Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egészséges

Az 5 legjobb étel a menopauza tüneteinek enyhítésére

Hőhullámok, hangulatingadozás, alvászavarok – gyakori panaszok változókorban. Szerencsére bizonyos élelmiszerek rendszeres fogyasztásával a tünetek enyhíthetők.

A menopauza jellemzően a 40-es évek közepén kezdődik a nők életében. Ekkor az ösztrogénszint csökkenni kezd, ami a test nagy részében komoly változásokat idéz elő. Van, aki több tünetet is tapasztal, mások csak egy-kettőről számolnak be, és akadnak olyanok is, akik szerencsések, és panaszmentesen átvészelik ezeket az éveket. Minden szervezet más, így teljesen normális, hogy mindenkire máshogy hat ez a „hormonális vihar”.

Nem kell, hogy a menopauza kellemetlen tünetei megkeserítsék a mindennapokat / Fotó: Shutterstock
Nem kell, hogy a menopauza kellemetlen tünetei megkeserítsék a mindennapokat / Fotó: Shutterstock

Nincs ún. menopauzadiéta, bár a mediterrán étrendet követő nők körében lényegesen enyhébbek a tünetek – állítják a szakemberek. Ha úgy szeretnénk étkezni, hogy minimálisra csökkentsük a változókori panaszokat, érdemes a következő öt élelmiszert beiktatni az étrendünkbe.

Halak

Hetente legalább háromszor kellene halat fogyasztanunk. A zsírosabb fajták, mint például a lazac és a tonhal, ómega-3 zsírsavak forrásai, miközben kiváló minőségű fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. Egy 2019-es tanulmány szerint azok, akik több olajos halat esznek, kevésbé szenvednek hőhullámoktól, sőt a kedélyállapotuk is jobb.

Joghurt

Az élőflórás joghurt gazdag fehérjében és kalciumban, ami nagyon fontos a csontok egészségéhez. Mivel minden második menopauzában lévő nőnél csontritkulás alakul ki, fontos a csontok egészségét támogató élelmiszerek rendszeres fogyasztása. A joghurtban található probiotikumok bónuszként elősegítik a bélrendszer egészségét, és szerepet játszanak a kalcium és magnézium felszívódásában a vastagbélben, tovább erősítve a csontok egészségét. A rendszeres joghurtfogyasztás mellett szól az is, hogy az olyan kiegyensúlyozott étrend, amely tejet és tejtermékeket is tartalmaz, segíthet az alvás minőségének javításában.

Tökéletes reggeli 45 év felett / Fotó: Shutterstock
Tökéletes reggeli 45 év felett / Fotó: Shutterstock

Hüvelyesek

Növényi fehérje, rostok és egy sor mikrotápanyag forrásaként a hüvelyesek fontos szerepet tölthetnek be a menopauza tüneteinek enyhítésében. A feketebab, a csicseriborsó és más hüvelyesek rostban gazdagok, ami segít szabályozni a vércukorszintet, így csökkentve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. (A menopauza ugyanis kockázati tényező lehet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.) A hüvelyesek bővelkednek triptofánban és magnéziumban is, amelyek biztosítják a jó hangulatot és a mentális jóllétet. Mivel a hangulatváltozás a menopauza egyik fő tünete lehet, jó ötlet a hüvelyesek beépítése az étrendbe.

Szója

A szójaételek, mint a tofu, az edamame és a cukrozatlan szójatej jó minőségű növényi fehérjeforrások, de menopauzában a növényi ösztrogéntartalmuk révén segítenek.

Olajos magvak

A diótól a pisztácián át a manduláig az olajos magvak gazdagok növényi fehérjékben, egészséges zsírokban, ezenkívül nagyon jó rost- és antioxidánsforrások. Bár zsírokban gazdagok, mégis segíthetik a fogyást, mivel jól telítenek, és csökkentik a nassolás utáni vágyat. Az olajos magvak csökkentik a depresszió és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.