Holstein szelet recept
Holstein szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egészséges

Ezt az 5 szabályt kell betartanod az egészséghez, ha elmúltál 60

táplálkozás 60 felett
Arra vonatkozóan, hogy milyen életkorban hogyan javasolt táplálkozni, világszerte életkorspecifikus táplálkozási ajánlások léteznek. Hazánkban eddig nem állt rendelkezésre ilyen. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉGYI) most pótolta a hiányt, és kidolgozta a 60 év feletti korosztálynak szóló új nemzeti táplálkozási ajánlást. Ebből szemezgettünk Szűcs Zsuzsanna okleveles táplálkozástudományi szakértővel, a MDOSZ elnökével.

Az OGYÉI által kidolgozott egyszerű ábra azt mutatja meg, hogy hány étkezés javasolt a nap folyaman, ezek ideálisan a napnak mely szakaszára esnek és hogy az egyes étkezések között mennyiségi különbséget kell tenni; továbbá felhívja a figyelmet a napi 8 óra alvás és napi min. 2 liter folyadék bevitelének szükségességére.

Az egyes élelmiszerek fogyasztásának gyakoriságát és arányait összefoglaló táplálkozási ajánlás, 60 év felettieknek
Az egyes élelmiszerek fogyasztásának gyakoriságát és arányait összefoglaló táplálkozási ajánlás, 60 év felettieknek

Energiaszükséglet időskorban

Az időskorúak energiaszükséglete általában kevesebb, mint a fiatal vagy középkorú felnőtteké. Ez egyrészt a kor előrehaladtával bekövetkező zsírmentes testtömeg csökkenésének tudható be (ami a szervezet alapanyagcseréjének redukálódásához vezet), másrészt pedig oka lehet a fizikai aktivitás csökkenése is. Az ideális testsúly fenntartásához időskorban is energiaegyensúlyra kell törekedni, mert mind az alultápláltság, mind az elhízás egészségügyi kockázatokat hordoz.

IDŐSEK SZÁMÁRA JAVASOLT ZÖLDSÉG- ÉS GYÜMÖLCSBEVITEL

60 éves kor felett is naponta legalább 4 adag (összesen legalább 400 g), lehetőleg helyi és szezonális zöldség és gyümölcs fogyasztása javasolt, ebből legalább 1 adag nyersen. Ennek elfogyasztása érdekében, akár minden étkezés tartalmazhat változatos formában, a lehető legkevesebb só, cukor és zsiradék hozzáadásával elkészítve, minél többféle zöldséget, gyümölcsöt.

Jó tanács: Otthonodban mindig legyen szem előtt egy tál friss gyümölcs, és a hűtőben is tarsd jól látható helyen ezeket a finomságokat!

GABONÁKRA, GABONAFÉLÉKRE VONATKOZÓ AJÁNLÁS

60 éves kor felett naponta 3 adag, minél alacsonyabb só-, cukor- és zsírtartalmú - gabonafélét (búza, rozs, árpa, zab, köles, hajdina, rizs stb.), gabonából készült élelmiszert ajánlott fogyasztani, a lehető legváltozatosabban. Ebből naponta legalább egy adag teljes értékű legyen.

Jó tanács: Töltött, rakott ételekhez, hántolt rizs helyett használj barnarizst, bulgurt, kölest.

ÁLLATI FEHÉRJÉRE VONATKOZÓ AJÁNLÁS

Az ajánlás hangsúlyos eleme az állati fehérjék és ezen belül is kiemelten a (csontok egészségének megőrzéséhez hozzájáruló kalciumot és az ennek beépülését segítő D-vitamint tartalmazó) tej, tejtermékek mindennapos fogyasztása, amellyel – többek között – az időseket érintő esendőség kockázata is csökkenthető.

Javasolt, hogy minden főétkezés tartalmazzon 1 adag (alacsonyabb zsír-, só- és cukortartalmú) állati eredetű fehérjeforrást (tej, tejtermékek, hal, tojás, hús és húskészítmények) de ajánlott előnyben részesíteni a tejet, tejtermékeket, halat és tojást. Naponta 0,5 l tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű (600 mg) kalciumot tartalmazó tejtermék (p.: joghurt, kefir, aludttej, sajt, túró, túrókészítmény) minél változatosabb fogyasztása mindenképpen javasolt.

A fehér húsok előnyben részesítése és hetente lefeljebb 500 g vörös hús és/vagy vöröshús-készítmény fogyasztása ajánlott.

Halak közül elsősorban az ómega-3 zsírsavban gazdag fajták fogyasztása javasolható, hetente legalább 1 alkalommal. A rendszeres halfogyasztás a kiegyensúlyozott, egészséges étrend része. Idős korban különösen ajánlott, hiszen a hal könnyen emészthető fehérjeforrás, víztartalma magas, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Különösen az olajos húsú mélytengeri halak (pl. lazac, makréla, tonhal, hering, szardínia), édesvízi halak közül pedig a pisztráng, a busa és a kecsege rendszeres fogyasztása javasolt.

Jó tanács: Fogyassz zsírszegény formában elkészített tojást, tojásos ételt heti 2-3 alkalommal, akár hús helyett is!

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

FOLYADÉKBEVITELRE VONATKOZÓ AJÁNLÁS

Az emésztés és felszívódás normál működésének fenntartása, a testhőmérséklet és a testsúly szabályozása és a kiszáradás elkerülése érdekében 60 éves kor felett, normál körülmények között naponta legalább 2-2,5 liter folyadék elfogyasztása javasolt. Folyadékpótlásra a legalkalmasabb a csapvíz, ásványvíz. Hozzáadott cukrot, mézet, szirupot tartalmazó üdítőt, szörpöt, teát csak havonta 1-2 pohárral, gyümölcsnektárokat legfeljebb hetente 1-2 pohárral, 100%-os gyümölcslevet legfeljebb naponta 1-2 pohárral, alkoholos italt pedig csak alkalmanként és kis mennyiségben ajánlott fogyasztani.

Jó tanács: Fogyassz rendszeresen magas víztartalmú zöldségeket (pl. salátaféléket, uborkát, paradicsomot, cukkinit), lédús gyümölcsöket (pl. almát, őszibarackot, bogyós gyümölcsöket) és leveseket, főzelékeket is!

SÓRA, ZSÍRRA ÉS HOZZÁADOTT CUKORRA VONATKOZÓ AJÁNLÁS

Magas zsírtartalmú ételek, részlegesen hidrogénezett vagy hidrogénezett növényi olajat tartalmazó termékek fogyasztása legfeljebb alkalmanként és kis mennyiségben ajánlott. Ételkészítés során (az állati zsiradékok, illetve a pálma- és kókuszolaj használatával szemben) a telítetlen zsírsavakban gazdag olajok változatos használata, továbbá zsírszegény konyhatechnológiák alkalmazása (sűrítés, sütőzacskóban sütés stb.) és a zsiradékok túlhevítésének kerülése javasolt.

Jó tanács: Fogyssz minél kevesebb csomagolt, feldolgozott élelmiszert, így csökkentheted a hozzáadott cukor és só bevitelét!


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.