Thai chili
A vékony erős paprikát elsősorban az ázsiai jellegű ételekhez ajánljuk, de nyersen bizonyos fogások díszítésére is kiváló.
Ennyire csípős: 3
Jalapeno
Ez a fajta számos tex-mex (vagyis mexikói) étel fontos hozzávalója. A zöldebb változata kevésbé aromás, mint a piros. Karikázd a sajtszószba, és tortillachipsszel mártogatva falatozd!
Ennyire csípős: 2
Cayenne
A paprika darált változatát borsként emlegetik, bár valójában nem az. Mexikóból származik, íze remekül illik a halból és a tenger gyümölcseiből készített fogásokhoz.
Ennyire csípős: 3
Tabasco
Az amerikai Louisianából származó narancssárga paprikafajtát szinte kizárólag a belőle készített szósz gyártásához használják.
Ennyire csípős: 4
Naga jolokia
A egyik világ legerősebb chilijét megkóstolni valódi vakmerőségre vall! Annyira éget, hogy Indiában és Afrikában például az ebből készült krémmel bekent madzagokat feszítik ki a telekhatárokon, hogy távol tartsák az éhes elefántokat, amelyek az élőhelyüket is elfoglaló helyiek miatt egyre gyakrabban merészkednek a lakott települések környékére.
Ennyire csípős: 9, 5
Carolina Reaper
2013-tól hivatalosan is a világ legerősebb paprikája cím büszke tulajdonosa. A rendőrségi paprikaspray erejével vetekszik. A neten számtalan videó kering bátor tesztelőkről, akik szinte mind megbánták tettüket, íme egy lány, aki bevállalta a carolina reapert:
Ennyire csípős: 10
Érdekesség:
A chilipaprika megnevezés a csípős fajták összefoglaló neve. A tüzes aromát a termésben lévő kapszaicin nevű alkaloid magas szintje okozza, amit a tudósok képesek mérni. Ez alapján osztályozzák az egyes fajták erősségét egy speciális skálán.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.