Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A wok lenyűgöző eszköz, amelyből jó, ha minden háztartásra jut legalább egy. Nem véletlen, hogy a wok az ázsiai konyhák legfőbb eszköze. Sokrétű használatának hála számtalan edényt képes tökéletesen helyettesíteni.

A wok már több, mint 2000 éve szerves részét képezi az ázsiai népek konyháinak. Az eredetileg tűz vagy kemence fölé helyezhető eszköz azonban az idők folyamán nem kopott ki a konyháikból, sőt globális hódításba kezdett. A wokba könnyű beleszeretni, jó méretű, anyaga tökéletes hővezető, pirításra, párolásra, sütésre és főzésre egyaránt használható.

Gyorsan valami finomat

A wok a gyors vacsoráknak, könnyű ebédeknek esetében is igazi virtuóz. Egyenletes hővezetésének köszönhetően könnyedén és gyorsan megsülnek benne a különféle zöldségek és húsok, a serpenyőben való mozgatásukhoz fakanálra sincs szükség, csak néhány ügyes csuklómozdulat, s újabb falatok pirulnak a wok alján.

 

Ne csak ázsiai ételek elkészítésére használjuk a wokot!
Ne csak ázsiai ételek elkészítésére használjuk a wokot!

 

Csak apróra!

A wokban történő pirítás esetében érdemes apróra vágott alapanyagokkal dolgozni, s folyamatosan felügyelni az ételt, mert nagyon gyorsan elkészül. A julienne-re vágott (vékonyra szecskázott) zöldségek és a tokánynak szelt húsokból nagyságrendileg negyed óra alatt vacsora varázsolható egy wok segítségével. Nem feltétlen kell autentikus ázsiai ételt készíteni benne, csak a fantáziánk szab határt, hogy milyen finomságot sütünk vele.

Sütés-főzés

Remek hővezetésének köszönhetően a bő zsiradékban történő sütés esetében is érdemes előkapni a wokot, de főzhetünk is benne, sőt kombinálhatjuk a főzést és a sütést, azaz a megpárolt, blansírozott alapanyagokat – miután elfőtték a főzőlevüket – egy kevés zsiradék hozzáadása után a wokban egyszerűen le is piríthatjuk.

 

A wokban sütni is lehet
A wokban sütni is lehet

 

Párolásra is jó

Ha párolni szeretnénk, akkor pedig semmi más dolgunk sincs, mint beszerezni egy bambusz párolóedényt, amely ráillik a wokunkra. A wokban vizet forralunk, s a tetejére ültetett bambusz párolóedénybe tesszük a különféle alapanyagokat. Párolhatunk zöldséget, halat vagy akár gőzgombócot is. A párolóedényekből többet is egymásra ültethetünk, így akár egyszerre párolódhat a hús és a köret.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.