A CNN írt arról az érdekes gasztrohóbortól, ami a kelet-kínai Hupej tartományból indult hódító körútra. Így nem is csoda, hogy a kínai közösségi médiában egy szempillantás alatt hatalmas lett a népszerűsége, és mindenki ki akarja próbálni. A kulináris érdekességről egyébként azt kell tudni, hogy a folyamatos kevergetéssel készült sült étel legfőbb összetevője a kő, ami egy gazdag és fűszeres ízvilággal rendelkezik. A kóstoláshoz nem kell mást tenni, mint az apró köveket a szájba venni és szopogatni. Az „étel” mellé rendelt fogyasztási útmutató világosan leírja a vendégeknek, hogy elfogyasztásához ki kell szippantaniuk az ízeket, majd ki kell köpniük a köveket.
Erre utal a neve is: Suodiu, ami annyit jelent, hogy „szívni, majd kidobni”. Leginkább utcai árusoknál találkozhatunk sült kővel, amit csiliolajjal, fokhagymamártással, fokhagymagerezdekkel és kockákra vágott paprikával készítenek grillen, folyamatos kevergetés mellett. Egy adag átlagosan 16 jüanba kerül, ami magyar fizetőeszközre váltva 750 forintot jelent.
Bármennyire is hihetetlen, a sült köveket régen a kínai hajósok „ették" áruszállítás közben, amikor a folyó közepén rekedtek, és kifogytak az élelemből.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.