A szabad gyökök az anyagcsere-folyamatokban, ultraibolya és röntgensugárzás hatására termelődnek, és bizonyos körülmények – például tartós légszennyezettség, betegség vagy dohányzás – is elősegítik a termelődésüket. A folyamat kicsit olyan, mint a rozsdásodás. Szervezetünk egész életünk folyamán ki van téve a szabad gyökök által okozott károsodásnak, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.
A szabad gyökök elősegítik a sejtek öregedési folyamatát, nagy szerepet játszanak többek között a koszorúér-elmeszesedés, a szívinfarktus, a májbetegségek, a daganatos és a bőrgyógyászati megbetegedések kialakulásában. Környezetünk és életmódunk megváltozása miatt az antioxidánsokra manapság fokozottan ajánlott odafigyelnünk.
Napjaink étrendjét a túlzott mértékű zsír-, cukor- és húsfogyasztás jellemzi, kevés gyümölcs és zöldség kerül az asztalunkra. (zöldség és gyümölcs témában itt mindent megtaláltok >>>) Pedig az antioxidánsok ezekben találhatók meg természetes formájukban. A legfontosabbak közülük az E- és a C-vitamin, a karotinoidok, a (bio)flavonoidok, a szelén, a magnézium, a cink és a réz. Ha ezek együtt jutnak a szervezetbe, áldásos hatásuk erősebb, mint ha egyenként vesszük magunkhoz az összetevőket.
Friss, nyers (és lehetőleg vegyi anyagokkal nem kezelt) zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrenddel biztosíthatjuk az antioxidánsok szükséges jelenlétét szervezetünkben. A vitaminok és a nyomelemek alapvetően befolyásolják a védelmi rendszer működését.
A nem megfelelő étrend és a modern élelmiszeripari technológia miatt sajnos sokan rászorulnak a mesterséges antioxidánsokra, amelyeket ma már étrend-kiegészítők formájában veszünk magunkhoz. Mert ha egyhangú táplálkozásunkkal nem tudjuk biztosítani a szervezetünk egészséges működéséhez szükséges antioxidánsokat, megfelelő készítményekkel pótolhatjuk is azokat. A mesterséges körülmények között előállított tabletták és oldatok ma már nagy választékban kaphatók a gyógyszertárakban (ott elsősorban diéta idején pótlásként javasolják), drogériákban. A készítmények a feliratok szerint segítenek a betegségek megelőzésében, óvják bőrünket és semlegesítik a negatív környezeti hatásokat. Ma már olyan is van, hogy a gyártás során antioxidánsokkal egészítenek ki bizonyos élelmiszereket; kapható például szelénnel dúsított kenyér.
Banán-alma turmix
Hozzávalók:
2 jonatán alma
2 banán
6 dl joghurt
1 evőkanál méz
őrölt fahéj
Elkészítés:
A gyümölcsöket meghámozzuk, az alma magházát kiemeljük, húsát nagyobb darabokra vágjuk. A banánt 3-4 centis darabokra vágjuk. A gyümölcsöket turmixgépbe tesszük, 2 percig aprítjuk, majd felöntjük a jégbe hűtött joghurttal. Mézzel és őrölt fahéjjal ízesítjük, majd 2 percig turmixoljuk. Hosszú poharakba öntjük és azonnal fogyasztjuk.
Tavaszi saláta
Hozzávalók:
4 tojás
50 dkg póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
5 evőkanál fehérbor
1 dl zöldségleves (kockából)
1 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj
1 evőkanál citromlé
15 dkg majonéz
4 db mini paradicsom
2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, és meghámozzuk. A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, a fehér és világoszöld részeit kb. 2 cm vastagságúra felszeleteljük. A fokhagymát megtisztítjuk, áttörjük.
Felforralunk 3 evőkanál fehérbort a zöldséglevessel egy lábasban, beletesszük a póréhagymát, és fedő alatt, közepes lángon kb. 5 percig pároljuk. A saját levében hagyjuk kihűlni. Leszűrjük, a levét felfogjuk és félretesszük. Az olívaolajat összekeverjük a citromlével, sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a póréhagymát, és összekeverjük. Négy tányérra szétosztjuk. A tojásokat félbe vágjuk, vagy negyedeljük, és szétosztjuk a tányérokon. A szószhoz a majonézt 2 evőkanál fehérborral, 2 evőkanálnyival a hagyma főzőlevéből és a sáfránnyal összekeverjük. Folyamatos kevergetés mellett, kis lángon felmelegítjük, de nem főzzük! Hozzáadjuk az áttört fokhagymát és sóval, borssal ízesítjük. A langyos szószt ráöntjük a tojásokra, és megszórjuk a petrezselyemmel. A mini paradicsomokat krumplihámozóval meghámozzuk úgy, hogy egy hosszú szalag legyen belőlük. Rózsa formájúra tekerjük, és ezekkel díszítjük a salátát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.