Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Egészséges

Az ételmérgezés megelőzhető: így tárold az élelmiszereket, hogy ne legyen baj a melegben sem!

Nyáron jóval többen kapnak ételmérgezést a nem megfelelően készített, vagy tárolt ételek miatt. Elég megfogadnod a tanácsainkat ahhoz, hogy a nagy melegben elkerüld az ételmérgezést, és a nyárból csak a vidám, önfeledt pillanatokra emlékezz.

A legtöbb ételmérgezés a magánháztartásokban történik, saját magunk okozzuk tudatlansággal, az alapvető szabályok be nem tartásával. Az ételmérgezés minden olyan megbetegedés köznyelvi elnevezése, melyet az elfogyasztott élelmiszerben levő baktériumok, vírusok, méreganyagok okoznak. Ha az élelmiszerben lévő élő baktérium vagy vírus okozta a megbetegedést, élelmiszer-fertőzésről, ha mérgező anyag, élelmiszer-mérgezésről, közös szóval élelmiszer eredetű megbetegedésről beszélünk. Mutatjuk, hogy mire figyelj, ha szeretnéd megúszni a nyarat fertőzés nélkül!

A nyers húshoz használj külön kést és vágódeszkát! / Fotó: Shutterstock
A nyers húshoz használj külön kést és vágódeszkát! / Fotó: Shutterstock

Feldolgozás

  • Mielőtt bármihez hozzákezdesz, mindig gondosan moss kezet!
  • Következő lépésként ellenőrizd az alapanyagok szavatossági idejét.
  • Mivel egy háztartásban több vágódeszka is szokott lenni, ezért javasolt külön deszkán szeletelni a zöldségeket, a húst, a kenyeret, illetve a nyers húshoz külön kést használni.
  • Bizonyos élelmiszerek a szalmonellafertőzés melegágyának számítanak. Nyáron bánj óvatosan a tejtermékekkel, a húsokkal, a halakkal, a tenger gyümölcseivel, a tojással, illetve ezek feldolgozott változataival, mint a majonéz, a tojásos és húsos ételek, a krémes sütemények!

Hűtés, tárolás

  • A hűtőszekrény 0–5 fok közötti hőmérsékleten tud megfelelő hatásfokkal dolgozni. Emellett az sem mindegy, hogy melyik élelmiszert melyik részén tárolod. A legfelső polcra a tejtermékeket, középre a felvágottakat, legalulra pedig a nyers húsokat tedd, lehetőleg fedeles dobozban.
  • A legtöbb zöldség és gyümölcs nem igényel hűtést, kivéve a sérülékenyek, mint a málna vagy a szeder. A többit, ha van kamrád, érdemes ott tárolni, egymástól elkülönítve a polcokra téve.
Fontos, hogy a hűtőszekrényben mindig rend és tisztaság legyen / Fotó: Shutterstock
Fontos, hogy a hűtőszekrényben mindig rend és tisztaság legyen / Fotó: Shutterstock

Fagyasztás, kiolvasztás

  • Alapszabály, hogy csak a friss élelmiszert szabad lefagyasztani! A gyümölcsöket és zöldségeket előtte gondosan meg kell tisztítani, a húsokat pedig körültekintően megmosni, szárazra törölni, és adagonként lefagyasztani.
  • A felolvasztott nyers húst a lehető leghamarabb fel kell használni. A kiengedett kész ételeket érdemes felforralni, a hússzeleteket pedig még egyszer átsütni. Előbbieket 2 napnál tovább nem szabad a hűtőben hagyni, a tojásos fogásokat és a tésztaféléket pedig még aznap ajánlott elfogyasztani.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.