A menopauza jellemzően a 40-es évek közepén kezdődik a nők életében. Ekkor az ösztrogénszint csökkenni kezd, ami a test nagy részében komoly változásokat idéz elő. Van, aki több tünetet is tapasztal, mások csak egy-kettőről számolnak be, és akadnak olyanok is, akik szerencsések, és panaszmentesen átvészelik ezeket az éveket. Minden szervezet más, így teljesen normális, hogy mindenkire máshogy hat ez a „hormonális vihar”.
Nincs ún. menopauzadiéta, bár a mediterrán étrendet követő nők körében lényegesen enyhébbek a tünetek – állítják a szakemberek. Ha úgy szeretnénk étkezni, hogy minimálisra csökkentsük a változókori panaszokat, érdemes a következő öt élelmiszert beiktatni az étrendünkbe.
Hetente legalább háromszor kellene halat fogyasztanunk. A zsírosabb fajták, mint például a lazac és a tonhal, ómega-3 zsírsavak forrásai, miközben kiváló minőségű fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. Egy 2019-es tanulmány szerint azok, akik több olajos halat esznek, kevésbé szenvednek hőhullámoktól, sőt a kedélyállapotuk is jobb.
Az élőflórás joghurt gazdag fehérjében és kalciumban, ami nagyon fontos a csontok egészségéhez. Mivel minden második menopauzában lévő nőnél csontritkulás alakul ki, fontos a csontok egészségét támogató élelmiszerek rendszeres fogyasztása. A joghurtban található probiotikumok bónuszként elősegítik a bélrendszer egészségét, és szerepet játszanak a kalcium és magnézium felszívódásában a vastagbélben, tovább erősítve a csontok egészségét. A rendszeres joghurtfogyasztás mellett szól az is, hogy az olyan kiegyensúlyozott étrend, amely tejet és tejtermékeket is tartalmaz, segíthet az alvás minőségének javításában.
Növényi fehérje, rostok és egy sor mikrotápanyag forrásaként a hüvelyesek fontos szerepet tölthetnek be a menopauza tüneteinek enyhítésében. A feketebab, a csicseriborsó és más hüvelyesek rostban gazdagok, ami segít szabályozni a vércukorszintet, így csökkentve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. (A menopauza ugyanis kockázati tényező lehet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.) A hüvelyesek bővelkednek triptofánban és magnéziumban is, amelyek biztosítják a jó hangulatot és a mentális jóllétet. Mivel a hangulatváltozás a menopauza egyik fő tünete lehet, jó ötlet a hüvelyesek beépítése az étrendbe.
A szójaételek, mint a tofu, az edamame és a cukrozatlan szójatej jó minőségű növényi fehérjeforrások, de menopauzában a növényi ösztrogéntartalmuk révén segítenek.
A diótól a pisztácián át a manduláig az olajos magvak gazdagok növényi fehérjékben, egészséges zsírokban, ezenkívül nagyon jó rost- és antioxidánsforrások. Bár zsírokban gazdagok, mégis segíthetik a fogyást, mivel jól telítenek, és csökkentik a nassolás utáni vágyat. Az olajos magvak csökkentik a depresszió és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is.
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.