Frissítő ízével a citrom nem csak teák és limonádék ízesítésére kiváló, zöldségköret vagy húspác alapanyaga ugyanúgy lehet. De önmagában is érdemes fogyasztani, reggel egy nagy pohár vízzel például, bár az is igaz, hogy nem a lé, sőt, nem is a gyümölcshús a citrom legértékesebb része.
A citrom héjának tízszer olyan magas a vitamintartalma, mint a citrom belső részének. Fontos azonban, hogy lehetőség szerint biogyümölcsöt válasszunk, ennek a felületén jóval kevesebb méreganyag található. Bármelyik fajtát választjuk is, nem maradhat ki az alapos átmosás, amit nyugodtan végezhetünk mosogatószerrel, ezt követően pedig be is áztathatjuk 30 percre (alma)ecetes vízbe. Az újbóli öblítés után pedig töröljük szárazra a citromot. Így jó eséllyel megóvhatjuk a szervezetünket a káros anyagoktól.
Mivel a héj önmagában kissé keserű ízű, ezért remek megoldást jelent, ha a tisztítás után lefagyasztjuk a citromot, azután egyben reszeljük le. Így minden részét hasznosítani tudjuk, beleértve a héjat is, anélkül, hogy kellemetlen utóízt kapnának az ételek, italok.
A citrom gazdag A-, B6-, C és E-vitaminban, valamint riboflavinban, folsavban, káliumban és magnéziumban, emellett rosttartalma is igen magas. Kitűnő immunrendszer-erősítő gyümölcs, hozzájárul az általános egészség fenntartásához. További egészségügyi előnye, hogy
Ezek a pozitív tulajdonságok mind-mind hasznosak akkor is, ha a fogyás a célunk, de önmagukban nem elegendőek, hiszen nem váltják ki a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás kombinációját.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.