Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A megszokott téli gyümölcsválaszték mellett egyre több helyen képezi a kínálat részét néhány olyan gyümölcs is, ami eddig akár ki is maradhatott az életünkből. Íme, egy kis útmutató, hogy melyik finomságot hogyan érdemes fogyasztani, s mi minden beltartalommal járul hozzá az egészségünk megőrzéséhez.
Naspolya

A közép-Ázsiából származó naspolya nem új szereplő a téli piacon, mégis viszonylag kevesen ismerik, s kötnek vele barátságot. Ez feltehetőleg abból fakad, hogy a naspolya sajátságosan érik. Az almával és a birsalmával rokoni szálakkal kötődő gyümölcs ugyanis utóérő, azaz, amikor leszedik, akkor még éretlen, élvezhetetlen, ám december elejére mindent bepótol, s ilyenkor jelenik meg a jobb zöldségeseknél és az őstermelők kínálatában.

A vitamindús naspolya pont akkor érik, amikor alig van friss gyümölcs
A vitamindús naspolya pont akkor érik, amikor alig van friss gyümölcs

Az ásványi anyagokban és vitaminokban igen gazdag naspolyában ez a zseniális. Pont akkor válik fogyaszthatóvá, amikor a legkevesebb a friss gyümölcs (eltekintve a ma már lépten-nyomon elérhető déligyümölcsöktől). A naspolyát ehetjük magában, felhasználhatjuk különféle gyümölcsös fogásokhoz, de készíthetünk belőle lekvárt vagy épp gyümölcssajtot vagy zselét is, hiszen rendkívül magas pektintartalma még erre is alkalmassá teszi.

Datolyaszilva

A tél másik kedvelt utóérő gyümölcse a khaki, más néven datolyaszilva. A vásárláskor még kemény szemeket érdemes kint hagyni a konyhapulton, s megvárni, amíg puhává válnak. Az érett datolyaszilva édes húsához legkönnyebben úgy jutunk hozzá, ha félbe vágjuk, s a gyümölcshúst kanállal kiemeljük a héjából. A szilva nem csak finom, hanem egészséges is, hiszen kalcium, folsav, vas, nátrium és C-vitamin is található benne.

A datolyaszilva szintén jó alternatíva, ha vitamint szeretnénk magunkhoz venni az őszi-tél időszakban
A datolyaszilva szintén jó alternatíva, ha vitamint szeretnénk magunkhoz venni az őszi-tél időszakban

A datolyaszilvából nagyon finom lekvár készíthető, vagy fűszeres, húsok mellé kínálható chutney alapjai is lehet, de süteményekhez, különféle gyümölcssalátákhoz vagy gyümölcsturmixokhoz is célszerű hozzáadni.

Gránátalma

A hatalmas, piros gránátalma szemet gyönyörködtető gyümölcs, mégis sokan ódzkodnak tőle. Igen, a benne pihenő magokhoz való hozzájutás nem a legegyszerűbb és legveszélytelenebb művelet, de ha kötényben és a fehér konyhafaltól távol állunk neki a pucolásának, akkor biztos a siker.

A gránátalma antioxidánsokban gazdag, így rendkívül egészséges
A gránátalma antioxidánsokban gazdag, így rendkívül egészséges

Az antioxidánsokban, káliumban, kalciumban és C-vitaminban gazdag almamagokat sokféleképp felhasználhatjuk. Legjobb helye a különböző salátákban van. A gránátalmát nem csak gyümölcssalátákba komponálhatjuk bele, hanem bármilyen zöldséges salátában megállja a helyét. Érdemes kipróbálni a gránátalmával gazdagított Cézár- vagy Waldorf salátát is.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.