Húsvétkor jöhet a sonka minden mennyiségben, és nem csak reggelire. Ha így készíted el, ünnepi ebédként is megállja a helyét.
A mézes máz teszi ellenállhatatlanná ezt az egészben sütött húsvéti sonkát. Köretként tálalhatunk mellé burgonyát vagy akár tojássalátát friss tavaszi zöldségekkel. Ha pedig maradna a sonkából, felszeletelhetjük reggelire, a húsvéti kalács mellé.
Egészben sült mézes sonka kemencés burgonyával
Hozzávalók:
A sonkához:
60 dkg füstölt, bőrös parasztsonka
1 db vöröshagyma
1 db egész fokhagyma
2 db babérlevél
10 db egész fekete bors
5 db borókabogyó
1 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 csipet cukor
1 kis marék szegfűszeg
A páchoz:
2 ek. akácméz
½ db narancs leve
1 mk. koriander
1 ek. barna cukor
1 ek. vörösborecet
1 ek. Worcestershire-szósz
1 ek. ketchup
1 mk. fokhagyma-granulátum
1 csipet gyömbér
1 csipet római kömény
A burgonyához:
1 kg sárga burgonya
2 db vöröshagyma
só
bors
őrölt füstölt paprika
őrölt kömény
majoránna
fokhagyma-granulátum
2 ek. sertészsír
Elkészítése:
A sonkát előző nap hideg vízbe áztatjuk, hogy a felesleges só kiázzon belőle. Másnap a vöröshagyma és a fokhagyma külső, piszkos leveleit lehúzzuk, és mindegyiket félbevágjuk. Egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. Ha már pirosodnak, akkor hozzádobjuk a babérleveleket, a borsot és a borókabogyót is, és együtt pirítjuk még egy percig. A sonkát beletesszük egy jó nagy fazékba. Mellédobjuk a pirított hagymákat a fűszerekkel, a feldarabolt zöldségeket, rászórjuk a pici cukrot. Annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Ha felforrt, kicsire vesszük a lángot, és addig főzzük, míg teljesen megpuhul.
Utána kiszedjük a vízből, hagyjuk picit hűlni. A bőrös felét éles késsel beirdaljuk. Összekeverjük a pác hozzávalóit, és a felével jó alaposan bekenjük a sonka bőrös, beirdalt oldalát. A metszéspontokba egy-egy szegfűszeget tűzünk. Betesszük egy kis tepsibe, és 160 fokos sütőben 15 percig sütjük. Ekkor kivesszük, rákenjük a pác másik felét, és még 15-20 percig sütjük.
A körethez alaposan lesúroljuk a burgonyagumókat. Héjastól vékony cikkekre vágjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, ezt is keskeny cikkekre vágjuk. Egy keverőtálban összeforgatjuk a kétféle zöldséget az ízlés szerinti mennyiségű fűszerekkel. Egy zsiradékkal kikent tepsibe szórjuk, majd 200 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.