A téli időszakban a természetben töltött órák száma lecsökken, a napi étel mennyiségét azonban nem mérsékeljük, sőt a hideg miatt még tartalmasabb ételeket kívánunk. Jobban esnek a meleg levesek, raguk, amelyekre a nyári kánikulában nem is gondoltunk. A reggelit, vacsorát jellemzően otthoni környezetben, akár a televízió előtt, vagy olvasás közben fogyasztjuk el, így könnyen felborulhat az egyensúly a bevitt és a felhasznált kalóriamennyiség között, különösen az ünnepi időszakban. Ráadásul az egész napos munka során, főként, ha azt otthon végezzük, izmaink könnyen merevek lehetnek, letapadhatnak. A nappaliban, hálószobában is végezhetünk egyszerű gyakorlatokat, elég akár fél óra jóga, nyújtás. Ha mindenképp ragaszkodunk a kültéri mozgáshoz, tegyünk hosszabb sétákat, melyekre kisállatainkat is magunkkal vihetjük.
A téli időszak kínálata a gyümölcsök szempontjából kevésbé változatos. Az almát, körtét, birsalmát, naspolyát érdemes vegyesen fogyasztani, akár fagyasztott gyümölcsökkel együtt. A megmosott, feldarabolt gyümölcsöket pár csepp citrom- vagy narancslével megöntözve izgalmas, vitamindús gyümölcssalátát kapunk.
A télen is könnyen beszerezhető zöldségekből többféle köret készíthető; a különböző krémeket, püréket ezek kombinálásával tehetjük izgalmassá, és akár az ünnepi asztalon is helyet kaphatnak. Főzzünk meg néhány burgonyát, melyhez ideális kiegészítő lehet a cékla vagy a sütőtök. A kelbimbó, a hasábokra vágott kelkáposzta, a zeller ideális lehet sütőben sütve. Hőkezelés előtt kenjük meg őket egy margarinból, mézből, és kedvenc fűszereinkből összeállított páccal. A karamellizált sült zöldségek nemcsak köretként, de főfogásként is megállják a helyüket.
Étkezéseinket akár gondosan kiválasztott, a hatóanyagokat megfelelő arányban tartalmazó multivitaminokkal is kiegészíthetjük. Fontos azonban, hogy egyes vitaminok túlfogyasztása is következményekkel járhat. A túlzott D-vitamin bevitel például vesekőképződést és toxikus tüneteket is okozhat. Télen se feledkezzünk el a vérvétel fontosságáról, mellyel nemcsak a hiányok, de a túltengések is egyszerűen kiszűrhetők.
(Forrás: Rama, Bakk Brigitta, dietetikus)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.