Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Érdekességek

Így készíts vaníliás cukrot házilag - egyszerűbb, mint gondolnád!

Vaníliás cukor házilag /Fotó: Shutterstock
A legtöbb torta, sütemény és édes desszert receptjében szerepel vaníliás cukor. Gyorsan és egyszerűen előállíthatod ezt a fontos sütési hozzávalót az élelmiszerboltokban megvásárolható vaníliarúdból, továbbá folyékony kivonatot is készíthetsz.

Tudtad?

A vanília egy Mexikóban őshonos liánszerű, kúszó orchideaféle (Vanilla planifolia). Kezdetben sárgászöld színű, rúd alakú termése fürtökben fejlődik.
Mexikón kívül a világ más forró égövi tájain is termesztik. A növényt megtekintheted a hazai botanikus kertek üvegházaiban, pl. a fővárosi Füvészkertben.

A vanillin a termésben előforduló kellemes illatú, színtelen – mesterségesen is előállítható – növényi vegyület.
A tasakos vanillincukor porcukrot, aromát és gyakran szintetikus vanillinkristályt tartalmaz, ezért olcsóbb, mint a valódi termésből készült Bourbon vaníliás cukor, amely a Madagaszkártól keletre fekvő Réunion – korábban Bourbon – szigetről, Madagaszkárról, valamint a Comore- és a Seychelle-szigetekről is érkezhet.

3 módszer házi vaníliás cukorhoz


1. Kikapart vaníliavelővel
Hasíts fel hosszában 1 db vaníliarudat, kapard ki a belsejét, majd keverd a velőt 10 dkg porcukorhoz. Azonnal használhatod. A cukor jobban átveszi a vanília aromáját, ha összekeverés után légmentesen lezárt befőttesüvegben pihenteted legalább 2 hétig.


2. Vaníliarúd-őrleménnyelIntenzívebb ízű, mint a frissen kikapart velővel aromásított cukor. A késes aprítógépben finomra őrölt rúdból 1 púpozott teáskanálnyit adagolj 7,5 dkg cukorhoz. Azonnal ízesíthetsz vele, vagy csavaros üvegben sötét, hűvös helyen tárolhatod. Ne tedd a hűtőbe!
3. Cukorral porrá őrölt rúdból
A legerősebb aromájú ízesítő előállításához a feldarabolt vaníliarudat kristálycukorral együtt őröld mindaddig, amíg világosbarna port kapsz. (Vigyázz, nagyon porzik, ha kelyhes turmixgépet használsz, fedd be a fedelén az adagolónyílást!) Légmentesen lezárt üvegben tárold.

Tárolási tanácsok

A kis üvegcsőben forgalmazott friss vaníliarúd szavatossági ideje minimum két év. Kikaparás után csomagold vissza a légmentesen visszazárható fiolába, ebben nem szárad ki, és megfelelő tárolás esetén (sötét, egyenletes hőmérsékletű helyen) még sokáig élvezhető állapotban marad.A tasakos utántöltő csomagolás nem alkalmas huzamosabb ideig való tárolásra.

Mit csinálj a kikapart vaníliarúddal?

Darabold fel, dugd egy befőttesüvegnyi cukorba, és alaposan rázd össze. Ha elfogy róla a cukor, pótold frissel, mert a kikapart vaníliarúd még több hónapon át képes ízesíteni. Gasztroajándéknak is mutatós.


Vaníliakivonat

Főleg Angliában és az Egyesült Államokban előszeretettel használják vaníliás cukor helyett.
A hosszában felhasított és kikapart, majd kisebb darabokra vágott vaníliarudat a kikapart velővel együtt tedd csavaros befőttesüvegbe. Önts rá 1,8 dl felforrósított vodkát vagy tiszta alkoholt (patikából), zárd le, és alaposan rázd össze. Óvatosan nyisd ki a mosogató felett, hogy kiengedd a nyomást, majd zárd vissza, és tedd sötét helyre. Naponta rázd fel, illetve nyisd ki és zárd vissza 1 héten keresztül. Végül szűrd át tiszta üvegbe. Sötét, hűvös helyen korlátlan ideig eláll.
Tipp: A szűrőn maradt vaníliarúd-darabokkal házi vaníliapudingot ízesíthetsz.

VANÍLIA, AZ ÖRÖK KEDVENC >>>

vaníliás fogások >>>

DESSZERTEK BOURBON VANÍLIÁVAL >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.