Aki szereti az egzotikus gyümölcsöket, a kókuszra sem mond nemet – bár intenzív íze azért megosztó lehet. Szerencsére nálunk is könnyen beszerezhető maga a kókuszdió is, míg a gyümölcs különféle formái, mint a kókuszvíz, a kókuszital, a kókuszreszelék, a kókuszpehely pedig még a kisebb boltokban is fellelhetők. Mindegyiket érdemes otthon tartani, mutatjuk, miért!
A kókusz húsának magas a rosttartalma, ami segít az emésztésben, elősegíti a jó bélműködést, és hosszan tartó teltségérzetet biztosít. A rostok támogatják a vércukorszint szabályozását és elősegítik a koleszterinszint csökkentését.
Kimagasló a C-, E-, B1-, B3-, B5- és B6-vitamin tartalma, amelyek az immunrendszer erősítésére szolgálnak, hozzájárulnak a sejtek egészségéhez és az energia-anyagcseréhez. Nagy menyiségben található benne kalcium és foszfor. A kókuszvíz, amely a kókuszdió belsejében található, természetes izotóniás ital, amely gazdag elektrolitokban, például káliumban, magnéziumban és nátriumban. Ezért kiválóan hidratál, különösen sportolás vagy fizikai megterhelés után.
Vírus- és baktériumölő, emiatt a megfázásos időszakban is segítségünkre lehet a tünetek enyhítésében. A kókuszolajban laurinsav és kaprilsav van, ami erős gombaellenes hatással bír, ezért a Candida-fertőzéssel küzdők is biztonsággal fogyaszthatják a gyümölcsöt és a belőle készült termékeket. A monolaurin antibakteriális hatású és megakadályozza a vírusok és fertőzések elterjedését a szervezetben. Hozzájárul a szívbetegségek megelőzéséhez. A telített zsírsavak túlzott fogyasztása és a koszorúérbetegségek közti összefüggés jól megalapozott, ezért mivel a kókusztej telített zsírsav tartalma magas, mértékkel fogyasztható.
A kókuszban található zsír nagy része közepes láncú trigliceridekből (MCT) áll, melyek gyorsan energiává alakulnak, így nem raktározódnak el zsírként a szervezetben. Az MCT zsírok javítják az anyagcserét és serkentik a fogyást, jó energiaforrások, így sportolás mellett hasznos, de egy-egy betegségből felépülve is segít feltölteni az energiaraktárainkat.
A kókusz antioxidánsokban gazdag, melyek semlegesítik a káros szabad gyökök hatását, csökkentve ezzel az oxidatív stresszt és az öregedési folyamatokat. Az antioxidánsok támogatják az immunrendszer működését és a krónikus betegségek megelőzését.
Forras: dietaesfitnesz.hu
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.