Mivel a testünk elsődelges üzemanyagforrásai az összetett szénhidrátok, ha gyorsan, nagy dózisban van energiára szükséged, ajánlott egy adag, ebben híresen gazdag tésztát elfogyasztanod. Amikora szervezet nekilát feldolgozni a bevitt szénhidrátot, azt először glükózzá, azaz cukorrá alakítja, ami, ha bekerül a véráramba, azt felveszik a sejtek, és ATP nevű molekulákat képezve megkezdik az energiatermelést, ami aztán különböző feladatok ellátásában támogatják a testünket. A fel nem használt cukor aztán elraktározódik, jellemzően a májban és az izmokban, a következő felhasználási lehetőségig.
Az összetett szénhidrátok másik csodája, hogy stimulálják az agyban a szerotonin nevű anyag termelését, amit a köznyelv boldogsághormonként tart számon, a hangulatunkra gyakorolt kezdvező hatása okán. De ezen felül, igen nagy részben a szerotonin felel a csontok egészségéért és sebgyógyulási folyamatokért is, így jó, ha tésztaevéssel indikáljuk a folyamatot.
A tészta laktat - ez nem kérdés, ám köztük is különsen az, amelyiket teljes kiőrlésű lisztből készítettek. Hogy miért? A magasabb rosttartalom okán. Persze a fehér, finomított lisztből készült tészták is képesek eltelíteni, ám a jóllakottság érzése sokkal nagyobb mennyiség elfogyasztása után jelentkezik csak, és sokkal hamarabb el is múlik, mivel a finomliszt készítése során a gabona rostban gazdag maghéját eltávolítják, és bár így a végtermék gyorsabban feldolgozható a szervezet számára, hamarabb ki is ürül. A teljes kiőrlésű tésztából készült fogások emésztése lassabb, így a felszabaduló cukor is lassabban szívódik fel, megóvva szerveztünket a vércukorszint-ingadozástól.
Ha egy tányér tészta elfogyasztása után úgy érzed, felrobbansz, miközben a vér kiszalad az agyadból, és úgy érzed azonnal le kell dőlnöd egy fél órára, valószínűleg túl sokat ettél belőle. Amikor ugyanis hirtelen nagy mennyiségű étel kerül a gyomorba, akkor az agyunk a vértáramot a gyomor felé tereli, hogy ott minél előbb megkezdődjön a feldolgozás. Ekkor hirtelen megugrik a vércukorszint, amit aztán törvényszerű bezuhanás követ, és már be is ütött a "kajakóma", amitől úgy érezzük egy jottányi erőnk sincs evés után. Ez a érzés, többnyire a kapkodva evés következménye, ugyanis mire a gyomrunktól az agyunkig eljut az üzenet, hogy "megtelt" , az 15-20 percig is eltart, így, ha ennél rövidebb idő alatt belapátoljuk az ételt, akkor jó eséllyel túlesszük magunkat, és garantált ez a típusú rosszullét. A nyugodt étkezés tehát még egy egyszerű paradicsomos tészta elfogyasztásakor is kiemelten fontos!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.