Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Érdekességek

5 érdekesség a szőlőről, amit eddig nem tudtál

szőlő
Itt az ősz, indul a szőlőszezon! Hoztunk öt érdekességet a fürtös gyümölcsről, amit érdemes tudnod.

1. Egyidős a civilizációval

A szőlő termesztésének és fogyasztásának története szinte egyidős a civilizáció történetével. Régészeti kutatások szerint, amelyek az egy helyen jelentősebb mennyiségben talált szőlőmag-leleteken alapulnak, minden bizonnyal a mai széles értelemben vett Kelet-Mediterráneum területéről terjedt el a szőlő termesztése. Ugyan Kr. e. 8000 tájáról származó leletek is fennmaradtak Damaszkusz (a mai Szíria), Büblosz (a mai Libanon) és az ősi török város Çatal Hüyük területén, az első igazi szőlőtermelő vidék Grúzia területén húzódott – ahol ma is jelentős szőlő- és borgazdálkodás folyik. Kr. e. 7000-5000 közötti időszakból kerültek elő olyan szőlőmag-leletek, amelyekből a tudósok arra következettek, hogy itt termeszthették először a később mindenütt elterjedt, Magyarország területén is őshonosként számon tartott ligeti szőlőt. Ebből fejlődött ki aztán az úgynevezett kerti szőlő, majd 2000-3000 évvel később a bortermő szőlő.

2. Van miből válogatni

A világon nagyjából 9000 féle szőlőfajtát művelnek. A világfajták mellett minden országban vannak őshonos fajták, hazánk esetében ezeket nevezzük hungaricum fajtáknak. Ilyen például a furmint, a kékfrankos vagy az olaszrizling. A szőlő hazánkban jóformán mindenütt megterem. Telepíteni elsősorban ott érdemes, ahol sok a napfény, a meleg és tápanyagban gazdag a talaj. A cukortartalma ugyanis a napsütés hatására keletkezik, a fotoszintézis eredményeként.

3. Erre figyeljünk vásárláskor

Vásárláskor, szüretkor figyelni kell arra, hogy a szőlő nem utánérő gyümölcs: ha savanyúan szedik le, olyan is marad. Érdemes odafigyelni a színére, általában minél élénkebb, telítettebb, annál jobb, valamint az állagára.Ne vegyünk meg olyan szőlőt, aminek túl puhák vagy ráncosak a szemei, és olyat sem, amik könnyen leperegnek a szárról.

4. Igazi csodaszer

Jelentős mennyiségben tartalmaz E-, B1- és B5-vitamint, C-vitamin-tartalma viszont alacsony. Tömegének 70 százaléka víz, emellett tíz dekánként 0,6-0,9 g fehérje, 0,5 g zsír, 18 g szőlőcukor, 0,5 g szerves só, 5,5 rost van benne. Káliumtartalmának köszönhetően kiváló vízhajtó, felgyorsítja az anyagcseretermékek kiürülését a szervezetből a veséken át, így segít a vese- és epekövek képződésének megelőzésében és csökkenti a premenstruációs tüneteket is. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően gyulladás gátló hatású és fokozza a szervezet természetes védekezőképességét is.

5. Van, akinek tiltólistás

Számtalan jótékony hatása ellenére vannak esetek, amikor a fogyasztása nem, vagy csak kis mértékben ajánlott. Ilyen például a TBC, az asztma, a tüdőgyulladás, a cukorbetegség és a bélhurut. Parlagfű-allergia esetén a keresztallergia lehetősége miatt nem ajánlott, illetve a szoptatós anyáknak is azt javasolják, inkább kerüljék a fogyasztását, mert a babáknál puffadást, hasfájást okozhat.

A szeptember 5-8. között megrendezésre kerülő 28. Budapest Borfesztivál remek alkalom arra, hogy kiváló borokat kóstoljunk.

5 ÉRDEKESSÉG AZ ŐSZIBARACKRÓL, AMIT EDDIG NEM TUDTÁL>>>

5 ÉRDEKESSÉG, AMIT NEM BIZTOS, HOGY TUDTÁL A PADLIZSÁNRÓL>>>

5 ÉRDEKESSÉG A CUKKINIRŐL, AMIT NEM BIZTOS, HOGY TUDTÁL>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.