A burgonya B6-, valamint C-vitaminban is gazdag. Sok benne a kálcium, ami a csontokat erősíti, több benne a kálium, mint a banánban, ami jó hatással van a szívműködésre, a benne található foszforsók pedig serkentik az idegrendszer működését. A magas vastartalma a vérképzést segíti.
Salaktalanító és lúgosító hatása miatt kiválóan alkalmas regeneráló kúrák alapjaként.
S ha mindez nem lenne elég: a krumpli tele van flavonoidokkal, amelyek a legerősebb antioxidánsok, hatékonyan késleltetik a sejtöregedést, jó hatással vannak az szívműködésre és az érrendszerre.
A népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza a reszelt, nyers krumpli ütéstől megdagadt testrészekre, reumára, szemgyulladásra, bőrbajokra is. Fejfájás, migrén esetén, a szemre és a homlokra helyezve is a nyers krumpliszeletek enyhíthetnek a panaszokon.
Emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel a héjában főtt burgonya. A sótlan vagy mérsékelten sós krumplipüré és főtt krumpli közömbösíti a túl sok gyomorsavat.
Tény, hogy a töltött vagy a sült krumpli, a csipsz és a bő zsírban sült hasáb sem tartozik a legalakbarátabb ételek közé - különösen, ha azokat a mártásokat és szószokat is hozzávesszük, amibe tunkolva még finomabbak... Na, de ezekről sem kell teljes mértékben lemondani, ha diétázunk - csupán egészségesíteni egy kicsit! A mártogatós, 20%-os zsírtartalmú tejföl helyett legyen görög joghurt, a töltött krumpli töltelékébe, a krumplibélen kívül keverhetünk még snidlinget, apríthatunk hozzá karfiolt, gombát brokkolit vagy más zöldségeket, és fűszerezhetjük kedvünkre.
Ha pedig hosszú szálú, vékonyra szeletelt sült krumplira vágynák, akkor sem kell elkeserdni: csak vágjuk fel a krumplinkat hosszú vékony hasábokra tegyük sütőpapíttal bélelt tepsibe locsoljuk meg egy kevés(!) olívaolajjal dobhatunk mellé friss, megroppantott fokhagymát és fűszereket, esetleg más, vékonyra szelt zöldséget is, összakeverjük, és mehet a sütőbe! A végeredmény isteni lesz, jobb mint a fritőzben, bő olajban sült társa.
A lényeg tehát, hogy a burgonya fogyasztása nem ördögtől való, sőt! Mértéket tartva és megfelelően elkészítve kifejezetten jótékony hatású, diétabarát superfood!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.