Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Dödölle - az eredeti recept
Tárkonyos csirkeraguleves
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék
Tojásos nokedli fejes salátával
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus kuglóf
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Mákos guba
Csupacsokis brownie
Hagymás rostélyos
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt
Epres blondie
Finomfőzelék
Húsvét

Fenséges húsvéti ebéd lehet ez az egészben sült mézes sonka

Húsvétkor jöhet a sonka minden mennyiségben, és nem csak reggelire. Ha így készíted el, ünnepi ebédként is megállja a helyét.

A mézes máz teszi ellenállhatatlanná ezt az egészben sütött húsvéti sonkát. Köretként tálalhatunk mellé burgonyát vagy akár tojássalátát friss tavaszi zöldségekkel. Ha pedig maradna a sonkából, felszeletelhetjük reggelire, a húsvéti kalács mellé.

Egészben sült mézes sonka burgonyával (Fotó: Vidék íze archívum)
Egészben sült mézes sonka burgonyával (Fotó: Vidék íze archívum)

Egészben sült mézes sonka
kemencés burgonyával

Hozzávalók:

A sonkához:

  • 60 dkg füstölt, bőrös parasztsonka
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db egész fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 10 db egész fekete bors
  • 5 db borókabogyó
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1 csipet cukor
  • 1 kis marék szegfűszeg

A páchoz:

  • 2 ek. akácméz
  • ½ db narancs leve
  • 1 mk. koriander
  • 1 ek. barna cukor
  • 1 ek. vörösborecet
  • 1 ek. Worcestershire-szósz
  • 1 ek. ketchup
  • 1 mk. fokhagyma-granulátum
  • 1 csipet gyömbér
  • 1 csipet római kömény

A burgonyához:

  • 1 kg sárga burgonya
  • 2 db vöröshagyma
  • bors
  • őrölt füstölt paprika
  • őrölt kömény
  • majoránna
  • fokhagyma-granulátum
  • 2 ek. sertészsír

Elkészítése:

  1. A sonkát előző nap hideg vízbe áztatjuk, hogy a felesleges só kiázzon belőle. Másnap a vöröshagyma és a fokhagyma külső, piszkos leveleit lehúzzuk, és mindegyiket félbevágjuk. Egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. Ha már pirosodnak, akkor hozzádobjuk a babérleveleket, a borsot és a borókabogyót is, és együtt pirítjuk még egy percig. A sonkát beletesszük egy jó nagy fazékba. Mellédobjuk a pirított hagymákat a fűszerekkel, a feldarabolt zöldségeket, rászórjuk a pici cukrot. Annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Ha felforrt, kicsire vesszük a lángot, és addig főzzük, míg teljesen megpuhul.
  2. Utána kiszedjük a vízből, hagyjuk picit hűlni. A bőrös felét éles késsel beirdaljuk. Összekeverjük a pác hozzávalóit, és a felével jó alaposan bekenjük a sonka bőrös, beirdalt oldalát. A metszéspontokba egy-egy szegfűszeget tűzünk. Betesszük egy kis tepsibe, és 160 fokos sütőben 15 percig sütjük. Ekkor kivesszük, rákenjük a pác másik felét, és még 15-20 percig sütjük.
  3. A körethez alaposan lesúroljuk a burgonyagumókat. Héjastól vékony cikkekre vágjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, ezt is keskeny cikkekre vágjuk. Egy keverőtálban összeforgatjuk a kétféle zöldséget az ízlés szerinti mennyiségű fűszerekkel. Egy zsiradékkal kikent tepsibe szórjuk, majd 200 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.