Keress egy kb. 5 literes, zárható kerámiaedényt rumosfazéknak! (Eredetileg ezt jelenti a német Rumtopf szó.) Beszerezheted fazekasoktól vagy megrendelheted webshopból, de megteszi helyette egy hasas befőttesüveg is. Az edény száját a hozzá tartozó fedél hiányában lezárhatod egy kistányérral. A befőttesüveget tekerd körbe valamilyen átlátszatlan anyaggal (pl. papírral, textillel) vagy tedd egy szekrénybe, mert sötétben a gyümölcsök jobban megőrzi a színüket.
Jó minőségű, minimum 54% alkoholtartalmú, de lehetőleg 60%-os rumot használj, hogy kellően konzerváljon. A fehér rum jobban megőrzi a gyümölcsök színét, a sötét rumnak viszont teltebb az aromája. Kéthetente ellenőrizd a rumtopfot, mert a pezsgés és a habzó foltok megjelenése a nemkívánatos erjedés beindulását jelzi. Ilyenkor kóstold meg, és ha még nincs rossz íze, akkor megmentheted. Szedd le a habot, majd önts az edénybe 5 literre számítva 2-2,5 dl 96%-os tiszta szeszt (patikából). Azonnal megállítja az erjedést, és folytathatod az eltevést.
A túl kevés cukortól a rumtopf éppúgy megromlik, mint a gyenge rumtól. Ízlés szerint használhatsz finomítatlan kristály- vagy (a rumhoz jobban illő) nádcukrot. Mindig az előírt mennyiséget szórd az adott gyümölcsrétegre! Nyírfacukorral ne kísérletezz, mert az nagyobb adagban – elviekben kb. 4 dkg fölött – hasmenést okoz.
Minél gazdagabb a rumtopf összetétele, annál zamatosabb lesz az íze. A hazai gyümölcsöket érési sorrendben rétegezd az edénybe. A végén kerülhet bele narancs, banán, kivi, ananász is.
Egy átlagos 5 literes rumtopfot tetszés szerint ízesíthetsz 1-2 darab fahéjjal és 3-4 szem csillagánizzsal, valamint spirálban lehámozott citrom- vagy narancshéjjal.
Csak egészen hibátlan, érett, de ne túlérett gyümölcsöt használj! Konyhakészen elkészítve mérd le, és vágd fel falatnyi darabokra. A sorban következő gyümölcs eltevéséig várj kb. 3 hetet. (Ennyi idő alatt befejeződik az előző gyümölcs érése, és ha baj történt, még orvosolhatod tiszta szesszel a fentiek szerint.) A gyümölcsöket csak rétegezd, és ne keverd össze. A legfelső réteget mindig lepje el 1-2 ujjnyi alkohol. Az utolsó réteg lerakása után hagyd érni a rumtopfot kb. 6 hétig!
Szedd ki a felhasználandó mennyiséget tálkába, és hígítsd almalével. Így kevésbé lesz ütős, de finom aromás marad.
Fenséges desszert önmagában (esetleg egy pohár bor kíséretében – kizárólag felnőtteknek!), továbbá mindenhez illik, amihez egy sűrűn szirupos, alkoholos kompótot tálalnál. Adhatod süteményhez, pudinghoz, flanhoz, krémekhez, tejberizshez vagy vaníliafagyihoz, sőt ünnepi sülteket is feldobhatsz vele. A levét likőrként kínálhatod.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.