Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Egészséges

Gluténmentes, vagy mégsem? Erre figyelj, ha krumplit ennél

Az élelmiszerboltokban ma már sokféle gluténmentes terméket találhatunk. De mi a helyzet akkor, ha otthon próbálunk gyomorkímélő ételeket készíteni, netán étteremből rendelnénk? 

Az egyik nagy konyhai kedvenc a burgonya, mely köztudottan gluténmentes. Nos, nyersen valóban az, sőt alacsony a kalóriatartalma is, továbbá tartalmaz rostot és C-vitamint. „Gluténcsapda” akkor válhat belőle, ha feldolgozott formában fogyasztjuk, vagy étteremből rendeljük.

Sült burgonya

Itt az egészben sült, vagy a cikkekre vágott, héjában sült krumplira gondolunk. Na, de hogyan marad gluténmentes?

Ha otthon készítjük el, akkor az egészben sült változatot szurkáljuk meg villával, csomagoljuk be alufóliába, és így süssük 200 fokon 45 percig, vagy amíg meg nem puhul. A szeletelt változatára locsoljunk egy kevés olívaolajat, és már mehet is a sütőbe. Arra azért figyeljünk, hogy milyen márkájú terméket használunk, mert egyes fajták (különösen az ízesítettek) gluténnel szennyezettek lehetnek.

Ha rendelésre adjuk a fejünket általában a fent leírt módokon készítik az éttermekben is, ám azért a biztonság kedvéért kérdezzünk rá, hogy milyen plusz hozzávaló kerülhet még bele.

Hasábburgonya

Ez a krumpli egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb feldolgozási formája. Ha gluténmentesen szeretnénk fogyasztani, akkor hámozzuk meg, véknyan szeleteljük fel, majd dobjuk az olajba. Ha kész, bátran ízesíthetjük fokhagymaporral, sóval és borssal. Ha mirelitet terméket vásárolunk, ellenőrizzük az összetevőket!

Ha futártól várjuk a sültkrumplit, lisztérzékenyként inkább sült és ne hasábburgonyát rendeljünk. Néhány étteremben ugyanis a krumplit ugyanabban az olajsütőben készítik, amelyben például a rántott húst, vagy az egyéb, glutént is tartalmazó ételeket sütik. Sőt, néhány helyen lisztben is átforgatják – főleg az édesburgonyát – sütés előtt, így biztosan szennyezett lesz gluténnel.

Krumplipüré

A szaftos húsok legjobb kísérője, igazi krémes finomság. Ha meg akarjuk őrizni gluténmentességét, akkor a megfőtt krumplit törjeük össze, majd habverő segítségével keverjük ki tejjel, vagy tejszínnel és vajjal (ha laktózérzékeny, akkor a mentes változatukkal). Adhatunk hozzá még pirított mogyoróhagymát, vagy szalonnát, amitől igazán pikáns lesz, mégis gluténmentes marad. Ha étteremből rendeljük, akkor van egy rossz hírünk; sajnos sok helyen lisztet adnak hozzá sűrítőanyagként.

Töltött krumpli

Az egyik legfinomabb ínyencség, amit akár főételként is fogyaszthatunk. Gluténmentesen is fogyaszthatjuk úgy, hogy mielőtt beletöltenénk a kedvenc hozzávalókat és önteteteket, bizonyosodjunk meg arról, hogy azok véletlenül sem tartalmaznak akár csak nyomokban is búzát vagy lisztet. Ha rendeljük, akkor alaposan tanulmányozzuk át az étterem weboldalán az összetevők listáját, különösen az öntetekét. Ha nem egyértelmű a dolog, inkább hívjuk fel őket, és kérdezzünk rá a hozzávalókra.

Ajánljuk még:

5 TIPP A REGGELIHEZ, AMIT BE KÉNE TARTANIA A NŐKNEK >>>

6 JEL, HOGY LAKTÓZÉRZÉKENY VAGY >>>

7 NYOMÓS ÉRV, HOGY MIÉRT FOGYASSZUNK MINÉL TÖBB GESZTENYÉT >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.