Számos fajtája létezik, a hosszú és fehér sörretekről a kerekded vajretken át a minden szupermarketben elérhető piros kis gumókig, azaz a hónapos retekig. Bármelyiket választjuk is, sokat tehetünk vele az egészségünkért.
A retek rostban gazdag, viszont alacsony kalóriatartalmú, 100 g mindössze 16 kcal. A mags rost- és víztartalma miatt laktató, hosszan eltelít, továbbá serkenti az emésztést és az anyagcserét. Emellett gátolja a felesleges zsír felgyülemlését a szervezetben.
Nagy mennyiségben tartalmaz A-, C- és K-vitaminokat, amelyek például a szem, a bőr, a haj és a körmök egészségéhez járulnak hozzá. A vitaminok mellett ásványi anyagokban is gazdag, például káliumban, kalciumban, nátriumban és vasban, amelyek szabályozzák a vércukorszintet, csökkentik a rossz koleszterin szintjét, valamint a vérnyomást. Mindezzel jótékony hatást gyakorolnak a szív- és érrendszer egészségére.
Antioxidánstartalma miatt véd a szabadgyökök káros hatásai ellen.
A retek magas víztartalmú, ezért kitűnően hidratálja a szervezetünket, ezáltal hozzájárul a bőr egészségéhez. De nem csak belülről szépít – pürésített nyers retekből készíthetünk tisztító arcpakolást. Ezenkívül a hajhullással szemben is hatékony: a fekete retekből kinyert lé a fejbőrbe masszírozva serkenti a haj növekedését.
Ha érdekel, miért csípnek egyes retekfajták jobban, megtudhatod a ripost cikkéből.
Mi pedig mutatunk három szuper receptet az ízletes és jótékony retekkel.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.