A tojás az egyik legsokoldalúbb élelmiszer, amiből húsvétkor hatalmas mennyiség fogy minden családnál. A klasszikus, főtt és festett héjú tojás mellett krémek, saláták, likőrök alapanyaga is lehet, meg persze ilyenkor is készül rántotta, omlett, tükörtojás vagy bundás kenyér reggelire, így könnyen előfordulhat, hogy a süteménybe már nem marad tojás.
Húsvétkor ráadásul majdnem végig zárva lesznek a boltok, így ha húsvétvasárnap vagy -hétfőn derül ki, hogy elfogyott a tojás, meghiúsulhat a várva várt kalács vagy sütemény. Nincs azonban ok a pánikra, ugyanis számtalan olyan tojáshelyettesítő praktika létezik, amelyeket használva észre sem lehet venni a különbséget!
Ha egy egyszerű, kevert süteményt tennél a húsvéti, ünnepi asztalra, de már nincs egy darab tojás sem otthon, akkor nézd meg, van-e esetleg a kamrában almapüré, áll-e a pulton már barnulni készülő banán, fonnyadozó alma. Az almából és a banánból ugyanis könnyen készíthető gyümölcspüré, amely remek tojáshelyettesítő a kevert tésztákban. Hat deka gyümölcspüré nagyjából egy egész tojásnak felel meg.
A süteményeknél fontos, hogy a tészta légies, könnyed legyen, ha azonban nincs otthon tojás, ez nehéz mutatvány lehet. A sütemény tésztájába tegyél a tojás helyett egy teáskanál szódabikarbónát, amire önts egy evőkanál ecetet, a létrejövő kémiai reakció szén-dioxidot és vizet termel, ez pedig segít majd abban, hogy a tészta légiesen könnyed legyen. Egy teáskanál szódabikarbóna és egy evőkanál ecet 1 db tojást helyettesít.
A kiflik, zsemlék, sós vendégvárók tésztájához is szükség lehet tojásra, melyet az édes gyümölcspürével nem biztos, hogy jó döntés kiváltani. Helyette próbáld ki a lenmaglisztet. Egy teáskanálnyi lenmaglisztet keverj el egy evőkanál vízzel és hagyd állni öt percen át, majd az így létrejött kocsnyás pépet dolgozd a tésztába. A lenmagliszt helyett chiamag-liszt is használható, de annak legalább 30 perc áztatás kell – írja a Ripost.
Tojás nélkül nincs piskóta, így itt a legnehezebb feladat megoldani a helyettesítést. Szerencsére létezik egy trükk, amivel ez a kényes probléma is orvosolható! Keverj össze 2 evőkanál vizet, 1 teáskanál étolajat és két teáskanál sütőport, ez a keverék pedig egy egész tojásnak felel meg. A receptnek megfelelően növeld a mennyiséget, attól függően hány tojásos piskótát készítenél.
A csicseriborsó nemcsak a keleti konyhában népszerű, hanem már itthon is egyre kedveltebb alapanyag. A humuszt sokan szeretik, de a csicseriborsó nemcsak kencének tökéletes. Ha a konzerv változatod van otthon, akkor nyert ügyed van, ugyanis a konzervben található lé egy csodaszer, ráadásul saját neve is van. Ez az aquafaba, amit a tojásfehérjéhez hasonlóan kemény habbá lehet verni. Egy tojás fehérjéje három evőkanál aquafabával egyenlő.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.