Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba
Csupacsokis brownie
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus stíriai metélt
Dödölle - az eredeti recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus grízgaluska leves
Dubarry-csirkemell
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Vadas marha
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Körömpörkölt csülökkel
Kapros tökfőzelék virslivel
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kínai szezámmagos csirke
Hagymás rostélyos
Mit is jelent az idegen szavak szótára szerint „oxidálódás ellen védő anyag”, s miért olyan fontos egészségünk megőrzéséért? Szervezetünkben úgynevezett szabad gyökök szabadulnak fel, és stabil, egészséges molekulákhoz kapcsolódva azokat károsítják, újabb szabad gyököket szabadítva fel. Az antioxidánsok „védőpajzsként” működnek ezen ártalmas folyamat ellen. Változatos, nyers zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozással tehetünk a legtöbbet.

A szabad gyökök az anyagcsere-folyamatokban, ultraibolya és röntgensugárzás hatására termelődnek, és bizonyos körülmények – például tartós légszennyezettség, betegség vagy dohányzás – is elősegítik a termelődésüket. A folyamat kicsit olyan, mint a rozsdásodás. Szervezetünk egész életünk folyamán ki van téve a szabad gyökök által okozott károsodásnak, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

A szabad gyökök elősegítik a sejtek öregedési folyamatát, nagy szerepet játszanak többek között a koszorúér-elmeszesedés, a szívinfarktus, a májbetegségek, a daganatos és a bőrgyógyászati megbetegedések kialakulásában. Környezetünk és életmódunk megváltozása miatt az antioxidánsokra manapság fokozottan ajánlott odafigyelnünk.

 

Sok friss gyümölcs reggelire
Sok friss gyümölcs reggelire

 

Természetesen

Napjaink étrendjét a túlzott mértékű zsír-, cukor- és húsfogyasztás jellemzi, kevés gyümölcs és zöldség kerül az asztalunkra. Pedig az antioxidánsok ezekben találhatók meg természetes formájukban. A legfontosabbak közülük az E- és a C-vitamin, a karotinoidok, a (bio)flavonoidok, a szelén, a magnézium, a cink és a réz. Ha ezek együtt jutnak a szervezetbe, áldásos hatásuk erősebb, mint ha egyenként vesszük magunkhoz az összetevőket.

 

Nyers, feldolgozatlan élelmiszerek
Nyers, feldolgozatlan élelmiszerek

 

 

Friss, nyers (és lehetőleg vegyi anyagokkal nem kezelt) zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrenddel biztosíthatjuk az antioxidánsok szükséges jelenlétét szervezetünkben. A vitaminok és a nyomelemek alapvetően befolyásolják a védelmi rendszer működését.

 

  • C-vitamin: nagyon erős antioxidáns hatása van, erősíti az immunrendszert, segíti a regenerálódást, elengedhetetlen az anyagcsere-folyamathoz, a kollagén-fehérje szintézishez, az egészséges hormonműködéshez és energiaszinthez. Dohányosoknak fokozott vitaminbevitel javasolt! Együnk brokkolit, citrusféléket (citrom, narancs, grapefruit), földiepret, ribizlit, egrest, sárgadinnyét, zöldpaprikát, káposztát, sóskát, paradicsomot!
  • E-vitamin: fontos a szívbetegségek ellen, a daganatos megbetegedések ellen, az immunrendszer erősítésére, a szennyező anyagok ellen és a sejthártya védelmére, a bőr szépségének megőrzésére, gyógyulásának elősegítésére. Jelentős szerepet játszik az Alzheimer-kór és a prosztatarák megelőzésében. Főzzünk növényi olajokkal (napraforgó-, szójaolaj), együnk búzacsírát, hüvelyes zöldségeket, levélzöldségeket, kemény héjú gyümölcsöket! A margarin és a tojássárgája is sok E-vitamint tartalmaz.
  • Karotinoidok: a lipidekhez tartozó, a növényekben keletkező telítetlen vegyületek. Kifejezett antioxidáns hatásuk mellett fontos szerepük van a cukorbetegség, az ízületi panaszok, a gyulladásos bélbetegségek, a gyomorfekély kialakulásának gátlásában, a bőr ráncosodásának késleltetésében, a stressz leküzdésében. A vegyületcsaládba tartozik a bizonyos zöldségeknek narancssárga színt adó béta-karotin, amely jótékony hatással van a bőrre, és rákmegelőző hatású. Együnk sok paradicsomot, sárgarépát, sütőtököt, sárgabarackot, sárgadinnyét!
  • Flavonoidok: a szívbetegség elleni küzdelemben ma már alapfogalommá vált. Feladata a koszorúér és a daganatos betegségek, a trombózis, az érelmeszesedés, az agyvérzés kockázatának csökkentése. Gyulladásgátló, görcsoldó hatása is van. Csak növényekben található meg. Igyunk zöld- csipkebogyó- és kamillateát, együnk sok friss zöldséget, citrus- és bogyóféléket, szóját, hagymaféléket, fehérrépát, spenótot, zellert!
  • Szelén: a szabadgyök-fogó enzimrendszer fontos eleme. Szükséges a növekedéshez, a termékenységhez, a szív- és érrendszeri, valamint a májműködéshez, a haj és a bőr egészségéhez, a látáserősséghez, vírusos fertőzések ellen, az immunrendszer működéséhez, így a herpeszek és az asztma kialakulását is gátolja. Tartalmazza a dió, a hal (általában a tenger gyümölcsei), a csirkehús, állati belsőségek, a tej, a vaj, a brokkoli, a lencse, a teljes kiőrlésű gabonafélék.
  • Magnézium: fontos szerepe van az idegrendszeri és az izomműködésben, a feszültségoldásban, az alvászavar leküzdésében, a trombózis megelőzésében, a véralvadás, a szívműködés szabályozásában, a légutakat tágításában, az inzulinegyensúly fenntartásában. A csontanyagcsere fontos résztvevője, görcsoldó hatású, és csökkenti a fáradékonyságot. Együnk borsót, lencsét, répát, teljes kiőrlésű gabonaféléket, dió- és mogyoróféléket!
  • Cink: szükséges a fehérje-anyagcseréhez, a szexuális éréshez és a szaporodáshoz, a látásélességhez, az inzulin raktározásához és felszabadulásához, az immunrendszer működéséhez, a csontok egészséges állapotához. Szükséges a kollagén termelődéséhez, az A-vitamin szintjének egészséges fenntartásához. Forrása: húsok, belsőségek, hüvelyesek, tengeri ételek (pl. osztriga), tojás.
  • Réz: a cinkkel együtt fejti ki hatását. Szükséges az egészséges vérképzéshez, anyagcseréhez, a szaporodáshoz, a kollagén szintéziséhez és az idegrendszeri működésekhez, támogatja a bőr-, a szőr- és a szaruképzést. Réz van a zabpehelyben, a búzacsírában, a hüvelyesekben, a petrezselyem zöldjében, a sütőtökben, az olajos magvakban.

