrzése kapcsán hallottak róla, pedig
a legújabb kutatások szerint ennél jóval többre képes a D-vitamin. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!
Hagyományosan a túlsúlyt, a dohányzást és a mozgáshiányt tartják az úgynevezett civilizációs betegségek – például a szívproblémák vagy a rák – legfőbb okozójának. Pedig a legújabb tudományos eredmények alapján a D-vitamin-hiány is a kulcstényezők közé sorolható – különösen a nők esetében!
A testünknek D-vitamin kell ahhoz, hogy be tudja építeni a kalciumot a csontokba. Ám úgy tűnik, nem csak emiatt létfontosságú, hiszen egyben számos élettani folyamat részese is. Íme, néhány példa!
Akinek túl kevés a szervezetében a D-vitamin, annál nagyobb eséllyel lép fel valamilyen érrendszeri probléma.
Tanulmányokkal igazolták, hogy a D-vitamin képes megelőzni a korfüggő betegségeket, így például a demenciát, azaz az öregkori leépülést és elbutulást is. Ha elég D-vitamin jut a szervezetedbe, a depresszió kialakulásának veszélye is csökken.
A gyermekorvosok azt tanácsolják a várandós kismamáknak, hogy a magzat védelme érdekében figyeljenek oda a megfelelő vitaminellátottságra. Azoknak a gyermekeknek, akiknek az édesanyja a terhesség alatt gondoskodott a bőséges D-vitamin-bevitelről, később lényegesen erősebbek lettek a tejfogaik, és fogszuvasodás is ritkábban fordult elő náluk. Tanulmányok szerint a D-vitamin-hiányban szenvedő tinédzserek gyakrabban lesznek cukorbetegek, és könnyebben alakul ki náluk magas vérnyomás is.
Noha elsőre a szervezet D-vitamin-szükségletének fedezése is egyszerűnek tűnhet, az emberek közel 50 százaléka mégis hiányállapotban szenved. A D-vitamin halfélékben található meg nagyobb mennyiségben, de a magyarországi halfogyasztás 1 főre vetítve mindössze évi 4 kg, amivel utolsók vagyunk az Európai Unió országainak listáján – fényévnyi távolságra az EU-s átlagtól, amely nagyjából 22 kg évente, természetesen fejenként!
D-vitaminban gazdag a halhús tele van értékes zsírsavakkal is, így segít a szervezetnek a zsíroldékony D-vitamin felvételében. A tojás, a máj, a D-vitaminnal dúsított margarinok és a tejtermékek rendszeres fogyasztása révén szintén pótolható ez a létfontosságú anyag.
A napfényben szegény téli napokon a szervezetnek akár fél órára is szüksége lehet ahhoz, hogy elegendő mennyiségű UV-fényt tudjon „felvenni”. Ilyenkor se hanyagold el tehát a szabadban való sétát!
Ha D-vitamin-készítmények szedését tervezed, mindenképpen egyeztess az orvosoddal, a túladagolás ugyanis károsíthatja a veséket, a szívet, a tüdőt, valamint az ereket. Egyébként egyszerű vérvétellel is megállapítható, milyen a szervezeted D-vitamin-ellátottsága, és szükséged van-e a mesterséges pótlásra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.