Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egészséges

Így kerüld el a mesterséges ételszínezéket: 10 natúr tipp!

Az ételfestékek egészségtelenek, de mit lehet tenni, ha piros, zöld, vagy fekete színű süteményt szeretnél sütni? Összegyűjtöttük, hogyan készíthetsz házilag természetes ételszínezéket!
Sárga színű süteményekhez használj sárgarépalevet!
Sárga színű süteményekhez használj sárgarépalevet!

A mesterséges ételszínezékek előállítása gyors, olcsó, a termékek tárolása könnyű, nincs ízük, illatuk, ezért alkalmazzák szívesen az élelmiszeriparban. Üdítőitalok, szörpök, cukorkák, lekvárok, bevonatok, kekszek, chipsek, kalácsok, ostyák, ömlesztett sajtok, pudingok, túrókrémek, jégkrémek – mind-mind tartalmaz mesterségesen előállított színezőanyagot, még ha nem is sejtjük. A fogyasztóvédő szakmai- és a civil szervezetek folyamatosan kérik az élelmiszeripart ezen színezőanyagok (és a tartósító-, valamint az emulgálószerek) elhagyására, de egyelőre csupán lassú mozgolódás mutatkozik ezen a kényes területen.

A mesterséges színezék káros hatása

Káros hatásukról kevés biztos információ áll rendelkezésre, hiszen az ún. long-term vizsgálatoknál emberöltőnyi idő szükséges a felhalmozódott hatások elemzésére. Jót teszel, ha minél kevesebbet fogyasztasz ezekből, de a gyerekeknél különösen figyelni kell arra, hogy kedvenc nasijuk tartalmaz-e mesterséges színezéket. Egy angol kutatási eredmény szerint azoknál a gyerekeknél, akik rendszeresen, a megengedett mennyiségben fogyasztottak mesterséges színezőanyagokat, kimutathatóan gyakoribb volt a hiperaktivitás, a koncentráció- és figyelemzavar.

Mit lehet tenni?

Tudatosan vásárolni: figyelni kell arra, hogy minél kevesebb olyan élelmiszer landoljon a bevásárló kosarunkban, amely mesterséges színezéket tartalmaz, amelyek közül ezek lehetnek gyanúsak: E102, E104, E110, E122, E124, E127, E129, E170, E172, E173 színezőadalék és a nátrium-benzoát (E211). Ma már kaphatóak gyerekbarát- és bio ételfestékek is, amelyek összetevőit azért érdemes elolvasnod.

Pink színt érhetsz el a céklával!
Pink színt érhetsz el a céklával!
Főzz otthon, természetesen!

Az otthoni főzés nagy előnye, hogy egészen pontosan tudod, mi kerül az ételedbe. Ha pedig egy süteménynél, ételnél színezésre lenne szükség, akkor keresd a természetes megoldásokat – megmutatjuk hogyan! Arra azonban ügyelj, hogy a természetes ételszínezékek árnyalata kevésbé intenzív, tehát az arányokat ki kell tapasztalni.

Pink: nyersen, vagy főve reszeld le a céklát, nyomd ki a levét – és már kész is van a pink színű ételfestéked.

Piros: piros bogyós gyümölcsökből készíthetsz piros színt. A gránátalma magokat, vagy a málnát turmixold le, paszírozd át egy szitán és a pép ízesítésre és színezésre is használható.

Rózsaszín: meggylével mesés rózsaszín árnyalatot készíthetsz!

Narancssárga: ha ilyen színt szeretnél, használj répalevet színezéknek.

Sárga: a sáfrány és a kurkuma is erős sárga színt ad az ételnek, de óvatosan az adagolással!

A spenót levével zöldre színezheted az ételeket, süteményeket.
A spenót levével zöldre színezheted az ételeket, süteményeket.

Kék és lila:áfonyát vagy szedret turmixolj le színezéknek. Ha ezek nem kaphatóak, akkor lila káposztát főzz tíz percig, ha ehhez a főzővízhez szódabikarbónát adsz, akkor a lila lé kék színűvé válik.

Fekete: tintahal tintája még a körmödet is megfesti feketére, ezért óvatosan dolgozz vele!

Zöld: spenóttal, illetve spenót levével készíthetsz zöld színű ételeket.

Barna: természetesen kakaóval, vagy karobbal.

Még többet olvasnál az egészséges életmódról? Klikk ide >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.