Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Egészséges

Ne tántorítson el a szaga! 5 nyomós érv a fokhagymafogyasztás mellett

fokhagyma
Nem csak az ínyencek rajonganak érte: a természetgyógyászoknál is az első helyen áll. A csodálatos gumókat évszázadok óta használják a betegségek ellen.

A fokhagymát szerte a világon használják étkezési és gyógyászati célokra. Gazdag olyan szerves kénvegyületekben, amelyek jellegzetes ízét és illatát adják. E vegyületeknek tulajdonítják az összes, egészségre gyakorolt előnyös hatásait is. Ahhoz, hogy ezeket tapasztald is, elég, ha naponta 1-2 gerezdnyit fogyasztasz belőle, ennyit pedig könnyen belekeverhetsz akár a salátaöntetbe is. Ha melegételeket szeretnél ízesíteni vele (pl. tésztát), csak röviddel a főzési idő vége előtt tedd a fogásba, különben kifő belőle a hagymaolaj, és elmarad majd a várt hatás!

Jótékony hatása már évszázadok óta ismert / Fotó: Shutterstock
Jótékony hatása már évszázadok óta ismert / Fotó: Shutterstock

1. Védi a szív- és érrendszert

A fokhagyma jótékony hatással van az érrendszerre. Összetevői csökkentik a koleszterinszintet – ha ebből túl sok található a vérben, az hosszú távon érelmeszesedéshez vezet. Fogyasztásával mindez megelőzhető, sőt, a már kialakult meszesedés mértéke is csökkenthető általa!

2. Csökkenti a vérnyomást

Régóta ismert az is, hogy mérsékli a vérnyomást, ugyanakkor a vérkeringést élénkíti. Hatására tehát az erek könnyebben és több vért tudnak szállítani. A szíved és a vérkeringésed védelme érdekében fogyassz te is fokhagymát vagy a növény kivonatát tartalmazó készítményeket!

3. Antimikrobiális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik

A hagymaolaj antibiotikus kénvegyülete, az allicin a penicillinhez hasonlóan hat, így a fokhagyma a testünkben levő káros baktériumok elpusztítására is alkalmas. A tapasztalat azt mutatja, hogy a gombák elleni harcban is jól teljesít.

4. Jót tesz az emésztőrendszernek

Tisztító hatása különösen jelentős a gyomor- és béltraktusban. Hatóanyagai a tapasztalatok szerint felfúvódás, székrekedés vagy enyhe hasmenés esetén is jó szolgálatot tesznek.

Jellegzetes illata miatt sokan nem szeretik, de kapszulában, porban is hatnak jótékony tulajdonságai / Fotó: Shutterstock
Jellegzetes illata miatt sokan nem szeretik, de kapszulában, porban is hatnak jótékony tulajdonságai / Fotó: Shutterstock

5. Támogathatja a csontok egészségét

Állatkísérletek szerint a fokhagyma csökkentheti a csontvesztést azáltal, hogy növeli az ösztrogénszintet a nőstény rágcsálókban. Egy posztmenopauzás nőkön végzett vizsgálat hasonló hatást mutatott ki: ekkor a kísérletben részt vevő nők 2 gramm nyers fokhagymának megfelelő száraz fokhagymakivonatot fogyasztottak.

Gyógyító tippek

  • Felfúvódás elleni ital: Nyomj szét 1 friss fokhagymagerezdet, keverd el 100 ml tejben, majd lassan melegítsd fel. Szűrd le, és apró kortyokban idd meg.
  • Bélproblémákra: Ha székrekedésed vagy enyhe hasmenésed van, ám további kísérő tüneteid nincsenek, szinte biztos, hogy a bélflóra egyensúlya borult fel. Ilyenkor préselj egy pohárba 2 vagy 3 gerezd levet, hígítsd fel kb. 100 ml langyos vízzel, majd lassan idd meg.
  • Szemölcs eseten: Hámozz meg 1 zsenge fokhagymagerezdet, vágd ketté, és dörzsöld be a nedves felével a szemölcsöt. Naponta 3-4 alkalommal ismételd meg a műveletet, amíg a szemölcs el nem múlik.

Jó tudni

  • Minél régebbi a fokhagyma, a kénes szag annál intenzívebb. Ezért, ha teheted, zsenge növényt fogyassz – a megfelelő példányt a még rugalmas és hibátlan héjról ismerheted fel –, hiszen ez is ugyanannyi hagymaolajat tartalmaz, ám illata még alig van.
  • Azzal is csökkentheted a fokhagymaaroma intenzitását, hogy eltávolítod a gerezd zöld színű csírarészét. Miután megpucoltad, rögtön moss kezet, így a bőröd sem marad „illatos”.
  • A mérete nem befolyásolja az ízét, a nagyobb fejeket egyszerűen csak könnyebb megtisztítani. A fokhagymát mindig sötét, hűvös és szellős helyen tárold, enyhén szétterítve, így akar 2 hónapig is megőrzi majd a frissességet. Megpucolva akár le is fagyaszthatod a gerezdeket.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.