A vanília egy Mexikóban őshonos liánszerű, kúszó orchideaféle (Vanilla planifolia). Kezdetben sárgászöld színű, rúd alakú termése fürtökben fejlődik.
Mexikón kívül a világ más forró égövi tájain is termesztik. A növényt megtekintheted a hazai botanikus kertek üvegházaiban, pl. a fővárosi Füvészkertben.
A vanillin a termésben előforduló kellemes illatú, színtelen – mesterségesen is előállítható – növényi vegyület.
A tasakos vanillincukor porcukrot, aromát és gyakran szintetikus vanillinkristályt tartalmaz, ezért olcsóbb, mint a valódi termésből készült Bourbon vaníliás cukor, amely a Madagaszkártól keletre fekvő Réunion – korábban Bourbon – szigetről, Madagaszkárról, valamint a Comore- és a Seychelle-szigetekről is érkezhet.
1. Kikapart vaníliavelővel
Hasíts fel hosszában 1 db vaníliarudat, kapard ki a belsejét, majd keverd a velőt 10 dkg porcukorhoz. Azonnal használhatod. A cukor jobban átveszi a vanília aromáját, ha összekeverés után légmentesen lezárt befőttesüvegben pihenteted legalább 2 hétig.
2. Vaníliarúd-őrleménnyel
Intenzívebb ízű, mint a frissen kikapart velővel aromásított cukor. A késes aprítógépben finomra őrölt rúdból 1 púpozott teáskanálnyit adagolj 7,5 dkg cukorhoz. Azonnal ízesíthetsz vele, vagy csavaros üvegben sötét, hűvös helyen tárolhatod. Ne tedd a hűtőbe!
3. Cukorral porrá őrölt rúdból
A legerősebb aromájú ízesítő előállításához a feldarabolt vaníliarudat kristálycukorral együtt őröld mindaddig, amíg világosbarna port kapsz. (Vigyázz, nagyon porzik, ha kelyhes turmixgépet használsz, fedd be a fedelén az adagolónyílást!) Légmentesen lezárt üvegben tárold.
A kis üvegcsőben forgalmazott friss vaníliarúd szavatossági ideje minimum két év. Kikaparás után csomagold vissza a légmentesen visszazárható fiolába, ebben nem szárad ki, és megfelelő tárolás esetén (sötét, egyenletes hőmérsékletű helyen) még sokáig élvezhető állapotban marad. A tasakos utántöltő csomagolás nem alkalmas huzamosabb ideig való tárolásra.
Darabold fel, dugd egy befőttesüvegnyi cukorba, és alaposan rázd össze. Ha elfogy róla a cukor, pótold frissel, mert a kikapart vaníliarúd még több hónapon át képes ízesíteni. Gasztroajándéknak is mutatós.
Főleg Angliában és az Egyesült Államokban előszeretettel használják vaníliás cukor helyett.A hosszában felhasított és kikapart, majd kisebb darabokra vágott vaníliarudat a kikapart velővel együtt tedd csavaros befőttesüvegbe. Önts rá 1,8 dl felforrósított vodkát vagy tiszta alkoholt (patikából), zárd le, és alaposan rázd össze. Óvatosan nyisd ki a mosogató felett, hogy kiengedd a nyomást, majd zárd vissza, és tedd sötét helyre. Naponta rázd fel, illetve nyisd ki és zárd vissza 1 héten keresztül. Végül szűrd át tiszta üvegbe. Sötét, hűvös helyen korlátlan ideig eláll.
Tipp: A szűrőn maradt vaníliarúd-darabokkal házi vaníliapudingot ízesíthetsz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.