Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A befőzés során vajon fejre kell állítani az üveget, ahhoz, hogy tökéletes legyen a tartósítás? Nos, erre a kérdésre még a gyakorlott háziasszonyok sem tudnak egyértelmű választ adni. De akkor most melyik a legjobb megoldás?

Az eperszezonnal együtt a befőzések ideje is elkezdődött: milyen jól esik télen az a sok-sok házi finomság. A témával kapcsolatban azonban a közösségi médiában felmerült egy kérdés, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. Az egyik gyanútlan háziasszony ugyanis arra volt kíváncsi, hogy befőzés után miért kell fejre állítani az üveget. Ennek következtében olyan kommentháború tört ki, ami egyértelművé tette, hogy ez a tartósító módszer igencsak megosztó.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mi legyen a befőttesüveg sorsa, miután belekerül a lekvár / Fotó: Shutterstock
Megoszlanak a vélemények arról, hogy mi legyen a befőttesüveg sorsa, miután belekerül a lekvár / Fotó: Shutterstock

Ezért fordítják sokan meg

A technika lényege, hogy például lekvárfőzés esetén, amikor a forró massza belekerül a csírátlanított üvegekbe, a kupakkal lezárt befőttesüvegeket 5-15 percre fejre kell állítani, és csak ezután száraz dunsztba tenni. Van, aki nem is teszi dunsztba, hanem fejjel lefelé hagyja kihűlni az üvegeket, és utána egyenesen a kamrapolcra rakja őket. A módszer hívei szerint így biztosabban eláll a lekvár, paradicsomszósz, de, hogy pontosan miért, arról megoszlanak a vélemények – írja a Ripost.

Nem jutottak közös nevezőre

Vannak, akik szerint csak így alakul ki vákuum az üvegben, ami elengedhetetlen a tartósításhoz, ám akik nem szokták befőzéskor az üveget fejre állítani, azt mondják, hogy ez amúgy is kialakul, hiszen a forró gőz hatására lesz homorú a kupak. Mások azzal érveltek a kommentháborúban, hogy a fejre állított üvegeknél azonnal kiderül, ha szivárog a fedő, ám többek szerint erről más módszerrel is meg lehet győződni. Emellett sokan azért állítják a fejük tetejére a befőtteket, mert ezáltal steril lesz a kupak a forró anyagtól. Ez utóbbi ellen a másik tábor azt az érvet hozta fel, hogy a fedőket amúgy is sterilizálja, aki befőz.
Egy biztos, a háziasszonyoknak nem sikerült megegyezni a kérdésben, abban viszont egyetértettek, hogy mindenki azzal a módszerrel készíti télire a finomságokat, ami számára a legjobban bevált.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.