A dietetikusok körében megoszlanak a vélemények az étkezésekkel és a diétákkal kapcsolatos szigorú szabályokról. Egyes alapanyagok teljes száműzéséről, vagy a kalóriák, illetve a szénhidrátok számolgatásáról számtalan állásfoglalást olvashatunk akár pozitív, vagy negatív megközelítésben. Abban azonban a szakemberek is egyetértenek, hogy a megfelelő tápanyagbevitel minden esetben a kiegyensúlyozott étkezés alapja, egy egyszerű szabály pedig már a vásárlásnál is megkönnyíti a helyzetünket - írja az Insider.
A módszer egyszerűen segít átlátni, hogy egyes élelmiszerekben miből mennyi tápanyag van, na meg azt is, hogy egyáltalán hasznos-e szervezetünknek, vagy sem. Vannak ugyanis értékes és kevésbé értékes tápanyagok, és nem csak az a fontos, hogy ezek megtalálhatóak-e az adott élelmiszerben, hanem az arányok is sokat számítanak. Ha egy tápanyagból a napi beviteli érték 20 százalékát egyetlen adag tartalmazza egy adott élelmiszerből, az nagyon sok. Ha viszont csupán 5 százalékát fedezi a napi szükségletnek, az általánosságban alacsonynak tekinthető.
Nem kell a mennyiségekkel bajlódni, vagy számolgatni, hanem elég lehet a napi beviteli értéket figyelni. Mindezt úgy, hogy az 5, illetve a 20 százalékhoz viszonyítunk. Az 5/20 szabály bármelyik tápanyagnál alkalmazható. Például ha szeretnénk növelni a fehérjebevitelünket, ugyanakkor mérsékelni a cukorfogyasztást, keressünk olyan ételeket, amelyek fehérjéből a napi beviteli érték 20 százalékát, vagy többet tartalmaznak, míg cukorból 5 százaléknál kevesebbet. Mindezt az ásványi anyagokra és vitaminokra fókuszálva is megtehetjük.
Ha nem tudjuk, hogy mire lenne szüksége a szervezetünknek, érdemes szem előtt tartani, hogy általánosságban kevés rostot fogyasztunk. Lényeges lehet a kalcium, a kálium és D-vitamin bevitelének növelése is, és persze a cukorfogyasztás csökkentése.
Lényeges megemlíteni, hogy a fentebb leíírtak csak példák. Nincs általános szabály, hiszen mindenkinek mások a táplálkozási szokásai, ezért más arányban jut hozzá az egyes tápanyagokhoz. Érdemes megfigyelni az étkezésünket és úgy megállapítani, hogy miből fogyasztunk túl sokat, illetve túl keveset.
Nélkülözhetetlen az is, hogy a szabály alkalmazása csak egy mankó, hogy jobban átlássuk az arányokat. Attól, hogy erre odafigyelünk, fontos a változatos étkezés is, ne ragadjunk le ugyanazoknál az élelmiszereknél.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.