Tojásos nokedli fejes salátával
Dubarry-csirkemell
Klasszikus grízgaluska leves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Kijevi csirkemell rizibizivel
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus kuglóf
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen
Tárkonyos csirkeraguleves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Babgulyás
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell
Vadas marha
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba
Farsangi szalagos fánk
A befőzés során vajon fejre kell állítani az üveget, ahhoz, hogy tökéletes legyen a tartósítás? Nos, erre a kérdésre még a gyakorlott háziasszonyok sem tudnak egyértelmű választ adni. De akkor most melyik a legjobb megoldás?

Az eperszezonnal együtt a befőzések ideje is elkezdődött: milyen jól esik télen az a sok-sok házi finomság. A témával kapcsolatban azonban a közösségi médiában felmerült egy kérdés, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. Az egyik gyanútlan háziasszony ugyanis arra volt kíváncsi, hogy befőzés után miért kell fejre állítani az üveget. Ennek következtében olyan kommentháború tört ki, ami egyértelművé tette, hogy ez a tartósító módszer igencsak megosztó.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mi legyen a befőttesüveg sorsa, miután belekerül a lekvár / Fotó: Shutterstock
Megoszlanak a vélemények arról, hogy mi legyen a befőttesüveg sorsa, miután belekerül a lekvár / Fotó: Shutterstock

Ezért fordítják sokan meg

A technika lényege, hogy például lekvárfőzés esetén, amikor a forró massza belekerül a csírátlanított üvegekbe, a kupakkal lezárt befőttesüvegeket 5-15 percre fejre kell állítani, és csak ezután száraz dunsztba tenni. Van, aki nem is teszi dunsztba, hanem fejjel lefelé hagyja kihűlni az üvegeket, és utána egyenesen a kamrapolcra rakja őket. A módszer hívei szerint így biztosabban eláll a lekvár, paradicsomszósz, de, hogy pontosan miért, arról megoszlanak a vélemények – írja a Ripost.

Nem jutottak közös nevezőre

Vannak, akik szerint csak így alakul ki vákuum az üvegben, ami elengedhetetlen a tartósításhoz, ám akik nem szokták befőzéskor az üveget fejre állítani, azt mondják, hogy ez amúgy is kialakul, hiszen a forró gőz hatására lesz homorú a kupak. Mások azzal érveltek a kommentháborúban, hogy a fejre állított üvegeknél azonnal kiderül, ha szivárog a fedő, ám többek szerint erről más módszerrel is meg lehet győződni. Emellett sokan azért állítják a fejük tetejére a befőtteket, mert ezáltal steril lesz a kupak a forró anyagtól. Ez utóbbi ellen a másik tábor azt az érvet hozta fel, hogy a fedőket amúgy is sterilizálja, aki befőz.
Egy biztos, a háziasszonyoknak nem sikerült megegyezni a kérdésben, abban viszont egyetértettek, hogy mindenki azzal a módszerrel készíti télire a finomságokat, ami számára a legjobban bevált.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.