 

 

A bogyós gyümölcsök sok antioxidánst tartalmaznak
A bogyós gyümölcsök sok antioxidánst tartalmaznak

 

Mesterségesen

 

A nem megfelelő étrend és a modern élelmiszeripari technológia miatt sajnos sokan rászorulnak a mesterséges antioxidánsokra, amelyeket ma már étrend-kiegészítők formájában veszünk magunkhoz. Mert ha egyhangú táplálkozásunkkal nem tudjuk biztosítani a szervezetünk egészséges működéséhez szükséges antioxidánsokat, megfelelő készítményekkel pótolhatjuk is azokat. A mesterséges körülmények között előállított tabletták és oldatok ma már nagy választékban kaphatók a gyógyszertárakban (ott elsősorban diéta idején pótlásként javasolják), drogériákban. A készítmények a feliratok szerint segítenek a betegségek megelőzésében, óvják bőrünket és semlegesítik a negatív környezeti hatásokat. Ma már olyan is van, hogy a gyártás során antioxidánsokkal egészítenek ki bizonyos élelmiszereket; kapható például szelénnel dúsított kenyér.

 

Mesterséges antioxidánsokat is vásárolhatunk
Mesterséges antioxidánsokat is vásárolhatunk

 

Banán-alma turmix

Hozzávalók:
2 jonatán alma
2 banán
6 dl joghurt
1 evőkanál méz
őrölt fahéj
Elkészítés:
A gyümölcsöket meghámozzuk, az alma magházát kiemeljük, húsát nagyobb darabokra vágjuk. A banánt 3-4 centis darabokra vágjuk. A gyümölcsöket turmixgépbe tesszük, 2 percig aprítjuk, majd felöntjük a jégbe hűtött joghurttal. Mézzel és őrölt fahéjjal ízesítjük, majd 2 percig turmixoljuk. Hosszú poharakba öntjük és azonnal fogyasztjuk.

Tavaszi saláta

Hozzávalók:
4 tojás
50 dkg póréhagyma
3 gerezd fokhagyma
5 evőkanál fehérbor
1 dl zöldségleves (kockából)
1 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj
1 evőkanál citromlé
15 dkg majonéz
4 db mini paradicsom
2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyem
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, és meghámozzuk. A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, a fehér és világoszöld részeit kb. 2 cm vastagságúra felszeleteljük. A fokhagymát megtisztítjuk, áttörjük. 
Felforralunk 3 evőkanál fehérbort a zöldséglevessel egy lábasban, beletesszük a póréhagymát, és fedő alatt, közepes lángon kb. 5 percig pároljuk. A saját levében hagyjuk kihűlni. Leszűrjük, a levét felfogjuk és félretesszük. Az olívaolajat összekeverjük a citromlével, sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a póréhagymát, és összekeverjük. Négy tányérra szétosztjuk. A tojásokat félbe vágjuk, vagy negyedeljük, és szétosztjuk a tányérokon. A szószhoz a majonézt 2 evőkanál fehérborral, 2 evőkanálnyival a hagyma főzőlevéből és a sáfránnyal összekeverjük. Folyamatos kevergetés mellett, kis lángon felmelegítjük, de nem főzzük! Hozzáadjuk az áttört fokhagymát és sóval, borssal ízesítjük. A langyos szószt ráöntjük a tojásokra, és megszórjuk a petrezselyemmel. A mini paradicsomokat krumplihámozóval meghámozzuk úgy, hogy egy hosszú szalag legyen belőlük. Rózsa formájúra tekerjük, és ezekkel díszítjük a salátát.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.