Mákos guba  recept
Mákos guba
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Ha igazi nyári levesre vágyunk, érdemes kipróbálni a spanyol konyha klasszikusát, a hideg paradicsomos-fűszeres levest, a gazpachót!

Állítólag az első adagot maga Kolumbusz keverte ki, aki a hosszú útra nagyobb adag hagyományos gazpachoval töltött hordót vitt, majd az Andokban termő paradicsommal bolondította meg.

Az eredetileg andalúz fogás mára elterjedt egész Spanyolországban, kedvelt Portugáliában, valamint Latin-Amerikában, és az egész világon ismerik és szeretik. A levest III. Napóleon spanyol felesége, Eugenia de Montijo vitte át Franciaországba és tette ismerté. Észak-Spanyolországot a XX. század első felében nyerte meg magának az étel.

 

Létezik egy tejszínnel dúsított változata is, ez az Arranque. Itt a levesbe kerülő víz nagy részét tejszínnel helyettesítik.

 

Tejszínnel dúsított gazpacho, az arranque
Tejszínnel dúsított gazpacho, az arranque

 

Az antequerai gazpacho majonézzel és citromlével készül, a grenadai verzióba viszont kömény kerül. Van, ahol mentát tesznek bele, fenyőmagot vagy sózott tőkehalat. Córdobában negyedbe vágott tojással és sonkával bolondítják a levest.

A spanyol falvakban a mai napig a desszert előtt kínálják a gazpachot. De tökéletes előétel, délutáni frissítő vagy nyáresti vacsora. 
 

  • Ha kedveljük a csípős ízeket, akkor érdemes a levesbe néhány csepp Tabasco szószt tenni.
  • Kevés tejföllel krémesíthetjük a gazpachot.
  • A kimagozott, héjától megszabadított paradicsom helyett lehet paradicsomlevet is használni.
  • Ha azt szeretnénk, hogy tényleg hűs legyen a leves, érdemes hűtött tálakban vagy jégkockákkal szervírozni.
  • A gazpachohoz kínálhatunk sonkát, avokádót, esetleg tortilla chipset, de egy kis hideg sült csirkével is jó párost alkotnak.

 

Apróra vágott zöldségekkel gazdagíthatjuk
Apróra vágott zöldségekkel gazdagíthatjuk

 

Gazpacho

Hozzávalók:
70 dkg érett paradicsom, lehetőleg lucullus
1 közepes méretű uborka
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika
10 dkg szárított fehér kenyér
1/2 l víz
4 evőkanál olívaolaj
1 bő evőkanál borecet

frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A paradicsomokat leforrázom, majd lehúzom a héjukat. Félbe vágom, kimagozom és utána apróbb darabokra metélem és egy nagy tálba teszem. Mellérakom a szintén darabokra metélt, korábban meghámozott uborkát, a paprikadarabokat, majd melléteszem a fokhagymát, a fűszereket, az olajat és a borecetet. A már egy napja ázó szikkadt kenyeremet kicsit kinyomkodom és szintén a tálba teszem. Botmixer segítségével igen alaposan elsimítom az egészet. Ezután megkóstolom, és ha mindent rendben találtam, akkor jegesen hideg vízzel felöntöm. Ha van kedvem és szeretnék szép, homogén levest, akkor leszűröm és úgy tálalom. A leveshez fokhagymás olajban pirult croutonokat kínálok.

Spanyol gazpacho recept >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.