Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A fasírt az egyik leggyakrabban előforduló étel az itthoni otthoni asztalokon. Mindenkinek megvan a saját receptje, amit nagy valószínűséggel anyukájától, nagymamájától tanult, esetleg időközben valamelyest attól eltért, variált rajta, de mindenképp bázisként használja az otthoni verziót.

Észrevettem, hogy ha kialakult egy bizonyos recept, azt sokan évekig készítik, és nem változtatnak rajta. Sok háztartásban, étteremben jártam, voltam ebéden, vacsorán, ünnepen, esküvőn, és olykor-olykor előfordultak a fasírt különböző fajtái. Van, ahol egyben sütik, van, ahol kisebb-nagyobb pogácsákat készítenek belőle, és van, ahol egész laposra formázzák, akad olyan is, ahol meg is töltik (sült paprikával, pepperonival, feta sajttal vagy grillezett zöldségekkel. Nálunk általában bő zsiradékban vagy sütőben sütik, de a világ más tájain roston, grillrácson is készül, vagy főzik erős levesekben, paradicsomszószban. Mi főleg feltétként fogyasztjuk főzelékfélékhez, máshol salátával, burgonyának különböző fajtájával, tésztával vagy búzakörettel kínálják.

Egyszer ettem kóstoltam cous-cous kéregben készült fasírtot, ez volt maga a körete is, ráadásul kemencében sütötték, elképesztő volt. Ha valakit érdekel a recept és jelzi, hogy szeretné megcsinálni, elkészítem és felrakom ide! :) Addig is következzen egyik kedvencem…

Kacsafasírt mézes lilakáposztával

 

Fasírt - kicsit ünnepibb változatban
Fasírt - kicsit ünnepibb változatban

Hozzávalók:
1 pecsenyekacsa (1,80 kg)
20 dkg darált sertéshús
15 dkg főtt sonka
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
4 ág kakukkfű
4 cl brandy
12 szelet bacon
1 csokor petrezselyem

bors
római kömény
1 kis fej vöröskáposzta
3+4 evőkanál méz
fél dl vörösborecet
1 dl narancslé
1 csipet fahéj
2 dl vörösbor
4 füge

Elkészítés: A kacsát kicsontozzuk amennyire lehet, a húsát összevágjuk. A csontokat sózzuk, borsozzuk, és 160 fokos sütőbe toljuk 1 órára.

A sonkát felkockázzuk, a kacsahúst ledaráljuk a sertéshússal együtt. Fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, fokhagymával, római köménnyel, a felaprított petrezselyemmel, a brandyvel és az olívaolajjal, jól összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a kockázott sonkát.

A kacsacsontot kivesszük a sütőből, és lefejtjük a maradék húsokat (farhát, nyak, egyebek), és ezt is a masszához dolgozzuk. Baconnel kibélelünk egy formát, belesimítjuk a húsmasszát, visszahajtjuk rá a szalonnát.

 

Baconbe bugyoláljuk a húsmasszát
Baconbe bugyoláljuk a húsmasszát



180 fokos sütőben 50 percet sütjük. 

Közben serpenyőben enyhén karamellizáljuk a mézet, rádobjuk a szálasra vágott lilakáposztát, fahéjjal ízesítjük, majd hozzáöntjük az ecetet, a narancslevet és a vörösbort, és puhára pároljuk.

A fügéket négybe vágjuk, és 4 evőkanál forró mézen átforgatjuk.

A kacsafasírtot kiborítjuk, szeleteljük, és a mézes káposztával, valamint a fügével tálaljuk.

 

Baconkéregben sült kacsafasírt mézes lilakáposztával és fügével
Baconkéregben sült kacsafasírt mézes lilakáposztával és fügével

 

Szerintem a jó fasírtnál kulcsfontosságú, hogy valamennyi zsiradékot (faggyút vagy hájat, szalonnát) adjunk a húshoz, hogy szaftos, omlós legyen, hiszen tipikus hibája a fasírtnak, ha száraz. Ezt persze köszönheti az általam nagy ellenségnek tartott zsemlemorzsának, és hogy egy igazi régimódi vendéglős szavait idézzem (és most mindenki olvassa enyhe tájszólással): ”rakjá'' bele jó sok zsemlemorzsát, attó'' jó'' összeáll, meg ócsóbb is, mint a hús, így keresünk rajta legalább 300%-ot”. Az már mindegy, hogy a vendég holnap visszajön-e, majd keresünk másik balekot, aki megeszi… De ez már a rég volt, talán már nincs is ilyen manapság…

Na ezen mondatokat sohasem elfeledve a zsemlemorzsát kéretik száműzni a fasírtból és a töltelékek nagy átlagából is. Ugyanis a finom fasírtot a jó minőségű friss hús sütés közben kicsapódó fehérjéje tartja össze - és nem a morzsa. De ha mindenképpen dúsítani akarjuk, használjunk fűszeres tejben áztatott zsemlét, még az is jobb, mint a fujtós bolti prézli.

Egyébiránt ha nem kívánunk hozzátenni mindenféle anyagot, ami megfogja, akkor a húsok szemcseméretén érdemes változtatni valamelyest. Ha például a hentesnél vásárolt darált húst a vastag lyukú darálón engedték át, hazaérve a teljes mennyiség egyharmad vagy egynegyed részét még pépesíthetjük, és ezt hozzákeverve a többi masszához összefogja a nagyobbra darált húst.

 

Őszi Balázs
Őszi Balázs

 

Ha többféle húsból készítjük, nyugodtan variáljuk a méreteket. A szárnyast pépesre, a sertést darálva, a bárányt pedig apró kockára vágva elképesztő eredményeket lehet produkálni egy egyszerű fasírtból is.

Ennek a kacsafasírtnak is a hús különböző állaga adja különlegességét, cserében a konyhában töltött időért… Csontozáskor nem kell túlságosan figyelni, hogy minden húst leszaggassunk róla, sütés után úgyis könnyen lefejthetjük, és már mehet is a többihez. A szalonnaburokhoz sem kell ragaszkodni, nyugodtan süssük úgy, ahogy szeretnénk. Én utoljára grilleztem faszénen. Hmmmm… nem mondom meg, milyen volt. Próbálják ki!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.