Vadas marha
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kínai szezámmagos csirke
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Dödölle - az eredeti recept
Hagymás rostélyos
Kijevi csirkemell rizibizivel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell
Epres blondie
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kuglóf
Körömpörkölt csülökkel
Kapros tökfőzelék virslivel
Dubarry-csirkemell
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt
Egészséges

Hallottál már az 5/20-as szabályról? Nem? Pedig sokat segíthet!

Egy szuper módszert találtunk, ami egyszerűen segít átlátni az élelmiszerekben található tápanyagok arányát. Ha erre odafigyelünk, máris egészségesebben táplálkozhatunk!

A dietetikusok körében megoszlanak a vélemények az étkezésekkel és a diétákkal kapcsolatos szigorú szabályokról. Egyes alapanyagok teljes száműzéséről, vagy a kalóriák, illetve a szénhidrátok számolgatásáról számtalan állásfoglalást olvashatunk akár pozitív, vagy negatív megközelítésben. Abban azonban a szakemberek is egyetértenek, hogy a megfelelő tápanyagbevitel minden esetben a kiegyensúlyozott étkezés alapja, egy egyszerű szabály pedig már a vásárlásnál is megkönnyíti a helyzetünket - írja az Insider.

Fontosak az arányok

A módszer egyszerűen segít átlátni, hogy egyes élelmiszerekben miből mennyi tápanyag van, na meg azt is, hogy egyáltalán hasznos-e szervezetünknek, vagy sem. Vannak ugyanis értékes és kevésbé értékes tápanyagok, és nem csak az a fontos, hogy ezek megtalálhatóak-e az adott élelmiszerben, hanem az arányok is sokat számítanak. Ha egy tápanyagból a napi beviteli érték 20 százalékát egyetlen adag tartalmazza egy adott élelmiszerből, az nagyon sok. Ha viszont csupán 5 százalékát fedezi a napi szükségletnek, az általánosságban alacsonynak tekinthető.

Így alkalmazhatjuk a szabályt

Nem kell a mennyiségekkel bajlódni, vagy számolgatni, hanem elég lehet a napi beviteli értéket figyelni. Mindezt úgy, hogy az 5, illetve a 20 százalékhoz viszonyítunk. Az 5/20 szabály bármelyik tápanyagnál alkalmazható. Például ha szeretnénk növelni a fehérjebevitelünket, ugyanakkor mérsékelni a cukorfogyasztást, keressünk olyan ételeket, amelyek fehérjéből a napi beviteli érték 20 százalékát, vagy többet tartalmaznak, míg cukorból 5 százaléknál kevesebbet. Mindezt az ásványi anyagokra és vitaminokra fókuszálva is megtehetjük.

Ezekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani

Ha nem tudjuk, hogy mire lenne szüksége a szervezetünknek, érdemes szem előtt tartani, hogy általánosságban kevés rostot fogyasztunk. Lényeges lehet a kalcium, a kálium és D-vitamin bevitelének növelése is, és persze a cukorfogyasztás csökkentése.

Fontos a változatosság

Lényeges megemlíteni, hogy a fentebb leíírtak csak példák. Nincs általános szabály, hiszen mindenkinek mások a táplálkozási szokásai, ezért más arányban jut hozzá az egyes tápanyagokhoz. Érdemes megfigyelni az étkezésünket és úgy megállapítani, hogy miből fogyasztunk túl sokat, illetve túl keveset.

Nélkülözhetetlen az is, hogy a szabály alkalmazása csak egy mankó, hogy jobban átlássuk az arányokat. Attól, hogy erre odafigyelünk, fontos a változatos étkezés is, ne ragadjunk le ugyanazoknál az élelmiszereknél.

ÚJRAGONDOLT PALEOLIT DIÉTÁK: AZ ALAP VÁLTOZATLAN, A MÓDSZER MÁS! >>>

EZT A 7 JÓ TANÁCSOT FOGADD MEG, HA FOGYNI SZERETNÉL! >>>

ÍGY TARTJA BOMBA FORMÁJÁT KATALIN HERCEGNÉ >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.