Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A kuszkusz már nálunk is egyre elterjedtebb étel, ami nem véletlen, hiszen rengeteg jótékony hatása van az egészségre. Ismerjük meg egy kicsit jobban!

1. Mi is az a kuszkusz?

A kuszkusz egy berber eredetű étel, ami hántolt őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készül. Az arab gasztronómiában a leggyakoribb, de már világszerte egyre népszerűbb.

2. Kuszkus vs. burgur - Mi a különbség?

A kuszkuszt sokan összekeverik a bulgurral, pedig a kettő nem ugyanaz: mint a fentiekből is látszik a kuszkusz gyakorlatilag egyfajta tészta, a bulgur pedig egy gabonaféle.

3. Hogy állítják elő?

Eredetileg kézzel állították elő, a meggőzölt darát kézzel sodorták apró gombócokká, aztán ezt hempergették meg lisztben, és szétterítve szárították meg, hogy pergős maradjon. A boltokban azonban az instant változatát árulják. Ezt nagyrészt iparilag állítják elő: először előgőzölik, majd kiszárítják. Így egy gyorsan elkészíthető termékhez jutunk, amit már csak forró vízzel kell felöntenünk.

4. Milyen előnyei vannak a fogyasztásának?

Egyszerű és rendkívül gyors az elkészítése, nagyjából 10 perc alatt megvan. Ráadásul nem csak finom, de egészséges is!

5. Milyen hatással van az egészségre?

A kuszkusz elsősorban szénhidrát, de nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Nézzük, hogy miket! Fehérjét, ami többek között az elhalt sejtek pótlásában segít, elengedhetetlen az emberi szervezet számára. Kifejezetten gazdag kolinban is, ami hozzájárul az anyagcsere, az agy, az idegek és a máj hatékony működéséhez. Folsav is található benne, ez kulcsfontosságú szerepet játszik a vörösvérsejtek képzésében. A kalcium nagyon fontos a csontoknak és a fogaknak, segít megelőzni a csontritkulást. A magnézium többek között segít normál szinten tartani a vérnyomást és megelőzni a szívbetegségeket. A szelén pedig kitűnő anti-oxidáns, segít harcolni a rák ellen, és erősíti az immunrendszert.

6. Hogy használhatjuk fel?

A kuszkusz további nagy előnye, hogy semleges az íze, így sós és édes ételek elkészítéséhez is felhasználható. Kiváló köret, de lehet egytálétel is különböző zöldségekkel esetleg húsokkal. Továbbá remek desszert is lehet, elkészíthetjük például a tejberizshez hasonlóan vagy akár tortaként is.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.