Holstein szelet recept
Holstein szelet
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Egészséges

Ezektől a betegségektől véd a hazai szilva

Több ezer különböző szilvafajta létezik /Fotó: Shutterstock
Több ezer különböző szilvafajta létezik, melyek színben, méretben és beltartalmi értékekben is eltérnek egymástól, egy azonban közös bennük: rendkívül egészségesek és finomak. Nézzük, miért érdemes rendszeresen enni belőle.

Magyarországon szinte bárhol megterem a szilva. Amióta világ a világ, közszeretettel fogyasztjuk gyümölcsként, aszalványként vagy lekvár formájában. Az ősz egyik nagy slágerének színválasztékától már csak a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása több, így minél többet eszünk ebből a finomságból, annál jobb.

1. Igazi vitaminbomba

Természetes A-, B-, C-, E- és K-vitamin forrás, magas az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalma. Vitamin- és antioxidáns-tartalma nemcsak a daganatos betegségek megelőzése szempontjából fontos, hanem például hatékony segítség lehet a ráncokkal szemben is.

Több ezer különböző szilvafajta létezik /Fotó: Shutterstock
Több ezer különböző szilvafajta létezik /Fotó: Shutterstock

2. Erősíti a csontokat

A K1-vitamin és a kálium együttes hatása miatt a szilva fogyasztása hozzájárulhat az egészséges csontozat megőrzéséhez, az érfalfunkciók javításához, azaz a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.

3. Tisztítja a szervezetet

A szilva kiváló méregtelenítő és salaktalanító hatású: rost- és szorbittartalmának köszönhetően hashajtó hatású, serkenti az anyagcserét és segíti az emésztést. A 85 százalékban vízből álló apró gyümölcs kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak, és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó. Napi egy-két marék friss, vagy aszalt szilva átmozgatja a beleket, és a salakanyag kipucolásával méregteleníti a szervezetet.

4. Segíti a diétát

Ezt a gyümölcsöt a karcsúság természetes titkának is nevezik, mert nemcsak a fogyásban segít hatékonyan, hanem klorogénsav-tartalma miatt megelőzhető vele az elhízás is. Emellett a klorogénsav segít megőrizni az érfalak rugalmasságát és pozitívan befolyásolja a cukor- és lipidanyagcserét.

5. Vashiány ellen

Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van, amely hatékony megoldás a vérszegénységre és a vashiányra, javítva ezáltal még a közérzetet is. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.

6. Védi a szemet

Jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben. A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van.

A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid /Fotó: Shutterstock
A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid /Fotó: Shutterstock

7. Felturbózza a testet

Sötétkék, sötétvöröses színét egy sajátos anyagnak, a polifenolnak köszönheti, amely rendkívül hatékony antioxidáns. Ötször erősebb, mint a bétakarotin, ötvenszer erősebb, mint az E-vitamin, és hússzor erősebb, mint a C-vitamin.

Aszalva véd a túlevéstől

Az aszalt szilva magas oldható rost tartalma segít stabilizálni a vércukorszintet. Az oldható rost lassítja az étel kiáramlását a gyomorból, ezzel késlelteti a cukor felszívódását a véráramba. Ezen kívül növeli a szervezet inzulinérzékenységét. A szilvában található oldható rost segíti az étkezés során az eltelítődést, ezzel akadályozza a túlevést és hízást.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.