Ha tejtermékek fogyasztása után nehezebben tudod behúzni a cipzárt a nadrágodon, az a laktózérzékenység egyik jele is lehet. Laktóztartalmú étel vagy ital elfogyasztása után ugyanis 30-120 percen belül puffadást és bélgázosságot tapasztalhatnak azok, akik érzékenyek rá - írja az Eatthis.com. Azonban, ha ez nem csak tejtermékek fogyasztása után fordul elő, akkor lehet, hogy más étkezési szokásoddal van összefüggésben.
A laktózérzékenység egyik gyakori jele a hasi fájdalom, ami a tejtermékek fogyasztását követően jelentkezik. Tehát ha például egy gombóc fagyi után szinte mindig fáj a hasad, akkor esélyes, hogy laktózintoleranciád van.
Észrevetted magadon, hogy egy pohár joghurt elfogyasztása után már szaladsz is a mosdóba? Ha igen, az egyértelmű jele lehet a laktózérzékenységnek. A fogyasztott tejtermékek mennyisége szerepet játszhat a tünetek súlyosságában, általában minél több laktózt fogyasztunk, annál rosszabbak a tünetek. Míg kis mennyiségű laktóz a legtöbbször puffadást okoz, nagy mennyiségű laktóz már hasmenéshez vezethet.
Egyes szakértők azt feltételezik, hogy valószínűleg a baktériumok túlszaporodása miatt következik be a hányinger, amikor a vastagbél küzd az elfogyasztott laktáz emésztésével.
Kevésbé gyakori, de lehetséges tünet. Igaz, a hasmenés valószínűbb, vannak, akik székrekedést tapasztalnak tejtermékek fogyasztását követően, úgyhogy erre is érdemes odafigyelni.
Ha a székleteden fényesen csillogó, zsíros lerakódást találsz, az is a laktózérzékenységre utalhat, ez ugyanis azt mutatja, hogy a vastagbélben valami nincs rendben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.