A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Babgulyás
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Zsemlegombóc
Klasszikus kuglóf
Vadas marha
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tárkonyos csirkeraguleves
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Mézes-mustáros csirkemell
Hagymás rostélyos
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba
Káposztás tészta egyszerűen
Dubarry-csirkemell
Finomfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Érdekességek

Tudtad? Ezért nem szabad használt olajban sütni

Aki egészségesen étkezik, egész biztosan nem süt húst vagy bármilyen mást ételt olyan olajban, amit már felhasznált egyszer. Hogy pontosan miért? Cikkünkből megtudhatod.

Spórolni szeretnél, ezért többször is felhasználod például azt az olajat, amiben a krumplit sütötted? Akkor biztosan felmerült már benned a kérdés, hogy vajon jó ötlet-e a látszólag tiszta, de használt olajban újra és újra sütni? A life.hu cikkében ennek járt utána.

Ne használd fel az olajat többször! / Fotó: Shutterstock
Ne használd fel az olajat többször! / Fotó: Shutterstock

Veszélyben az egészségünk!

A Journal of Biological Chemistry-ben publikált tanulmány szerint egy patkányokon végzett kísérlet során kiderült, hogy a többször felhasznált sütőolaj fogyasztása összefügg a neurodegeneratív betegségek kialakulásával (ezek közé tartozik például az Alzheimer-kór, a demencia vagy a Parkinson kór). A patkányok koleszterinszintje is megnőtt, illetve némelyik állatnál májgyulladást is tapasztaltak. Korábbi tanulmányok során a használt olaj fogyasztását összefüggésbe hozták szív- és érrendszeri, valamint emésztőrendszeri betegségek kialakulásának kockázatával, és bizonyos daganattípusok esetében a rákkeltő hatásra is fény derült; de a hosszú távú hatásokról ez az első kutatás.

Inkább spórolj az olajmennyiségen úgy, hogy air fryert használsz! / Fotó: Shutterstock
Inkább spórolj az olajmennyiségen úgy, hogy air fryert használsz! / Fotó: Shutterstock

Hogyan spórolhatunk?

Ha csak lehet, érdemes kerülni a megmaradt olajban való sütést, helyette inkább próbáljunk máshogy spórolni, és védeni a környezetet, és természetesen az egészségünket is. Az egyik legjobb módja ennek, ha nem is keletkezik nagy mennyiségű használt étolaj a háztartásban: rengeteg, bő olajban sült ételt elkészíthetünk a sütőben vagy az egyre divatosabb air fryerekben, legyen szó akár rántott húsról, akár fasírtról, akár sült krumpliról. Ha tudatosak vagyunk, és ha csak lehet, nem sütünk bő olajban, azért nemcsak a környezet és a pénztárcánk, hanem az egészségünk is hálás lesz, és az eredmény a derékbőségünkön is hamar látszódni fog.

(Borítókép:Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.