Spórolni szeretnél, ezért többször is felhasználod például azt az olajat, amiben a krumplit sütötted? Akkor biztosan felmerült már benned a kérdés, hogy vajon jó ötlet-e a látszólag tiszta, de használt olajban újra és újra sütni? A life.hu cikkében ennek járt utána.
A Journal of Biological Chemistry-ben publikált tanulmány szerint egy patkányokon végzett kísérlet során kiderült, hogy a többször felhasznált sütőolaj fogyasztása összefügg a neurodegeneratív betegségek kialakulásával (ezek közé tartozik például az Alzheimer-kór, a demencia vagy a Parkinson kór). A patkányok koleszterinszintje is megnőtt, illetve némelyik állatnál májgyulladást is tapasztaltak. Korábbi tanulmányok során a használt olaj fogyasztását összefüggésbe hozták szív- és érrendszeri, valamint emésztőrendszeri betegségek kialakulásának kockázatával, és bizonyos daganattípusok esetében a rákkeltő hatásra is fény derült; de a hosszú távú hatásokról ez az első kutatás.
Ha csak lehet, érdemes kerülni a megmaradt olajban való sütést, helyette inkább próbáljunk máshogy spórolni, és védeni a környezetet, és természetesen az egészségünket is. Az egyik legjobb módja ennek, ha nem is keletkezik nagy mennyiségű használt étolaj a háztartásban: rengeteg, bő olajban sült ételt elkészíthetünk a sütőben vagy az egyre divatosabb air fryerekben, legyen szó akár rántott húsról, akár fasírtról, akár sült krumpliról. Ha tudatosak vagyunk, és ha csak lehet, nem sütünk bő olajban, azért nemcsak a környezet és a pénztárcánk, hanem az egészségünk is hálás lesz, és az eredmény a derékbőségünkön is hamar látszódni fog.
(Borítókép:Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.