Az előrecsomagolt salátákat íz, sőt nemritkán szín szerint gondosan összeválogatva porciózzák tasakokba vagy kis műanyag dobozokba.
Ismerd meg a konyhakész keverékekben leggyakrabban szereplő salátafajtákat!
A cikóriafélékhez sorolt endívia leveleinek alakja a fajtától függően lehet sima, fodrozott vagy csipkézett is. Önmagában nemigen fogyasztják. Minél sötétebb zöld a színe, annál keserűbb. Jól kiegészítik a majonézzel, mustárral, citrommal és tejföllel készített dresszingek. (Kesernyés ízét a termesztők ún. halványítással szokták elvenni. Ilyenkor a leveleket letakarják egy endíviasapkával, és a növény 2-3 hét alatt kifakul, illetve enyhébb ízűvé válik a sötétben.)
A Lollo típusú fodros tépősalátákat főleg dekorálásra használják. Keményebb levelűek, mint fejet képező társaik. A vörösbarnára színeződő Lollo rosso különösen jól mutat keverékekben, hidegtálakon és szendvicseken. A zöld Lollo bianco (vagy bionda) valamivel lágyabb ízű, mint a vöröses. Cakkos leveleikre bőven locsolhatsz könnyű olívaolajos vagy joghurtos öntetet.
Az endíviák famíliájába tartozó frisée saláta általában nem marad ki az előrecsomagolt mixekből, mert fodros-bodros levelei megakadályozzák, hogy a keverékek összetapadjanak. Kócos üstöke kívül világoszöld, beljebb sárgás árnyalatú, és bohém kinézetével minden friss salátát felvidít. Ha nem idegenkedsz az endíviákra jellemzően enyhén kesernyés ízétől, önmagában is fogyaszthatod, csak öntsd nyakon olívaolajos-balzsamecetes vinaigrette-tel.
Valamennyi rokona közül ez a fajta őrzi meg legtovább a frissességét. Fejes salátaként egész télen megvásárolhatod. Légmentesen lezárt nejlonzacskóban 2 hétig eltartható a hűtőben, ha csak levelenként használod fel. Felszeletelve kitűnő a mixekbe. Önállóan nincs jellegzetes íze, így a legtöbb zöldség és öntet passzol hozzá. A gyorséttermi hamburgerekben mindig találkozhatsz vele.
Az endívia elegánsan öltözött, Olaszországból származó rokona. Fehéren erezett mélyvörös vagy bordó levelei tömör, gömbölyű fejet alkotnak és nem fonnyadnak. Olasz cikóriának is nevezik. Pikánsan kesernyés, enyhén borsos zamata miatt kitűnik az enyhébb ízű saláták közül, és dominál a keverékekben, amelyeket feldob élénk színével. Erőteljes ízű zöldségekkel, pl. édesköménnyel is társíthatod.
Kötözősalátának is nevezik, mert régen a kertészek összekötözték, hogy csúcsos legyen. A mai nemesített fajták már eleve ilyen formára fejlődnek. Hosszúkás, lédús levelei tömött fejet képeznek, és befelé haladva egyre édesebb az ízük. Pikáns öntetek illenek hozzá. Mini méretben, zöld és bordó változatban is előfordul. Önmagában a cézársaláta hagyományos hozzávalója. A szupermarketben árusított salátaszív is római saláta.
A tölgyfáéra emlékeztető dekoratív levelei bokrosan, sűrűn növekednek, és színskálájuk a zöldtől a bordóig terjed. Ízre sósabb, mint a fejes vagy a jégsaláta. Önállóan elkészítve és keverékekben egyaránt népszerű. Jól illik gombához és vörös húsok mellé. Bár a levele tömörebb, mint a fejes salátáé, csak röviddel a tálalás előtt locsold rá a dresszinget, máskülönben könnyen összeesik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.