Klasszikus kuglóf
Dödölle - az eredeti recept
Tojásos nokedli fejes salátával
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csupacsokis brownie
Tárkonyos csirkeraguleves
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Epres blondie
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Finomfőzelék
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Rakott zöldbab darált hússal
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus grízgaluska leves
Mi, magyarok, csak a napi ajánlott rostbevitel felét fogyasztjuk el. Pedig a ballasztanyagok nélkülözhetetlenek a jó emésztés és az egészség megőrzéséhez!

Miért fontos?

A rostok az emésztés legfőbb támogatói, ám emellett többek között a vastagbélrák, a székrekedés, az elhízás és a cukorbetegség megelőzésében, valamint a koleszterin szinten tartásában is fontos szerepük van. Teltségérzetet okoznak, így csökkentik az étvágyat – ezért olyan fontosak a súlycsökkentő étrendekben. Lassítják a szénhidrátok felszívódását, így kisebb vércukorszint-emelkedést okoznak. Segítik a méreg- és salakanyagok távozását a szervezetből.

Elegendő rost nélkül nem lehet egészséges az emésztőrendszerünk / Fotó: Shutterstock
Elegendő rost nélkül nem lehet egészséges az emésztőrendszerünk / Fotó: Shutterstock

rostban gazdag élelmiszerek

Legfontosabb forrásai a zöldségek és a gyümölcsök, a hüvelyesek, valamint a hántolatlan gabonafélék. A zöldségek közül a kukorica, a karalábé, a petrezselyemgyökér, a burgonya, a kelkáposzta; a gyümölcsök közül a málna, a ribizli, a körte, a szilva, a szőlő; a hüvelyesek közül a bab, a lencse, a zöldborsó; a gabonafélék közül a búzakorpa, a lenmag, a búzacsíra, a Graham-liszt, a zabkorpa tartalmazza a legtöbb rostanyagot.

Mit tegyünk, hogy jól legyünk?

Nagyon fontos lenne, hogy naponta bevigyünk a szervezetünkbe legalább 30 és legfeljebb 50 g élelmi rostot. Épp ezért a friss zöldségek és gyümölcsök, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonatermékek legyenek az étrendünk állandó elemei. Annak érdekében, hogy a rostok megfelelően ki tudják fejteni áldásos hatásukat, elegendő mennyiségű, azaz legalább 1,5-2 liternyi folyadékot is el kell fogyasztanunk a nap folyamán!

Néhány jó tanács

A rostban gazdag élelmiszereket könnyedén becsempészheted a hétköznapi fogásokba:

  • Keverj zabpelyhet a vagdalthoz vagy a rántott hús panírjához.
  • A szendvicskrémet dúsítsd lenmaggal!
  • A húsos ragukba főzz például babot vagy lencsét!
  • A fehér kenyeret cseréld le valódi (tehát nem mesterségesen színezett) barna vagy teljes kiőrlésű pékárura!
  • Ropi és csipsz helyett nassolj diót, mogyorót vagy mandulát – ám 10-20 g-nál nem többet! Az olajos magvak egészségesek, de a kalóriatartalmuk miatt vigyázni kell velük!

Egy igazi „rostbomba”

Málnás zabkása (1 személyre)

Hozzávalók:

  • 3 ek zabpehely
  • 1/2 mk reszelt citromhéj
  • 1/2 bögre tej
  • méz
  • 50 g málna
  • 1 tk lenmag
  • 1 tk kókusz
Jó választás reggelire a málnás zabkása  / Fotó: Shutterstock
Jó választás reggelire a málnás zabkása / Fotó: Shutterstock

Elkészítése:

Egy kisebb lábasba beleszórjuk a zabpelyhet, hozzáadjuk a citromhéjat, és felöntjük a tejjel. Kevergetve sűrűre főzzük. Ízlés szerint édesítjük néhány csepp mézzel, hozzákeverjük a málnát, végül pedig megszórjuk a lenmaggal és a kókusszal.

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.