Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Gyümölcs

Rumtopf: így tedd el rumban a szezon gyümölcseit!

Rumtopf / Fotó: germandeli.com
A németek népszerű csemegéjét, a réteges rumtopfot olyan egyszerű elkészíteni, hogy agglegénykompótnak is nevezik. Az alkoholban ázó sokféle gyümölcs adventre pompásan összeérik, és nagyszerű kiegészítője az ünnepi fogásoknak.
A megfelelő edény

Keress egy kb. 5 literes, zárható kerámiaedényt rumosfazéknak! (Eredetileg ezt jelenti a német Rumtopf szó.) Beszerezheted fazekasoktól vagy megrendelheted webshopból, de megteszi helyette egy hasas befőttesüveg is. Az edény száját a hozzá tartozó fedél hiányában lezárhatod egy kistányérral. A befőttesüveget tekerd körbe valamilyen átlátszatlan anyaggal (pl. papírral, textillel) vagy tedd egy szekrénybe, mert sötétben a gyümölcsök jobban megőrzi a színüket.

A megfelelő alkohol

Jó minőségű, minimum 54% alkoholtartalmú, de lehetőleg 60%-os rumot használj, hogy kellően konzerváljon. A fehér rum jobban megőrzi a gyümölcsök színét, a sötét rumnak viszont teltebb az aromája. Kéthetente ellenőrizd a rumtopfot, mert a pezsgés és a habzó foltok megjelenése a nemkívánatos erjedés beindulását jelzi. Ilyenkor kóstold meg, és ha még nincs rossz íze, akkor megmentheted. Szedd le a habot, majd önts az edénybe 5 literre számítva 2-2,5 dl 96%-os tiszta szeszt (patikából). Azonnal megállítja az erjedést, és folytathatod az eltevést.

Ne spórolj a cukorral!

A túl kevés cukortól a rumtopf éppúgy megromlik, mint a gyenge rumtól. Ízlés szerint használhatsz finomítatlan kristály- vagy (a rumhoz jobban illő) nádcukrot. Mindig az előírt mennyiséget szórd az adott gyümölcsrétegre! Nyírfacukorral ne kísérletezz, mert az nagyobb adagban – elviekben kb. 4 dkg fölött – hasmenést okoz.

Rumtopf recept ITT
Rumtopf recept ITT
Milyen gyümölcsöket rakj bele?

Minél gazdagabb a rumtopf összetétele, annál zamatosabb lesz az íze. A hazai gyümölcsöket érési sorrendben rétegezd az edénybe. A végén kerülhet bele narancs, banán, kivi, ananász is.

Fűszerezés

Egy átlagos 5 literes rumtopfot tetszés szerint ízesíthetsz 1-2 darab fahéjjal és 3-4 szem csillagánizzsal, valamint spirálban lehámozott citrom- vagy narancshéjjal.

Mire ügyelj?

Csak egészen hibátlan, érett, de ne túlérett gyümölcsöt használj! Konyhakészen elkészítve mérd le, és vágd fel falatnyi darabokra. A sorban következő gyümölcs eltevéséig várj kb. 3 hetet. (Ennyi idő alatt befejeződik az előző gyümölcs érése, és ha baj történt, még orvosolhatod tiszta szesszel a fentiek szerint.) A gyümölcsöket csak rétegezd, és ne keverd össze. A legfelső réteget mindig lepje el 1-2 ujjnyi alkohol. Az utolsó réteg lerakása után hagyd érni a rumtopfot kb. 6 hétig!

Túlságosan alkoholos lett?

Szedd ki a felhasználandó mennyiséget tálkába, és hígítsd almalével. Így kevésbé lesz ütős, de finom aromás marad.

Mire használhatod?

Fenséges desszert önmagában (esetleg egy pohár bor kíséretében – kizárólag felnőtteknek!), továbbá mindenhez illik, amihez egy sűrűn szirupos, alkoholos kompótot tálalnál. Adhatod süteményhez, pudinghoz, flanhoz, krémekhez, tejberizshez vagy vaníliafagyihoz, sőt ünnepi sülteket is feldobhatsz vele. A levét likőrként kínálhatod.

Rumtopf recept >>>

PUFFADUNK TŐLE? MENNYIT EHETÜNK EGY NAP? ÍME A GYÜMÖLCSKISOKOS >>>

DATOLYA, MARACUJA ÉS LICSI: 3 SZUPER EGZOTIKUS GYÜMÖLCS, AMI ITTHON IS KAPHATÓ! >>>

8 ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS, AMI CSODÁT TESZ AZ ARCBŐRÖDDEL! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.