Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Kínai szezámmagos csirke
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék
Dödölle - az eredeti recept
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Vadas marha
Klasszikus grízgaluska leves
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Farsangi szalagos fánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Körömpörkölt csülökkel
Babgulyás
Zsemlegombóc
Mézes-mustáros csirkemell
A kétszeres olimpiai aranyérmes és világcsúcstartó maratonfutó étrendje egészen egyszerű alapanyagokból áll, mégis támogatja szervezetét a megterhelő versenyek során is. Nézzük, mit eszik egy nap Eliud Kipchoge.

Amikor nem versenyez, Eliud Kipchoge akkor is hatalmas távokat tesz meg. Hetente közel 220 km-t fut, ezért étrendje legnagyobb részt fehérjékből és szénhidrátokból áll, és meglehetősen puritán. A futó elsőszámú szabálya, hogy csakis meghatározott időpontokban eszik a nap folyamán, kedvenc étele pedig a tradicionális kenyai ugali, ami voltaképpen egy kukoricadara-kása.
 

Eliud Kipchoge 1:59:40 alatt ért célba a bécsi maratonon, ez a személyes rekordja /Fotó: Shutterstock
Eliud Kipchoge 1:59:40 alatt ért célba a bécsi maratonon, ez a személyes rekordja /Fotó: Shutterstock

Így néz ki Eliud Kipchoge étrendje

A maratoni futás világcsúcstartója fehér teát és kenyeret fogyaszt reggelire, ami egy hagyományos napindítónak számít Kenyában. A nehezebb napokon, amikor keményen edz, ezek mellé gyümölcsöt, általában banánt és tojást is eszik, hogy pótolja az elveszített energiát, és elősegítse az izmok regenerációját. A versenynapokon általában zabkását reggelizik.

Ebédre és vacsorára általában ugalit eszik sovány marhahússal és managuval, egy kenyai őshonos zöldséggel, ami leginkább a spenótra hasonlít, és vitaminokban és rostokban is gazdag. A managut olykor káposztával, kelkáposztával helyettesíti. Kedvencét babbal és burgonyával is szívesen fogyasztja, ha több szénhidrátra van szüksége.

Amikor egy-egy versenyre utazik, az ugali helyett a tészta a legfőbb energiaforrása. Étkezéseit gyakran zárja gyümölccsel.

Kerülnie kell a teljes kiőrlésű gabonát

Kipchoge táplálkozási szakértője, Armand Bettonviel egy interjúban elmagyarázta, miért fontos, különösen a sportolóknak, a szervezet szénhidrátraktárainak töltöttsége. „Egyszerűen fogalmazva: minél több szénhidrátot juttatunk a szervezetbe, és minél nagyobb a raktározási szint, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy hosszabb ideig a legjobb teljesítményt képes nyújtani. Egy maratoni futónak a legjobb szénhidrátok a rizs, a tészta, a burgonya, a zabpehely, a banán és a palacsinta. Fontos azonban, hogy a teljes kiőrlésű termékek nem mindenki számára megfelelőek, mert gyomor-bélrendszeri kellemetlenségeket okozhatnak.”

A versenyek alatt a mozgás által egyébként is fokozott anyagcsere miatt Kipchoge nem vállalja a kockázatot, elkerüli a teljes kiőrlésű gabonákat.

(Forrás: olympics.com)

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.