Sajnos jól elrejtették előlünk az örök fiatalság és az állandó egészség elixírjének üvegcséjét! Se az öregedés, se a betegségek nem kímélnek bennünket. Azt hihetnénk, a kettő együtt jár, de nagyon sokan tapasztalatból tudják, hogy ez nem így van. A magas vérnyomás is egy olyan betegség, amihez nem kell feltétlenül idősnek lenni.
A magasvérnyomás-betegség – más néven hipertónia – az egyik legalattomosabb megbetegedés, melynek tünetei (fejfájás, ödéma, szédülés, hányinger stb.) már csak a betegség késői szakaszában jelentkezhetnek, addig akár tünetmentes is lehet az érintett. Azt is szoktuk mondani, hogy a szervezet nagyon jól alkalmazkodik, kérdés persze, hogy meddig – ám ez egyénenként változó! Azt a vérnyomásértéket, ami felnőtt embernél, ülő helyzetben, szívmagasságban lévő mandzsetta és vérnyomásmérő esetén 140/90 Hgmm alatt van, egészségesnek tartjuk. Ha bármelyik érték efölött van, akkor magas vérnyomásról beszélünk. Lehet elsődleges (öröklött) vagy másodlagos (más betegségből adódó) eredetű. Hazánk lakosságának közel 50%-a szenved valamelyik változatától.
Hatásos étrendi tippek magas- és alacsony vérnyomás esetén! >>>
Kialakulásához hozzájárulhat a magas sótartalmú étkezés (úgy nevezett sóérzékeny hipertónia), a mozgásszegény életmód, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, felesleges testtömeg. Mivel nagyrészt csak előrehaladott formában veszik észre, előfordul, hogy addigra különféle szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához járult hozzá.
Mennyi és milyen sót fogyassz? Olvass tovább itt! >>>
Törekedni kell a normál testtömeg megtartására. A dohányzás elhagyása és az alkoholfogyasztás csökkentése kiemelten fontos! Napi 20-30 perc mozgás is nagyban hozzájárul, az egészségesebb életminőséghez.
- Ásványvíz vásárláskor hasonlítsuk össze a vizek nátriumtartalmát és a legalacsonyabb nátriumtartalmút vegyük meg.
- Nátriumbevitel csökkentése érdekében, só helyett használhatóak a friss zödfűszerek, és a vsafű, mint sós ízt adó fűszernövény.
- A sós nasik, chipsek, ropi, sós mogyoró és mandula nem magas vérnyomásos betegnek való, mert extrém mennyiségű só vihető be általuk a szervezetbe. Nem javasolt a magas nátriumtartalmú sárgarépalé, céklalé rendszeres fogyasztása sem!
Előzd meg a szívpanaszokat helyes étrenddel - olvass tovább erről >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.