A közép-Ázsiából származó naspolya nem új szereplő a téli piacon, mégis viszonylag kevesen ismerik, s kötnek vele barátságot. Ez feltehetőleg abból fakad, hogy a naspolya sajátságosan érik. Az almával és a birsalmával rokoni szálakkal kötődő gyümölcs ugyanis utóérő, azaz, amikor leszedik, akkor még éretlen, élvezhetetlen, ám december elejére mindent bepótol, s ilyenkor jelenik meg a jobb zöldségeseknél és az őstermelők kínálatában.
Az ásványi anyagokban és vitaminokban igen gazdag naspolyában ez a zseniális. Pont akkor válik fogyaszthatóvá, amikor a legkevesebb a friss gyümölcs (eltekintve a ma már lépten-nyomon elérhető déligyümölcsöktől). A naspolyát ehetjük magában, felhasználhatjuk különféle gyümölcsös fogásokhoz, de készíthetünk belőle lekvárt vagy épp gyümölcssajtot vagy zselét is, hiszen rendkívül magas pektintartalma még erre is alkalmassá teszi.
A tél másik kedvelt utóérő gyümölcse a khaki, más néven datolyaszilva. A vásárláskor még kemény szemeket érdemes kint hagyni a konyhapulton, s megvárni, amíg puhává válnak. Az érett datolyaszilva édes húsához legkönnyebben úgy jutunk hozzá, ha félbe vágjuk, s a gyümölcshúst kanállal kiemeljük a héjából. A szilva nem csak finom, hanem egészséges is, hiszen kalcium, folsav, vas, nátrium és C-vitamin is található benne.
A datolyaszilvából nagyon finom lekvár készíthető, vagy fűszeres, húsok mellé kínálható chutney alapjai is lehet, de süteményekhez, különféle gyümölcssalátákhoz vagy gyümölcsturmixokhoz is célszerű hozzáadni.
A hatalmas, piros gránátalma szemet gyönyörködtető gyümölcs, mégis sokan ódzkodnak tőle. Igen, a benne pihenő magokhoz való hozzájutás nem a legegyszerűbb és legveszélytelenebb művelet, de ha kötényben és a fehér konyhafaltól távol állunk neki a pucolásának, akkor biztos a siker.
Az antioxidánsokban, káliumban, kalciumban és C-vitaminban gazdag almamagokat sokféleképp felhasználhatjuk. Legjobb helye a különböző salátákban van. A gránátalmát nem csak gyümölcssalátákba komponálhatjuk bele, hanem bármilyen zöldséges salátában megállja a helyét. Érdemes kipróbálni a gránátalmával gazdagított Cézár- vagy Waldorf salátát is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.