Gyerekkoromban nem szerettem se a meggyet se a mákot. Nem tudom miért, mert alapvetően nem taszított, de valahogy mindig volt választási lehetőség, hogy mást egyek helyette. Meggy helyett cseresznyét, mák helyett csokisat. De mint annyi minden másban, itt is sokat változik az ember ízlése a korral, így teljesen rácsavarodtam a mákra és a meggyre. Együtt meg pláne. Mondjuk rétesben, de sütibe se rossz. Meg álmodozni róla, hogy jaj de megenném. Igazából most egy mákos gubát ennék. Vajon az milyen lehet meggyel? :) Valaki próbálta már? :) Azonnal írjon, ha igen!
Hozzávalók (20 darabhoz):
1 üveg (680 g) magozottmeggy-befőtt
200 ml tej
140 g darált mák
200 g liszt
100 g darált mandula
só
3 tk sütőpor
300 g puha vaj + a tepsihez
175 g kristálycukor
5 db tojás
1 1/2 ek mandulalikőr
porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
1. A befőttet szűrjük és csepegtessük le. A tejet melegítsük meg, majd szórjuk bele a darált mákot, és forraljuk 2-3 percig. Húzzuk le a tűzről, és lefedve pihentessük a keveréket 10 percig.
2. Közben vegyítsük el a lisztet a darált mandulával, 1 csipet sóval és a sütőporral. Egy másik tálban habosítsuk fel a vajat a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Kis adagokban, a lisztes eleggyel felváltva dolgozzuk bele a tejes-mákos keveréket. Ezután ízesítsük a masszát a likőrrel.
3. Simítsuk a tésztát egy kivajazott tepsibe, nyomkodjuk bele a meggyszemeket, majd toljuk a 160 fokra előmelegített sütőbe 40 percre. Végül vegyük ki, és hagyjuk kihűlni a süteményt. Felszeletelve, némi porcukorral meghintve tálaljuk.
Elkészítési idő: 75 perc
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.