Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Húsvét

Megettétek az összes tojást? Ezeket tedd a süteménybe és észre se veszed majd a különbséget

Húsvétkor esszük a legtöbb tojást, amiből nemcsak a süteményekbe kerül, hanem bizony saláta, krém és likőr formájában, meg persze főzve és festve is az asztalra tesszük. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy kevesebb tojást veszünk, mint amennyi kellene és már nem marad a süteményhez.

A tojás az egyik legsokoldalúbb élelmiszer, amiből húsvétkor hatalmas mennyiség fogy minden családnál. A klasszikus, főtt és festett héjú tojás mellett krémek, saláták, likőrök alapanyaga is lehet, meg persze ilyenkor is készül rántotta, omlett, tükörtojás vagy bundás kenyér reggelire, így könnyen előfordulhat, hogy a süteménybe már nem marad tojás.

Könnyen előfordulhat, hogy nincs otthon elég tojás. Így helyettesítsd /Fotó: Shutterstock
Könnyen előfordulhat, hogy nincs otthon elég tojás. Így helyettesítsd /Fotó: Shutterstock

Húsvétkor ráadásul majdnem végig zárva lesznek a boltok, így ha húsvétvasárnap vagy -hétfőn derül ki, hogy elfogyott a tojás, meghiúsulhat a várva várt kalács vagy sütemény. Nincs azonban ok a pánikra, ugyanis számtalan olyan tojáshelyettesítő praktika létezik, amelyeket használva észre sem lehet venni a különbséget!

Gyümölcsszósz a kevert süteményekhez

Ha egy egyszerű, kevert süteményt tennél a húsvéti, ünnepi asztalra, de már nincs egy darab tojás sem otthon, akkor nézd meg, van-e esetleg a kamrában almapüré, áll-e a pulton már barnulni készülő banán, fonnyadozó alma. Az almából és a banánból ugyanis könnyen készíthető gyümölcspüré, amely remek tojáshelyettesítő a kevert tésztákban. Hat deka gyümölcspüré nagyjából egy egész tojásnak felel meg.

Használj szódabikarbónát és ecetet

A süteményeknél fontos, hogy a tészta légies, könnyed legyen, ha azonban nincs otthon tojás, ez nehéz mutatvány lehet. A sütemény tésztájába tegyél a tojás helyett egy teáskanál szódabikarbónát, amire önts egy evőkanál ecetet, a létrejövő kémiai reakció szén-dioxidot és vizet termel, ez pedig segít majd abban, hogy a tészta légiesen könnyed legyen. Egy teáskanál szódabikarbóna és egy evőkanál ecet 1 db tojást helyettesít.

Az ecet és a szódabikarbóna keveréke is remek tojáshelyettesítő /Fotó: Shutterstock
Az ecet és a szódabikarbóna keveréke is remek tojáshelyettesítő /Fotó: Shutterstock

A lenmagliszt szuper választás sós pékárukhoz

A kiflik, zsemlék, sós vendégvárók tésztájához is szükség lehet tojásra, melyet az édes gyümölcspürével nem biztos, hogy jó döntés kiváltani. Helyette próbáld ki a lenmaglisztet. Egy teáskanálnyi lenmaglisztet keverj el egy evőkanál vízzel és hagyd állni öt percen át, majd az így létrejött kocsnyás pépet dolgozd a tésztába. A lenmagliszt helyett chiamag-liszt is használható, de annak legalább 30 perc áztatás kell – írja a Ripost.

Piskótában így helyettesítsd a tojást

Tojás nélkül nincs piskóta, így itt a legnehezebb feladat megoldani a helyettesítést. Szerencsére létezik egy trükk, amivel ez a kényes probléma is orvosolható! Keverj össze 2 evőkanál vizet, 1 teáskanál étolajat és két teáskanál sütőport, ez a keverék pedig egy egész tojásnak felel meg. A receptnek megfelelően növeld a mennyiséget, attól függően hány tojásos piskótát készítenél.

A csicseriborsó leve, az aquafaba kemény habbá verhető, akárcsak a tojásfehérje /Fotó: Shutterstock
A csicseriborsó leve, az aquafaba kemény habbá verhető, akárcsak a tojásfehérje /Fotó: Shutterstock

Tojásfehérje helyett csicseriborsó

A csicseriborsó nemcsak a keleti konyhában népszerű, hanem már itthon is egyre kedveltebb alapanyag. A humuszt sokan szeretik, de a csicseriborsó nemcsak kencének tökéletes. Ha a konzerv változatod van otthon, akkor nyert ügyed van, ugyanis a konzervben található lé egy csodaszer, ráadásul saját neve is van. Ez az aquafaba, amit a tojásfehérjéhez hasonlóan kemény habbá lehet verni. Egy tojás fehérjéje három evőkanál aquafabával egyenlő.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.